Třetí narozeniny a tři stylové dortíky k tomu

24. října 2012 v 15:49 | Madla |  Cheesecaky, tvarohové dorty a nepečené dorty
Není třeba pozanmenat víc, než se dočtete v nadpisu. Léta běží a už je to třetím rokem, kdy se Madlina kuchyně šplouchá v malém českém foodblogerském rybníčku. Nestalo se za ty léta nic objevného, snad jen to, že od dob, kdy byl tenhle foodblog ještě v plenkách, už nemusím prosit svého drahého, aby vyfotil nějaké jídlo, protože mi vlastně ani nic jiného nezbylo, než se s foťákem v kuchyni skamarádit. Ještě pořád fotím svým "malým černým", ještě pořád je co se učit, ještě pořád jsem neupekla makronky, ani si netroufla na dorty potahované marcipánem.

Ale v osobní sféře se toho udála velká spousta. A mezi hlavní patří narození syna Kubíčka, který (teď se mi to zdá neuvěřitelné) minulý týden oslavil své první narozeniny. A dostal dort. A ne ledajaký. Vymyslela jsem mu jáhlovo-jablečný dort, zcela bez éček, bez želatiny, bez cukru. Že se to nebude dát jíst? Ha há, říká kdo? Dort byl moc dobrý a chutnal veškeré části osazenstva oslavy. Chutnal prostě všem, ale hlavně chutnal i malému oslavenci a to je pro mě nejdůležitější.


A co jsem do jáhlovo-jablečného dortu nacpala?

Inu, podívejte se:


na jáhlový korpus budete potřebovat:

100 g jáhel (v suchém stavu), nejlépe v BIO kvalitě
horkou vodu na propláchnutí jáhel
200 ml mléka/vody
4 lžíce rýžového sirupu (medu)
4 lžíce kokosu
4 lžíce jemných ovesných vloček (nejlépe v BIO kvlaitě)

Na jablečnou náplň:

1 kg oloupaných, odjádřincovaných jablek
250 ml kvalitního jalbkového džusu
10 g agar-agaru
6 lžic rýžového sirupu (medu)

na jogurtovo-medovou vrstvu:

250 ml hustého bílého jogurtu (použila jsem řecký)
3 lžíce medu
2 lžíce želatinového ztužovače

na ozdobení:

letnilky

Nejprve si na síto nasypeme jáhly. Jáhly dvakrát po sobě přelijeme horkou vodou a spařené jáhly dáme do hrnce. Zalijeme mlékem/vodou. Vaříme asi dvacet minut do jejich úplného změknutí. Občas promícháme, protože zvlášť v mléce se ty potvory jáhelný často přichytávají. Po uvaření hustou jáhelnou kaši osladíme rýžovým sirpuem či medem a zahustíme ji kokosem a vločkami. Do rozevírací dortové formy o průměru dvacet centimetrů si dáme kolečko vystřihnuté z pečicího papíru. Na pečicí papír navrstvíme jáhelnou směs (nejlépe to jde do studené vody namočenýma rukama). Jáhlovou vrstvu pečeme dvacet minut při 180 °C. Poté vyjmem z trouby a necháme při pokojové teplotě vychladnout.

Na jablečnou náplň si oloupeme a odjádřincujeme kilo jablek. Jablka nakrájíme na kousky a ve čtvrtlitrovém hrnku džusu je dvacet minut povaříme do měkka. Rozvařená jablka ncháme mírně vychladnout apoté je rozmixujeme ponorným mixérem na kaši. Rozmixovaná jablka vrátíme na sporák, přisypeme agar-agar a na mírném ohni ještě pět minut prováříme. Osladíme rýžovým sirupem a horkou jablečnou směs nalijeme na připravený jáhlový korpus. Necháme vychladnout.

Můžeme pak servírovat takto připravený dort, nebo jej ještě můžeme po vychladnutí přelít jogurtovo-medovou směsí, kterou si připravíme jednoduše smícháním jogrutu, medu a želatinového ztužovače. Necháme minimálně dvě hodiny zatuhnout a dle chuti a invence dozdobíme.


Já na dokončení dortu neměla až tak moc času, protože nápad na dozdobení dortu jogurtovou vrstvou se u mě dostavil hodinu před plánovaným začátkem oslavy, takže jogurtová vrstva nebyla úplně tuhá. A taky lentilkama (těmi jsem vytvořila velikou jedničku a obrubu dortu) jsem dort ozdobila hned po nalití jogurtové vrstvy, takže letnilky pak při odpočinku v lednici pustili barvu a vytvořily nechtěné duhové loužičky.


Každopádně dort na řezu vypadal pěkně, byl svěží a lehký, příjemně nakyslý (ale zase ne moc), dobře chutnala i jáhlová vrstva, a pokud pojíte (nebo vynecháte) lentilky a jogurtový přeliv, bude tenhle dortík splňovat výše uvedená kritéria.

Ale takhle byl prostě lepší a hezčí, no :-)

Jo a taky omluvte poněkud infantilní foodstyling, ale tři roky nepřetržitě na mateřské s výhledem na další minimálně dva roky prostě udělají někdy své a já, obklopena dvěma malými dětmi a fůrou hraček, si občas pohraju i během focení.

Tak, jeden superzdravý dort je za námi, chtělo by to něco vydatnějšího, co říkáte? Slibovala jsem vám marcipánovo-kávový cheesecake z domácí ricotty. Tak tady ho máte:


Na korpus dortové rozevírací formy o průměru dvacet cm budete potřebovat:

100 g mandlí (ideálně předem opražených v troubě či nasucho na pánvi)
100 g ovesných vloček
3 lžíce třtinového cukru
4 lžíce mléka

Na kávovou krémovou vrstvu:

250 g ricotty (já použila tu domácí - a mlékaři ví o co jde, ju?)
100 ml smetany ke šlehání
50 g instantní kávy
125 g cukru krystal
2 vejce
2 lžíce kukuřičného škrobu Gustin

Na marcipánovou vrstvu:

250 g ricotty
100 ml smetany ke šlehání
100 g pravého mandlového marcipánu
2 vejce
2 lžíce kukuřičného škrobu Gustin
případně jednu až dvě lžíce cukru krystal

Nejprve si umeleme či rozmixujeme ovesné vločky. Nasypeme do misky. Umixujeme též mandle (ideálně vychladlé a dopředu opražené - chuť a vůně nabyde nové a zcela nečekané intenzity), přidáme k vločkám. Přisypeme cukr, promícháme. Přilijeme mléko a prsty vytvoříme drobenku. (Tohle já miluju, děsně ráda se v něčem patlám prsty, ale kldině použijte lžíci nebo vařečku).

Na dno dortové rozevírací formy a oprůměru 20 cm si dejte zase kolečko vystřihnuté z pečicího papíru. Na něj uhňácejte drobenku (nejlépe to jde mokrou rukou nebo lžící - pokud chcete zachovat dekórum :-)). Čtvrt hodinky zapečte v troubě předehřáté na 180 °C.

Nachystejte si dvě mísy. Suroviny na náplň si vytáhněte z ledničky minimálně dvě hodiny dopředu, aby získaly pokojovou teplotu. Bude se vám pak lépe pracovat a nebudete mít v krémové hmotě žmolky.

Nejprve si připravíme kávovou vrstvu. Smetanu ke šlehání vlijeme do rendlíku a přidáme instantní kávu (nebo Caro - to barví podstatně lépe) a za stálého míchání zahříváme. Nevaříme. Až se káva zcela rozpustí, sejmeme kávovou smetanu ze sporáku a necháme ji mírně vychladnout. Do mísy si vyklepneme ricottu, přisypeme cukr a zlehka vetřeme. Poté přilijeme mírně prochladlou kávovou smetanu a opět promícháme. Nakonec po jednom vetřeme do kávové směsi vejce a přes cedník přesijeme dvě lžíce kukuřičného škrobu. Opět promícháme.

Na marcipánovou náplň si nachystáme rendlík - do něj vlijeme zase smetanu ke šlehání a na jemném struhadle nastrouhaný marcipán. Za stálého míchání zahřejeme tak, aby se marcipán zcela rozpustil. Sejmeme ze sporáku a během chladnutí občas promícháme. Do mísy opět dáme ricottu, prochladlou marcipánovou šlehačku, vejce a Gustin a vše promícháme stejně jako u kávové vrstvy. Ochutnáme a případně dosladíme (marcipán je sám o sobě sladký dost, ae možná se vám bude chtít jednu či dvě lžíce cukru přidat.

Pokud chceme mít dort "dvoupatrový" nalijeme na mandlovo-vločkovou vrstvu kávové náplně a na ni nalijeme mandlovou vrstvu.

Pokud chceme docílit zebrování, dáme do obou náplní dvě stejně velké lžíce a vždy na mandlovo-vločkový korpus vlijeme dvě lžíce kávové náplně a přímo na ní pak vlijeme marcipánovou náplň. A pokračujeme, dokud obě náplně zcela nespotřebujeme.

Cheesecake pečeme ve vodní lázni (pekáč s horkou vodou na nejspodnější mřížce) zhruba hodinu při teplotě 160 °C. Správně upečený cheesecake by neměl změnit barvu povrchu a ve středu (i když ho pečete neděli, ha ha ha) by se měl ještě jemně třást. Upečený cheesecake opatrně vyjmeme z trouby a necháme vychladnout při pokojové teplotě. Poté jej transportujeme do lednice, kde by měl strávit minimálně čtyři hodiny, ideálně však celou noc.


Byl jemný, krémový, úžasný. A kombinace sladkého voňavého mandlového marcipánu s jemně nahořklou kávou byla prostě super )a to říkám jako člověk, který marcipán normálně nejí). Jediná jeho vada byla, že ho bylo málo a že byl nízký, takže ani efekt zebrování tak nevynikl.


Já prostě cheesecaky miluju! Jsou úžasně variabilní a tak mám pořád co vymýšlet. Třeba jako tenhle - perníkový korpus, karamelová náplň, karamelová poleva, bílým rumem opilé sušené švestky.


Inspirací mi byla samozřejmě cheesecaková královna Chez Lucie, jejíž kořeněný cheesecake se švestkami a karamelem mi ležel v hlavě fakt dlouho. Nakonec jsem tedy pekla podle tohoto receptu Dulce de Leche a byla jsem opravdu spokojená. Má invence nakonec spočívala jen v tom, že na korpus jsem použila kupované rumové perníčky, které jsem rozmixovala a se čtyřmi lžícemi mléka zapekla v troubě na korpus. Dál jsem se řídila receptem Dulce de Leche. A výsledek jsem korunovala sušenými švestkami marinovanými v bílém rumu. Sto gramů sušených švestek jsem přelila horkou vodou, nasypala do uzavíratelné sklenice a přelila čtyřmi lžícemi bílého rumu. A nechala jsem je máčet dvacet čtyři hodin.Upečený vychladlý cheesecake jsem potřela karamelovou polevou a ozdobila marinovanými švestakmi. A nechala jsem ještě dvě hodiny vychladit v lednici.


Omlouvám se za fakt katastrofální fotky, ale tenhle cheesecake byl focen v podvečer, asi dvě minuty před jeho darováním (tchyně měla ten den šedesát a já si chtěla šplhnout :-)). Je ale tak neskutečně dobrý (dostali jsme malý kousek), že ho prostě musíte vyzkoušet (a taky musíte omluvit, že jsem nevyfotila ten kousek :-)).

Je hnusně, je sychravo, je podzim. Tak si upečte dort ...
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | 24. října 2012 v 19:49 | Reagovat

Milá Madlo, podle tebe  a tvých receptů bych mohla péct už minimálně celý ten hnusný týden s hnusným počasím a nepřestala bych se oblizovat až za ušima. Ale víš, jak bych pak vypadala!!! Myslím, že darovací ochutnávka od tchýně mluví za vše. Taky bych se nechtěla dělit!

2 toffo toffo | 24. října 2012 v 19:53 | Reagovat

Pamatuju se na první dort pro své první miminko, pekla jsem ho už k jeho svátku. Byl to obyčejný piškot, pomazaný ochuceným tvarohem a jako ozdobu jsem doprostřed zapíchla nový dudlík. Nikdy nezapomenu na Honzíkův vytřeštěný a hamounící pohled, s jakým se dudlík snažil vyrvat z dortu ven.

3 Oli Oli | 24. října 2012 v 22:24 | Reagovat

Milá Madlo, gratuluju k narozeninám blogu, přeju další a další spokojené čtenáře, ke kterým se dovoluju řadit:)Chodím sem moc ráda a vždycky se těším na nové recepty. A ten "infantilní" foodstyling se mně osobně líbí:)

4 Oli Oli | 24. října 2012 v 22:25 | Reagovat

Teď jsem si všimla, že ke třem dortíkům ke třetím narozeninám se mi povedl i třetí komentář:)

5 HaF HaF | Web | 24. října 2012 v 23:26 | Reagovat

Tak všechno nej - prckovi, blogu i tobě!
Prťatům kopec zdraví do sychravého podzimu a nám, návštěvníkům tohoto blogu plno dalších super receptů! :-D

6 Madla Madla | E-mail | Web | 25. října 2012 v 10:40 | Reagovat

toffo: Díky za tak krásný komentář, moje milá jmenovkyně. Já si vždycky najdu nějakou příležitost k pečení, ale už je to nuda, všichni vědí, že ode mně dostanou dort :-)
Nápad s dudlíkem je super! O ten by měl malý Kuba asi taky největší zájem. I když teď nedávno se mu strašně líbilo narozeninové sfoukávání svíček. Výskal a mlel se mi nadšeně v náručí tak, že jsem měla co dělat, abych ho udržela :-)

7 Madla Madla | E-mail | Web | 25. října 2012 v 10:41 | Reagovat

Oli: Třetí narozeniny a krásný třetí komentář. Díky moc! Jen kvůli spokojeným čtenářům je tenhle blog v činnosti a takové milé komentáře mě jen posilují v tom, co dělám :-)

8 Madla Madla | E-mail | Web | 25. října 2012 v 10:43 | Reagovat

HaF: Haničko, děkuju moc! Kopec zdraví se hodí víc než báječně, protože mě teď chytla záda a oba pokašlávající a posmrkávající prcky mám doma, takže je u nás víc než veselo. Už se nesmírně těším na klidnější období, kdy se budu moct zase trochu víc realizovat v kuchyni :-)

9 Kejm Kejm | Web | 25. října 2012 v 16:20 | Reagovat

dortíky vypadají moc hezky :)
opožděně přeji vše nejlepší

10 Madla Madla | E-mail | Web | 25. října 2012 v 16:46 | Reagovat

Kejm: Děkuju moc! Nejne, že jsou hezké, jsou i moc dobré, určitě si nějaký upečte :-)

11 Pipi Pipi | E-mail | Web | 28. října 2012 v 18:58 | Reagovat

Madlo! Holka jedna zlatá, gratuluju ti! Jsi skvěla máma (za ten jahelný dort máš u mě významné plus ha ha) a taky skvělá jídlogerka, těším se na další gáblíky z tvojí kuchyně :-D

12 Catalina Catalina | E-mail | Web | 30. října 2012 v 23:32 | Reagovat

Madlo, nejdřív ze všeho všechno nejlepší k narozeninám Kubíčka! A teď bych přistoupila k opěvné ódě na tvé dokonalé dorty :)) Ten jablečný musel být báječný! Něco na ten způsob nám dělala mamka (akorát byl prokládaný piškoty), když jsem byla malá. a ty cheesecaky, co k nim dodat, jsou famózní!

13 Madla Madla | E-mail | Web | 31. října 2012 v 8:31 | Reagovat

Catalina: Děkuju moc, Katuško, oslavenci vyřídím :-)
Moc mě těší taková chvála od cukrářské mistryně.

14 Madla Madla | E-mail | Web | 31. října 2012 v 8:33 | Reagovat

Pipi: Jé, děkuju, úplně se červenám. Na ten jáhelný jsem slýchala poznámky, jaké taky určitě znáš (a proč se s tím zdržuješ a nedáš tam cukr, piškoty, želatinu, vždyť to už všechno může ...). Ale překvapivě všem chutnal:-)
Gáblíky budou, jen mě teď nějak zlobí záda, takže bude chvíli jídlopauza :-(

15 Meg Meg | Web | 2. listopadu 2012 v 13:14 | Reagovat

Madlo, proste nadhera, chtela bych je ochutnat vsechny! :)

16 Madla Madla | E-mail | Web | 2. listopadu 2012 v 16:17 | Reagovat

Meg: Díky :-) Škoda, už není ani jeden ...

17 Kulíšek Kulíšek | Web | 2. prosince 2012 v 11:09 | Reagovat

Madlo dodatečně přeji vše nej k třetím narozeninám. Přeji mnoho čtenářů, mnoho komentářů a spousty nápadů do kuchyně, které bys nám pak mohla převést tady :). Jsi vážně šikulka, že se o blog staráš už tři roky, doufám, že se tak daleko také někdy dostanu ! :)

18 Madla Madla | E-mail | Web | 2. prosince 2012 v 16:56 | Reagovat

Kulíšek: Děkuju moc! Kuchyňských nápadů a jejich realizací je spousta, jen pak ty výsledky nějak nestíhám publikovat :-)
Tvůj blog je skvělý (mohla bych se od tebe učit hlavně focení a aranžování jídla), takže já pro něj vidím zářnou budoucnost. Díky moc za tak krásný a povzbudivý komentář!

19 Dana Dana | E-mail | Web | 29. května 2014 v 9:42 | Reagovat

[6]:
Taky peču když se nudím..nebo mě zaujme inspirace u někoho na webu. Chez Lucie je jedinečná.Viděla jsem, že jsi zkoušela zdravé cheesecakes, podívej se na web s RAW cheesecake...neskutečně lákává a jemná záležitost, budu dělat tento týden

http://www.pinterest.com/pin/98938523038787560/

http://www.sweetlyraw.com/2013/06/raw-chocolate-summer-special_26.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama