Dýňové sušenky a dýňový pohár s medovým tvarohem

12. listopadu 2012 v 10:58 | Madla |  Sladké vábničky
aneb dýně ve sladkém provedení. Chutná vám dýňový koláč? Já ho jednou zkoušela, a protože jídlo, které u rodinných strávníků prostě neprojde jejich krutopřísňácky hustodemónskou kritikou na blog nedávám. Jasně, dýně nejede každému, mě třeba loni taky moc nejela (vařila jsem ji jen pro tehdy ještě jedno dítě), ale letos jsem se dokonale zbláznila do oranžové (nemyšleno politicky!) a dýňuju o sto šest i o sto sedm. Můj drahý třeba nerad dýňové polévky (obecně mu prý všechny krémové polévky příliš připomínají dětskou stravu), tak jsem hodně váhala, jestli mám zkusit upéct dýňové sušenky. Ale pak jsem si řekla, no co, když tak je zbagruju já se starším synátorem, něco dám babi s dědou a nějak to dopadne.

A jak to dopadlo? Neprozradím, tůdle nůdle, nejdřív si přečtěte recept na dýňové sušenky a dýňový pohár s medovým tvarohem a až pak si můžete přečíst, jak akce Sladká dýně dopadla v reálu :-)

Domluveno, jo?

Tak jdeme na to ... nejdřív na dýňový pohár s medovým tvarohem


budete potřebovat:

700 g dýně Hokkaidó
300 ml hruškového džusu
1 lžička sušené pomerančové kůry

měkký tvaroh
med

na ozdobu:

pražená dýňová semínka
ořechy
med

Dýni nakrájíme na kusy, odstraníme semínka a nakrájenou dýni dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C tak dlouho, dokud nebude měkká. Záleží na velikosti nakrájených kusů. Prostě až do ní píchnete vidličkou a vidlička hezky projde, vyjměte dýni z trouby, nechte vychladnout a pak ji šoupněte do mixéru. Zalijte kvalitním hruškovým džusem a rozmixujte na kaši.

Měkký tvaroh si rozmíchejte s medem dle chuti, nachystejte si skleničky a vrstvěte, lžíci dýňového pyré, lžíci medového tvarohu a tak dál, dokud vám bude sklenička/miska stačit. Dozdobte ořechy, praženými dýňovými semínky nebo pokapte medem a podávejte.


Tenhle "pohár" můžete s klidným svědomím podávat i ročnímu dítěti. Pokud máte dítko mladší jednoho roku, vyměňte měkký tvaroh za kvalitní jogurt (tvaroh není dětem do jednoho roku doporučován, protoože obsahuje velké množství bílkovin, což by mohlo zatěžovat ještě ne zcela dovyvinuté ledviny) a "pohár" pak můžete nabídnout místo obligátní ovocné přesnídávky.

A chtělo by to k tomu poháru ještě něco křupavého, co?

A co může být lepšího než dýňové sušenky :-)


Na tři plné plechy budete potřebovat:

1 hrníček výše zmíněného dýňového pyré
půl hrníčku másla, pokojové teploty
1 a půl hrníčku hnědého cukru
2 velká vejce
1 hrníček špaldové mouky jemně mleté
1 a 1/2 hrníčku hladké bílé mouky
1 a půl hrníčku mandlí (nebo vlašáků), nahrubo nasekaných
lžíce prášku do pečiva
1 lžička mleté skořice
1 lžička citronové kůry

nebo 2 lžičky pomerančové kůry

Předehřejte troubu na 200 °C. V míse smíchejte důkladně máslo s cukrem. Poté přidejte po jednom vejce. Dále přimíchejte dýňové pyré. V další misce promíchejte hladkou a špaldovou mouku, koření a prášek do pečiva. Suché ingredience přidejte do misky k mokrým a pořádně promíchejte. Přidejte mandle či ořechy. Na vymazaný plech dejte vždy zakulacenou lžičku těsta, 2,5 až 3 centimetry od sebe. Pečte 12 až 14 minut ve vrchní polovině trouby, pokud máte rádi sušenky měkké, pokud máte radši křupavé, pečte je o pět minut déle.


Kolem dýňového pyré s medovým tvarohem, které na svou chvilku slávy čekalo v lednici, chodil můj drahý velmi obezřetně. Viděl, jak to mizí v dětech, jak chutná i mě a možná se lekl, že by na něj nemuselo taky zbýt, tak se odhodlal ... a chutnalo mu :-)

A se sušenkami? Ty jsem upekla dopoledne za vydatné asistence obou dětí a drahý se při pohledu na rozvalující se oranžová bříška sušenek ptal z čeho jsou ty sušenky. Jemně jsem zamlžila, že ze skořice a ořechů (ty jsou taky, takže to lež nebyla ...), manžel si opatrně vzal jednu sušenku, zakousl se ... a mírně se zasnil ... pak řekl: "jsou dýňový, že jo?". A kupodivu i po mém přitakání si bral pořád a pořád a následujícíh několik hodin jsem ho potkávala s pusou plnou oranžových drobků.
A to prosím dýně nerad :-)


Včera jsem pekla variantu jen s pomerančovou kůrou a místo mandlí jsem dala vlašáky a teď nevím, které sušenky jsou vlastně lepší. Obě varianty jsou super a ačkoli jsou tři plné plechy fakt hodně, ve velké krabici se nenápadně krčí posledních asi sedm sušenek.

Tak si je upečte :-)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Ornell* Ornell* | Web | 12. listopadu 2012 v 11:04 | Reagovat

Jůů,to bych si dala, ale jsem moc líná nato, abych si to šlaudělat,aleněkdy vyzkouším..:)

2 lucievlckovalv lucievlckovalv | Web | 12. listopadu 2012 v 11:04 | Reagovat

Vypadáto dobře:)

3 meme meme | 12. listopadu 2012 v 11:11 | Reagovat
4 Maryna Maryna | 12. listopadu 2012 v 21:01 | Reagovat

Plech upečené máslové dýně už mám, tak se můžu na sušenky vrhnout co nejdřív :-)

5 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 12. listopadu 2012 v 21:14 | Reagovat

Jojo, dýni, tu bych si dala. Když tak bilancuji svou potravu za poslední dva měsíce, tak tam vidím skoro jen samé dýně :-D. Neskutečně mě štve, že už sezóna dýní je nenávratně pryč... Chjo, zase téměř rok musím čekat, ale zase mám díky Tvým dýňovým receptům novou inspiraci ;-)

6 HaF HaF | Web | 13. listopadu 2012 v 21:11 | Reagovat

Dýně mi nejsou souzeny. Manžel mi je pokaždé vezme sekačkou a když už náhodně nějaká vyroste, tak ji dcerka vydlabe dřív, než já si ji stihnu zamluvit na vaření! :-D

7 Madla Madla | E-mail | Web | 14. listopadu 2012 v 19:52 | Reagovat

Ornell: Určitě někdy vyzkoušejte, stojí to za to :-)

8 Madla Madla | E-mail | Web | 14. listopadu 2012 v 19:53 | Reagovat

lucievlckovavl: A taky to dobré je :-)

9 Madla Madla | E-mail | Web | 14. listopadu 2012 v 19:53 | Reagovat

meme: Doba komixů je tak nějak už za mnou :-)

10 Madla Madla | E-mail | Web | 14. listopadu 2012 v 19:54 | Reagovat

Maryna: Vrhni, se, vrhni, jsou fakt skvělé!

11 Madla Madla | E-mail | Web | 14. listopadu 2012 v 19:55 | Reagovat

coco-choc: Dýně je ideální zimní zelenina, vždyť v normálních bytových podmínkách vydrží klidně i půl roku, a ještě udělá parádu. I já jsem hodně dýňovala, ale nějak jsem to nestéhala publikovat, navíc ještě nějaká Hokkaiďata uskaldněny mám, takže tady na blogu bude teď doba dýňová :-)

12 Madla Madla | E-mail | Web | 14. listopadu 2012 v 20:09 | Reagovat

HaF: To mají dýně smůlu :-)
Mě je zasadila maminka, taky jí jednu rostlinu sežrala sekačka, ale druhou uchránila před sekajícím tatínkem a dokonce i před dýněmilujícími slimáky :-) A z té posledí rostlinky se urodilo dýní, že je budu zpracovávat celý podzim i zimu :-) Naštěstí se různé druhy dýní už dají koupit úplně v pohodě v každém super-, hyper-. Tak třeba ještě není všem dýním konec :-)

13 kivi kivi | 15. listopadu 2012 v 22:52 | Reagovat

dýňové sušenky mě opravdu hodně zaujaly, ukládám si je k vyzkoušení :-)

14 Madla Madla | E-mail | Web | 16. listopadu 2012 v 7:17 | Reagovat

kivi: Určitě je vyzkoušejte, jsou skvělé!

15 Meg Meg | Web | 21. listopadu 2012 v 11:04 | Reagovat

Pohary i susenky vypadaji uzasne :)) ja mam snad jeste jednu malou maslovou dyni, takze se jen rozhodnout do ceho jit... Mozna z ni nakonec stejne bude polevka :D

16 Madla Madla | E-mail | Web | 21. listopadu 2012 v 13:29 | Reagovat

Meg: Máslová dýně bude dokonalá, ať ji vrazíš, kam ji vrazíš :-)
A polévky jsou stejně na podzim nejlepší! Moc se těším na tvou variantu, já se chystám na dýňový krém s kokosovým mlékem a zázvorem ...

17 Jaana Jaana | Web | 22. listopadu 2012 v 21:43 | Reagovat

Sušenky vypadají skvěle. Hned bych si je dala. Někdy je určitě vyzkouším :)

18 Madla Madla | E-mail | Web | 23. listopadu 2012 v 8:37 | Reagovat

Jaana: Určitě je vyzkoušejte, jsou opravdu dobré.

19 Catalina Catalina | E-mail | Web | 4. prosince 2012 v 18:00 | Reagovat

Nevím, co mě láká víc. Asi obojí stejně neodolatelně :) Ty poháry musí skvělé (a skleničky jsou super!) a sušenky taky! Už jen ta vůně musí 100% nalákat každého!

20 Madla Madla | E-mail | Web | 6. prosince 2012 v 13:22 | Reagovat

Catalina: Skleničky jsme dostali jako svatební dar, jsou správně cáklé :-)
Určitě si něco z toho připrav, je to jednoduché a fakt moc dobré (dokonce i pro ty, co jinak dýně nejí :-))

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama