Kuře na citronové dýni

23. listopadu 2012 v 14:04 | Madla |  Maso hraje prim
aneb dýně na sto a jeden způsob. Oranžové buclaté dýně mají tu úžasnou vlasnost, že při pokojové teplotě vydrží klidně půl roku. A protože nás v říjnu moje maminka dostatečně zásobila vypěstovanými Hokkaiďaty, brala jsem dýně do kuchyně velmi často. A protože dýňová hora se zmenšuje jen velmi pozvolna, můžete očekávat další pořádnou nálož dýňových receptů. Ale nebojte se, dýňové recepty budu prokládat i něčím "normálním", jak by řekl můj drahý.

Tenhle recept je rychlovka, protože poslední dobou nějak nestíhám. Náš roček už chce pořádně zabavit, už ho nebaví jen okousávat bedny na hračky a schovávat se do nich, ale chce si regulérně stavět z kostek, a pokud vidí, že mu není věnována dostatečná pozornost, dává to velmi hlasitě najevo. K tomu si připočtěte poněkud hyperaktivní tříleté dítko a musí vám být jasné, že není vinou prokrastinace to, že tu nepřibývají články tak rychle, jak bych chtěla.

Ale zpět k receptu, na který si nachystejte:

kuře
brambory
dýni Hokkaidó
cibuli
čerstvý rozmarýn
citronovou šťávu (na tři menší brambory dávám šťávu z jednoho citronu)
olivový olej
vývar na podlití
sůl
pepř

Já omyté a naporcované kuře vždy povařím spolu s neoloupanou cibulí a kořenovou zeleninou (oloupanou :-)) hodinu v osolené studené vodě s bobkovým listem (čerstvým, heč), celým pepřem a novým kořením. Vznikne mi tak krásně silný vývar a povařené maso pak stačí jen okořenit a dát ještě na třičtvrtě hodinky dopéct. Kuře pak není vůbec suché, je krásně šťavnaté a plné chuti.

Takže si oloupejte brambory a nakrájejte je na kostky o velikosti sousta. To stejné proveďte i s dýní (Hokkaidó nemusíte loupat, ale to určitě víte). Cibule oloupejte a nakrájejte na proužky. Nakrájenou zeleninu zašplíchněte citronovou šťávou a olivovým olejem, osolte a opeřete (opepřete) a přidejte nasekaný čerstvý rozmraýn. Pěkně promíchejte a dejte do pekáčku. Na ochucené brambory s dýní položte osolené a opeřené (opepřené) porce předvařeného kuřete. Podlijte troškou vývaru a dejte odkryté péct na třičtvrtě hodiny do trouby osolené na 200°C.


Maso je šťavnaté, s krásně dokřupava vypečenou kůrkou. K tomu voňavé brambory s dýní a cibulí, no co vám mám říkat, takhle připravená zelenina s vůní rozmarýnu, šmrnclá citronem je prostě moc dobrá i sama o sobě.


Tak neváhejte a dejte si!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 robinsonka robinsonka | 23. listopadu 2012 v 15:13 | Reagovat

Určitě se inspiruju, nicméně "opeřené porce" mě dostaly :-)

2 Madla Madla | E-mail | Web | 23. listopadu 2012 v 21:39 | Reagovat

robinsonka: Díky moc za upozornění, porce by vážně měly být bez peří :-D

3 Maryna Maryna | 24. listopadu 2012 v 8:33 | Reagovat

Moc lákavý recept, hlavně ta citronová dýně.

4 Madla Madla | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 10:47 | Reagovat

Maryna: Díky, citron krásně srazí sladkost dýně, která nemusí vyhovovat všem, je to takové šťavnaté a lehké.

5 Vanda Vanda | Web | 26. listopadu 2012 v 13:48 | Reagovat

Mňam mňam mňam! Víš co bych si k tomu ještě dala? Kysanou smetanu se špetkou soli a pepře jako dip. Já dělám podobnou směs, ale bez kuřete, že mě to nenapadlo! Díky za inspiraci!

6 Madla Madla | E-mail | Web | 26. listopadu 2012 v 13:55 | Reagovat

Vanda: Jojojo a třikrát jo, dip ze zakysané smetany je prostě super, já bych do něj dala ještě trošku tozetřeného česneku. Tomu říkám oboustranná inspirace :-)

7 Bětka Bětka | E-mail | 9. prosince 2012 v 13:39 | Reagovat

Madlo, kuře (nebo teda spíš ta dýně pod ním:-) je vynikající! Můj problém je ale přítel. Poslední dobou jsem pekla jahelník, müsli tyčinky, tohle kuře a pár podobných věcí a na všechno se mi dostalo reakce: neurazí, neuchvátí. Přitom to není takovýten typický vyznavač knedlíkové kuchyně, tak nemám tušení, jak by si to představoval...ach jo :-(  :-(

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama