Ultimativně jednoduchý teplý salát z červené řepy

26. listopadu 2012 v 8:30 | Madla |  Salátové lupení
aneb vzpomínka na léto. Proč na léto, když sezóna řepy vrcholí právě v těchto dnech? Protože v létě mi moje drahá maminka dovezla plnou bednu čerstvě vypěstovaných řep s krásně rudě buclatým pupkem. Část řep jsme neprodleně umístili do bedny s pískem a dali do sklepa, ale pěknou nálož křupavých čerstvých řep jsem si nechala k ruce. Neohřály se doma moc dlouho. Hned druhý den jsme s drahým grilovali, pozvali jsme k nám rodiče z obou stran a mého muže napadlo zabalit do alobalu očištěné a olupané a na čtvrtky nakrájené řepy. Ještě horké, do měkka ugrilované řepy pak přelil směsí olivového oleje a čerstvé citronové šťávy a ... jedno veliké mňam! Takhle připravená řepa byla prostě perfektní a na řepnou víru obrátila i chronické nepojídače řepy.


A tak já nyní, v časech pošmourných, dobrovolně podstupuji nebezpečný sestup po strmých schodech našeho středověkého sklepa, abych si tam z písku vyrýpla pár červených bulviček. Teď samozřejmě řepy negriluju, ale peču je v troubě (zpravidla ještě s něčím, abych nebyla tak marnotratná, takže řepy utemované v alobalu dělají garde tu nějaé pečínce, tu koláči nebo chlebu a houskám. A je jim dobře a mě pak taky.


Takže tady vám předkládám řepnou úpravu, kterou miluje i můj řepu jinak odmítající muž.

Nachystejte:

červené řepy, oloupané a nakrájené na čtvrtiny
citrnovou šťávu
olivový olej

a dál:

alobal

k podávání:

čerstvé lístky z červené řepy
čerstvá petrželová nať

Oloupanou a na čtvrtky nakrájenou řepu zabalíme pořádně do alobalu a šoupneme do trouby vyhřáté na 180 °C. A pečeme do měkka, což záleží na velikosti nakrájených kousků - malé jsou upečeny za dvacet minut, větší kusy za půlhodinu i déle. Stačí zkusmo píchnout do jedné řepy nožem. Když jsou řepy upečeny do měkka, ještě horké je dáme do mísy nebo na talíř a přelijeme stejným dílem olivového oleje a citronové šťávy. A ihned podáváme. Ozdobit můžeme pořádně opranými čerstvými řepnými lístky a super je taky čerstvá nahrubo nakrájená petrželová nať..


Pokud jste opravdu velkými milovníky řepy, vyzkoušejte třeba řepný chlebíček s čokoládou a nebo dokonce i řepnou zmrzlinu (ta je fakt super!).


A ještě k nadpisu, proč je tenhle salát ultimativní? Protože by ho zvládl připravit i přitroublý pomocník Horsta Fuchse ...

A co vy, jak máte nejradši řepu vy? V minimalistické úpravě, nebo ji kvůlu strávníkům musíte opatrně maskovat?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Maryna Maryna | 26. listopadu 2012 v 9:58 | Reagovat

Já červenou řepu taky nejraději jen tak upečenou v alobalu a nebo polský barszcz. "Ultimativní" je fakt hrůzné slovo :-)

2 Madla Madla | E-mail | Web | 26. listopadu 2012 v 13:56 | Reagovat

Maryna: Přesně tak, v jednoduchosti je krása :-)

3 toffo toffo | 27. listopadu 2012 v 16:14 | Reagovat

Já už nemaskuji. Pochutnáváme si na podobné úpravě s Aničkou, ale pražíme si na posypku slunečnicová semínka nebo oříšky.

4 Kulíšek Kulíšek | Web | 28. listopadu 2012 v 7:30 | Reagovat

Mě moji rodiče přivezli ze Slovenska od babičky taky kupu řep, navíc se na salát z řepy už dlouho chystám a poslední dobou mám v oblibě jednoduchá jídla, Madlo děkuji za inspiraci, možná ještě dnes vyzkouším (na večeři!) :)

5 Madla Madla | E-mail | Web | 29. listopadu 2012 v 10:51 | Reagovat

toffo: Opražená slunečnicová semínka i ořechy na podobných salátech taky miluju. Jen můj drahý má jakousi prapodivnou averzi ke slaným jídlům s oříšky, takže si dokřupava opraženými semínky nebo ořechy můžu dekorovat jen svůj díl salátu ...

6 Madla Madla | E-mail | Web | 29. listopadu 2012 v 10:52 | Reagovat

Kulíšek: To jsem moc ráda, já se ve tvé virtuální kuchyni inspiruji dost často :-) Doufám, že ti salát bude chutnat.

7 Sonia Sonia | E-mail | Web | 1. prosince 2012 v 13:06 | Reagovat

Výborný salát, též červenou řepu miluji,ale tímto zpsobem jsem jí ještě nedělala diky za tip :))

8 Kejm Kejm | Web | 1. prosince 2012 v 21:07 | Reagovat

mňam :)

9 Madla Madla | E-mail | Web | 2. prosince 2012 v 16:58 | Reagovat

Sonia: Díky moc a jsem moc ráda, že jsem vám kápla do noty. Určitě salátek vyzkoušejte, ve vašem podání bude určitě fantastický (a mnohem íc fotogenický než ten můj :-))

10 Madla Madla | E-mail | Web | 2. prosince 2012 v 16:58 | Reagovat

Kejm: Jo, pečená řepa je jedno veliké mňam :-)

11 Shabnam Shabnam | E-mail | Web | 5. května 2014 v 12:47 | Reagovat

This is such a great resource that you are providing and you give it away for free. I enjoy seeing websites that understand the value of providing a prime resource for free. I truly loved reading your post. Thanks

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama