Vzpomínkové roštěnky na houbách

2. listopadu 2012 v 16:44 | Madla |  Maso hraje prim
aneb návrat do dětství. Před časem jsme s mým milým vzpomínali na nejoblíbenější jídla, které nám vařily maminky. A bylo na co vzpomínat! A oba jsme se shodli, že nám vždycky strašně chutnaly roštěnky na houbách. Namotivováni mlsnými vzpomínkami jsme o víkendu popadli nebohé děti a košík a namířili si to směr les. Asi si dovedete představit, jak to vypadalo, v lese s kočárkem a rozjuchaným tříleťákem, ale všechno dobře dopadlo a po příjemné hodinu a půl trvající procházce jsme docházeli s jakž takž zaplněným košíkem.


Doma došlo na obalované bedly a druhý den jsem se po telefonické konzultaci s mou mámou pustila do vzpomínkových roštěnek. Trošku jsem je ještě upgreadovala pivem, protože roštěnky a pivo, to k sobě prostě pasuje, ne? A povedly se přesně tak, jak si na ně s drahým pamatujeme.


Pro šest až osm lidí budete potřebovat:

3/4 kila hovězí roštěné
300 g čerstvých hub
tři velké cibule (nakrájené na kolečka)
sádlo na vymazání pekáčku
sůl
pepř
1/2 l piva

Omyté a osušené maso naporcujeme ostrým nožem na plátky. Každý plátek z obou stran osolíme a opepříme a pořádně naklepeme. Pekáček si vymažeme sádlem a na jeho dno nasypeme kolečka cibule. Přidáme očištěné a na větší kusy nakrájené houby (menší houbičky ponecháme vcelku). Opět osolíme a opepříme. Na houby dáme okořeněné maso, prolijeme pivem a vložíme na hodinu a půl do trouby rozpálené na 200 °C.



Já si roštěnky vždy pamatuju podávané s rýží, takže jsem tradici dodoržela. Byly perfektní - měkké a šťavnaté maso, velké kusy hub na pečením zesládlé cibuli, k tomu pikantní omáčka s pivním řízem.


Kdo by odolal?

Mami, byla to skvělá vzpomínka a já bych si někdy s velkou chutí zase dala něco ze tvé kuchyně.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Maryna Maryna | 2. listopadu 2012 v 17:59 | Reagovat

Jedno z mích nejoblíbenějších jídel. Doma ovšem nikdy nechutná tak jak od babičky. Tys mi tedy nadělala chutě a doma žádné houby :-(

2 toffo toffo | 2. listopadu 2012 v 18:24 | Reagovat

Houby si o hovězí přímo říkají, to říkávala babička Bartošová, babička mého muže. Delikatesa. Dobrý je také hrnečkový knedlík, třeba podle Šárky, bylo to jedno z prvních jídel, které jsem vařila ve své první kuchyni na dvojplotýnce.

3 Madla Madla | E-mail | Web | 3. listopadu 2012 v 16:36 | Reagovat

Maryna: Tak takovou babičku bych brala všema deseti :-) Je fakt, že současné počasí houbaření příliš nepřeje, ale snad není všem dnům (a houbám) konec ...

4 Madla Madla | E-mail | Web | 3. listopadu 2012 v 16:37 | Reagovat

toffo: Tak to měla babička naprostou pravdu! Já mám k roštěnkám zafixovanou rýži, ale s Šárčiným hrnečkovým knedlíkem se každé jídlo jen a jen vylepší. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama