Prosinec 2012

Dýňová polévka s kroupami a červenou čočkou

30. prosince 2012 v 14:17 | Madla |  Z polévkové mísy
Dlouho tu nebyl žádný "normální" příspěvek. I když je fakt, že vánoční čas přímo svádí k tomu, aby se člověk chlubil svým cukrovím, ale ačkoli jsme to letos s cukrovím nepřeháněli, už jen z pohledu na misku naplněnou sladkými tovary se mi dělá těžko ... A tak si radši upeču domácí kváskový chleba (další recept bude, když budete hodní a slíbíte mi, že se na Silvestra moc nestřískáte), udělám si heboučkou nasládlou ricottu, anebo si zajdu dolů pro jednu z posledních dýní a uvařím si pořádně hustou a výživnou polévku.


Nachystejte si na ni:

dýni Hokkaidó
olivový olej
vývar (já vařila s králičím)
červenou čočkou
kroupy
cibuli
sůl
kmín
majoránka
trošku sádla (v nouzi i olej dobrý)

Nejdřív si nakrájejte dýni na zhruba stejně velké kusy. Vrzněte na plech, zlehka pokapte olivovým olejem a pečte, dokud dýně nezměkne. Měkkou dýni nechte mírně prochladnout a pak ji s trochou vývaru rozmixujte dohladka. Dejte stranou.
V hrnci si na sádle zpěňte pokrájenou cibuli, vhoďte kroupy, osmahněte a zalijte vodou (třikrát víc vody než krupek). Osolte, okmínujte a přidejte majoránku. Uvařte do měkka.
Dýňové pyré přemístěte do velkého hrnce, přilijte k němu kroupy i s okořeněnou vodou, přilijte vývar podle toho, jak chcete mít polévku hustou, přisypte červenou čočku a vařte ještě tak pět minut. Dochuťte solí, kmínem a majoránkou a přiklopte pokličkou a nechte dalších pět minut dojít.


je skvělá, fakt. A dokonce chutná i těm, co jinak dýni pozřou jen s totálním sebezapřením. Kroupy a čočka v ní dělají výbornou chuť a navíc výživově do sebe dostanete i kvalitní bílkoviny.


Takže pokud máte rádi husté polévky, jděte do ní. I v novém roce vám snad bude chutnat :-)


Domácí čokoládovo-kokosový likér a něco navíc

28. prosince 2012 v 10:49 | Madla |  Pitíčka
Máte rádi kokos? Já mám ke kokosou vcelku neutrální vztah, ale mí rodiče jsou oba kokosoví šílenci a tak, když jsem vymýšlela, co dobrého pro ně spáchám jako vánoční jedlý dárek, bylo jasné, že to musí chutnat po kokosu. A tak krom nekokokosové telecí paštiky s třešňovicí a vánočním kořením, olivového oleje s česnekem, čerstvou saturejkou a chilli dostali ještě domácí lanýžky (samosebou i bíločokoládové s kokosem) a mámě jsem ještě darovala flašku domácího kokosovo-karamelového likéru.

Své tchyni a tchánovi jsem darovala v podstatě to stejné, co našim, jen olivový olej byl s čerstvou petrželkou a červeným pepřem a likér byl čokoládový. A protože mi trocha čokoládového i kokosového likéru zbyla a já darované likéry prostě nestihla vyfotit (taky se vám to stává, že všechno děláte na poslední chvíli?), tak tu mám pro vás fotku jen čokoládovo-kokosového likéru. Ale recept dostanete na dva likéry :-)


A to ještě není všechno ...

Inspiraci jsem čerpala tady, ale recept jsem si upravila, protože likéru vznikne mnohem víc, než autorka uvádí.

Takže na likérový základ si nachystejte:

1/2 l plnotučného mléka
250 ml vodky (nebo rumu)
2 žloutky
1/2 konzervy Salka (slazené kondenzované mléko)
50 g cukru krystal

na kokosovo-karamelový:

místo Salka použijte Salko karamel (nebo si Salko předem dvě hodiny uvařte, aby zkaramelizovalo)
100 g strouhaného kokosu

na čokoládový:

1/2 (pro slabou příchuť) nebo 1 tyčinku Ledových kaštanů (pro silnou příchuť)

Postup přípravy:

Do hrnce vlijeme mléko, žloutky a cukr a za stálého míchání přivedeme k varu. Odstavíme z ohně, vmícháme Salko a vodku (nebo rum) a případnou ochucující složku.

Na kokosovo-karamelový likér si na pánvi opražíme kokos (pozor, mícháme, aby kokos příliš nezhnědl, zhořknul by pak). Smícháme se zkaramelizovaným Salkem a základní likérovou směsí a necháme 6 až 12 hodin uležet v chladu. Druhý den směs přecedíme přes sítko a likér stáčíme do lahví. Uchováváme v chladu. (Zcezenou kokosovou hmotu nevyhazujeme, ale použijeme do níže uvedeného opilého kokosáku).

Na čokoládový likér si ve vodní lázni rozpustíme tyčinku Ledových kaštanů (1/2 tyčinky pro slabou příchuť, celá tyčinka pro výraznou příchuť) a vmícháme do základní směsi. Stočíme do lahví a dáme do chladu.



A jak na čokoládovo-kokosový z fotky? jednoduše smíchejte oba likéry dohromady :-)

Oba likéry jsou strašně dobré, pravidelně jsem je testovala při výrobě a při stáčení a ochutnávala jsem je tak poctivě, že jsem až zapomněla přidávat potřebné ingredience do ganache na lanýžky (to je tak, když děláte asi pět věcí naráz ...).

Ale nakonec se povedly i lanýžky a hlavně, určitě si nějaký ten likér vyrobte, jsou strašně dobré, nepřeslazené, nejsou superhusté (vzpomínáte na tu scénu z Rozmraného léta, jak pánové s nahnutou lahví domácího vaječňáku čekají, až jim něco ukápne do frťanové sklenky?), zkrátka pro babičky, mámy, tchyně, ségry a jiné ženské příbuzenstvo jsou jako dělané.

A doporučuju fakt použít vodku, protože ta je chuťově neutrální a vy si tak budete moct vychutnat svou oblíbenou likérovou příchuť. Tak co, není tohle ideální dárek třeba na Silvestra?

A kdepka je to něco navíc?

Tady ... Opravdu triviálně jednoduchý recept na ožralý kokosový dort.


Na dort o průměru 20 cm budete potřebovat:

1 hrnek (250 ml) kokosové hmoty zcezené z kokosovo-karamelového likéru
1 hrnek polohrubé mouky
1/2 hrnku třtinového cukru
1/2 hrnku syrovátky (kldině dejte mléko)
1 prdopeč


Zamícháme, vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy o průměru 20 cm a v troubě vyhřáté na 180 stupňů pečeme asi půl hodiny. Po upečení necháme mírně vychladnout, poté přesuneme na mřížku (bez formy) k úplnému vychladnutí.
Dort jednou prokrojíme a pomažeme bíločokoládovou ganache. Přiklopíme a pomažeme i po povrchu (a klidně necháme stékat čůrky ganache po stranách dortu). Dozdobíme a dáme do chladu.


Na bíločokoládovou ganache si nachystáme:

150 g kvalitní bílé čokolády
50 ml smetany ke šlehání
20 g másla
2 lžíce meruňkovice

Nad vodní lázeň si dáme misku s rozlůámanou čokoládou, smetanou a máslem. Občas promícháme, dokud se směs nespojí do krásně husté a lesklé hmoty. Poté odstavíme, vmícháme dvě lžíce meruňkovice a dozdobíme dort.

Já zdobila ještě vánočně - vanilkovýma rohlíčkama a kokoskama ze Salka, protože tyhle dva druhy cukroví má můj táta prostě nejradši.


Tak tati, opožděně všechno nejlepší k narozeninám!

Perníková chaloupka na konci světa

22. prosince 2012 v 20:23 | Madla |  Vánoce
aneb když dva dělají totéž, nemusí to vůbec dopadnout stejně. Vždycky, když jsem byla malá holka, prosila jsem svou mámu, abysme upekli perníkovou chaloupku. Jen jednou se mi ji podařilo ukecat (nebo ubrečet, já byla dosti plačtivé dítko) a skončilo to katastrofou. Po tomto zážitku byla mamka ohledně jakýchkoli perníkových staveb neúprosná. A já, místo abych se držela tradice, podřezala jsem si pod sebou dobrovolně větev a pokusila jsem se o vytvoření perníkové chaloupky. Či spíše hrobky koblihového krále, jak tento můj (a synkův) výtvor trefně nazval můj muž ...

Takže k věci, inspirovala jsem se u Cataliny, použila i její těsto )ale já husa hloupá se nedržela postupu a těsto zpracovávala až vychladlé, za což mi jsou sice možná vděčné mé svaly, ale nervová soustava rozhodně ne, protože ta se chvěje ještě teď ...).

Takže spíše obrazem ...

Vítejte v hrobce koblihového krále:



Kde jde opravdu hodně vidět, že se zdobením mi vydatně pomáhal náš již školkou povinný syn.

Pohled shora na cukrátkovou střechu:



Jelikož se mi nechtělo patlat se s komínem (už tak by stavbě žádný statik nepožehnal), vyřešila jsem odvětrávání prostoru šalamounsky, dírou ve střeše (olemovanou sněhovými vločkami). A aby bylo bezpečnosti učiněno zadost a při případné sněhové kalamitě nehrozil pád sněhové pokrývky a případná žaloba mířící k nemajetné čarodějnici, byla střecha olemována hrozivými protisněhovými zuby.

Ježibaba už ví, že jí ze zákona žádný postih nehrozí a tak se ledabyle opírá o perníková futra:


Ježibabu tvořil synek, já se pokusila dát podobu medvědovi. Rozdíl moc poznat nejde, že?



Ležérně se opírající ježek:



Zadní pohled a detail koně, ožírajícího jakože třešňovou kytku:


Byla to neskutečná sranda, a i když jsem se u sestavování chaloupky docela dost zapotila, hrozně mě to bavilo a příště do toho jdu zase :-)
Protože jsem si jistá, že zítra chaloupka (pardon: hrobka) prostě padne za vlast ...

Takže Catalino, díky moc za nakopnutí a vám ostatním děkuji za exkurzi :-)

Legislativní perníčky

19. prosince 2012 v 14:30 | Madla |  Vánoce
Určitě už máte všichni dávno, dávno napečeno a teď si jen klepete na čelo, proč ta madla pár dní před Vánoci tady uveřejňuje recepty na cukroví. Protože je cvok? No, možná taky, vzhledem k tomu, že se mi letos do pečení vůbec nechtělo, ale nakonec jsem lenost nějak překonala a hlavně se vzmužila kvůli staršímu, tříletému, synkovi, kterého strašně bavilo mi pomáhat v kuchyni. Udatně válel, vykrajoval (vždycky plácl vykrajovačku neomylně doprostřed těsta) a zdobil. Šoulal vaniláčky, nacpával těsto do formiček na pracny. A fakt ho to bavilo (jen mu člověk jeho výtovry nesměl moc upravovat).

Myslím, že v tom je kouzlo vánočního pečení. Když si k pracovnímu stolu pozvete pár neposedných a trošku nešikovných rukou, je jedno, že společná práce trvá třikrát tak dlouho, koukáte na toho človíčka s námahou povystrčeným jazýčkem, jak "pracuje" a jak ho to těší.

Takže díky mému milovanému synkovi a taky mému drahému, který se zapojil větší než obvyklou měrou, máme už osm druhů cukroví a to chci ještě o víkendu sfouknout marokánky. Tentokrát podle Kačky Žvýkačky.

Ale teď vám chci dát recept na výborné legislativní perníčky z Apetitu. jsou hned měkké, mají nádhernou barvu a ke zdobení si určitě pozvětě nějaké výtvarnou výchovou nezasažené děti. Budete překvapeni.

Takže tady je recept, který vyjde tak na tři plechy velmi drobných perníčků:

  • 60 g másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 30 g čokolády na vaření, nastrouhané
  • 2 lžíce kakaa holandského typu
  • 250 g hladké mouky
  • 1⁄2 balíčku kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžíce perníkového koření
Máslo utřete s cukrem a vejcem, po pár minutách přidejte med, kakao a čokoládu. V jiné míse smíchejte mouku s práškem do perníku a pak postupně přisypávejte k vaječné směsi. Vypracujte hladké těsto a rozválejte ho na sílu asi půl centimetru.
Vykrajujte perníčky a dávejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C zhruba 5 minut.
Ihned po vytažení z trouby perníčky potřete rozšlehaným vejcem.


Dík čokoládě mají nádherně tmavou barvu a velice dobrou chuť. Jsou takové akortá, křupavé a přitom celkem měkké, o zuby se při jejich konzumaci určitě obávat nemustíe.

A teď ke zdobení, které měl pevně v rukou náš synek. Na zdobení jsme protentokrát (a poprvé v životě :-)) použili takové ty barevné tubičky a cukrové hvězdičkové a vločkové sypání. Já vím, jsou v tom éčka, ani za mák nic dobrého, ale kdyby jste viděli to nadšení!

tady je pro ilustraci jeden panáček můj a jeden synkův - ten vpravo je můj ...


Moc velký rozdíl to není, že?

To manžel zdobil krásně. Tady je jeho romatický, leč stále velmi decentní ježek.


A pro srovnání - hard core cukroví ježeček malého Toníka ...


Tak co, máte už napečeno? A uvítali byste další recepty na rychlé a dobré vánoční curkoví, které nepotřebuje uležet, nebo mám radši změnit salón?

Tak si užívejte blátivý Advent, hlavně se usmívejte a chvalte, chvalte a chvalte své děti, když se vám rozhodnou pomáhat v kuchyni.

Ještě jednodušší kokosky

18. prosince 2012 v 13:26 | Madla |  Vánoce
aneb stačí jen dvě suroviny a vznikne vám výborné cukroví. Ne, není tu řeč o oblíbeném a dosti profláklém vtipu spočívajícím v ukousnutí hlavy čokoládové figurce a naplněním rumem, je řeč o kokoskách ze Salka. Když mě před dvěma dny chytla zase záda, chvíli jsem proklínala svou lenivou opěrnou soustavu, ale pak jsem požádala o důvěrnou pomoc strýčka Gůgla a narazila jsem na naprosto primitivní recept na úžasné a hlavně hned měkké kokosky.


Tak tady je:

200-250 g strouhaného kokosu
1 plechovka Salka (slazené kondenzované mléko)

Salko vlijeme do mísy, přisypeme kokos a zamícháme. Pokud máme kokos hruběji namletý, je možné, že bude potřeba ještě trochu kokosu přisypat k zahuštění směsi. Lžičkou klademe hrudky nebo rukama (v tom případě si k ruce nachystáme misku se studenou vodou) tvarujeme kuličky, které dáváme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme čtvrt hodinky při 180°C. Kokosové kuličky se na plechu trošičku rozplácnou v sympatické hromádky.


Jsou fakt strašně dobré a navíc hned měkké a obávám se, že do Vánoc fakt nevydrží. Sice jsem původně chtěla dělat kokosky jen kvůli svým rodičům, kteří kokos fakt milují, chodím je ujídat tajně a náš tříleťák dokonce netajně :-)

Pokud jste estéti a nějaké ty kalorie navíc vás nebolí, můžete třeba půlku kokosky ponořit do rozpuštěné hořké čokolády a opětovně obalit v kokosu.

Tak ... jednodušší už to být nemůže, že?


Pokud by vás zajímal původ té prapodivné vázičky, v níž si hoví kokosky, tak vězte, že to nní žádná vázička, ale malý svícínek, který oblepil a ozdobil náš šikovný synekna vánočním výletě se školkou. (Tu šikovnost nemá po mě, však uvidíte v dalším článku věnovaném perníčkům ...)

Klidný a usměvavý Advent vám přeje Madla.

Kávový bezé dort s čokoládovým tvarohovým krémem

13. prosince 2012 v 10:10 | Madla |  Bílkové a bezé dorty, Pavlovy
aneb řekněte to obří pusinkou. Při pročítání svých oblíbených blogů jsem dostala ohromnou chuť na sněhové pusinky s kávovou příchutí. Nejlépe ve formě dortu. Jenže nikde kolem žádná příležitost. Ale já si příležitost vždycky najdu a tak mi stačilo jedno malé rodinné setkání k vytvoření úžasně nadýchaného kávového dortíku s s čokoládovým tvarohovým krémem. Můžete mu říkat Meringue Pie nebo taky dort Pavlova, ale v podstatě to jsou "jen" obří kávové pusinky spojené neskutečně dobrým a hlavně jednoduchým čokoládovým tvarohovým krémem.

Na čtyři bezé korpusy o průměru dvacet cm budete potřebovat:

8 bílků
špetka soli
400 g cukru krupice
5 g práškové instantní kávy (např. Jacobs Velvet)
4 čajové lžičky kukuřičného škrobu (Gustin)
2 čajové lžičky bílého vinného octa

Na tvarohový čokoládový krém:

250 g měkkého tvarohu
200 g mléčné čokolády
špetka soli

na dozdobení:

dotuha ušlehaná šlehačka
hoblinky hořké čokolády

Nejrpve si smícháme čokoládový tvaroh. Nad vodní lázní si rozpustíme nalámanou čokoládu a až je zcela rozpuštěná, přidáme k ní měkký tvaroh a špetku soli (pro zvýraznění chuti). Pořádně procmícháme a dáme do lednice.

Zapneme troubu a rozheřejeme ji na 180 stupňů. Na plech si dáme papír na pečení. Z bílků, do kterých jsme přidali špetku soli (lépe se tak ušlehají) ušleháme sníh, který tvoří vláčné špičky. Po částech do něj vešleháme cukr a pokračujeme ve šlehání, až vznikne hustý, lesklý sníh, tvořící tuhé špičky.
Přikápneme ocet a a poprášíme kukuřičným škrobem a kávou, kterou jsme si přesili přes cedník. Zlehka a opatrně překládáním vmícháme do hmoty.
Na pečicí papír si nakreslíme dva kruhy o průměru dvacet cm a na další pečicí papír také dva stejné kruhy. Hmotu opatrně nanášíme na kruhy a snažíme o stejnou výšku všech placek.
Vložíme do trouby a ihned snížíme teplotu na 120 stupňů a pečeme hodinu a čtvrt. Ve vypnuté troubě pak necháme korpusy ještě dosušit.
Po vyjmutí z trouby necháme na plechu zcela vychladnout a poté je velmi opatrně sloupneme z pečicího papíru. Jeden plát přemístíme na talíř, potřeme čokoládovým tvarohem, přiklopíme další plackou, pokryjeme krémem, přiklopíme plackou a tak dále. Povrch dortu můžeme zdobit dotuha ušlehanou šlehačkou a hoblinkami hořké čokolády.

Jestli se vám nezdá počet pater dortu, nešálí vás zrak, skutečně jsou tam jen tři pláty, ačkoli jsem upekla čtyři. leč jeden plát se mi při přenášení rozlomil vpůli, takže moje Všechnomusíbýtstoprocentní Já rozhodlo, že dort bude sestávat jen ze tří korpusů. I tak byl pěkně vysoký a snědl se během chvilky.


Je nadýchaný, sladký, jemný, prostě si ho musíte udělat! Takže pokud vám po pečení lineckého zbydou bílky, už víte co s nima, že jo?


Telecí paštika s třešňovicí a vánočním kořením

9. prosince 2012 v 7:06 | Madla |  Malá sousta aneb předkrmy
Hřejivá skořice, voňavý hřebíček a aromatická třešňovice. Ne, to není seznam přísad k výrobě vánočního cukroví. Všichni kolem vás začínají péct vánoční curkoví jako šílení, na vašich oblíbených blozích se též peče jako o závod, ale já půjdu chvíli proti porudu a pokusím se vánočnímu šílenství chvíli odolávat. I když ne tak docela, protože tahle telecí paštika spolupracuje s voňavým kořením, které mnohdy hraje ve sladkém pečení prim.

To bylo takhle, před asi dvěma měsíci jste chtěla trošku ozvláštnit svůj zavedený recept na jemnou telecí paštiku. Nijak jsem se tehdy nerozpakovala a do rozmixované směsi jsem vrzla trošku skořice, hřebíčku a bílého ppeře, místo obligátníh whisky jsem použila aroamtickou třešnovici .. a výsledek? Lepší než všechna očekávání!

Takže tady ji máte, vychytanou paštiku s vánoční vůní a chutí, která uzemní každého.

Na necelého půl litru paštiky budete potřebovat:

20 g másla
1 malou cibuli, nasekanou
2 stroužky česneku, nasekané
300 g telecích jater, čištěných a nakájených na kusy
60 ml třešňovice
125 g studeného másla, nakrájeého na kousky
60 ml smetany ke šlehání
1 lžičku soli
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky rozdrceného hřebíčku
1/2 lžičky bílého pepře

1) Na pánvi rozpustíme 20 g másla, přidáme najemno nasekanou cibuli a na střednímplameni asi dvě mintuy smažíme. Přidáme česnek a smažíme ještě asi minutu. Nakonec přidáme játra a smažíme další minutu. Přilijeme třešňovici a necháme pět minut povařit.
2) Játrovou směs, studené máslo pokrájené na kostičky, smetanu ke šlehání, sůl, skořici, hřebíček a bílý pepř rozmixujeme dohladka.
3) Vzniklou směs přepasírujee přes jemné sítko a přendáme do dvou misek o objemu 250 ml.
4) Paštiku dáme minimálně na dvě hodiny vychladit do lednice a poté ji můžeme ještě polít přepuštěným máslem a dát opět chladit. Podáváme nejlépe s domácí bagetou , kyselými okurkami, sušenými brusinkami nebo olivami.


Je fakt strašně dobrá. Nekencám. Použité koření a voňavá třešňovice dodávají paštice takový příjemný ocásek, který vás donutí saht po dalším a dalším kousku, pořád a pořád. Tak si ji udělejte, k Vánocům se hodí a je dobré přikusovat něco slaného k výrobě sladkých laskomin.

Tak spokojený Advent vám přeje Madla.

Teplý dýňový salát s medovo-česnekovou zálivkou

4. prosince 2012 v 14:54 | Madla |  Salátové lupení
Nebojte se, nezbláznila jsem se a nestala se ze mně na stará kolena vegetariánka holdující jen zelenině, ačkoli by se to tak podle posledních příspěvků na blogu mohlo zdát (samá dýně, mangold, řepa). Jen jsem díky aktivnímu příbuzenstvu zásobena výtečnými plodinami a strašně m baví vymýšlet nové variace k jejich zpracování. Třeba dýně, z velehory se postupně stávala menší hora, potom hořička, pak kopec, posléze kopeček a teď na šteláři čekají na své zpracování poslední dvě Hokkaiďata. A to jsem se bála, že budu dýně propašovávat do kuchyně celou zimu.

Ale i mé propašovávání dýní má své meze, tenhle dýňový salát jsem dělala jen pro sebe, protože nikdo jiný takový dýňový nadšenec není. Ale chutnal mi moc, tak ho vyzkoušejte a třeba vám taky zachutná. Spojuje opět svěžest citrónu, omamnou štiplavost česneku a vůni rozamrýnu v takové harmonii, že zapomente na to, že vlastně jíte děsně zdravé jídlo.


pro jednu osobu si nachystejte:

250 g dýně Hokkaidó, nakrájené na asi centimetrové proužky
1 lžíci olivového oleje
čtyři snítky čerstvého rozmarýnu


na marinádu:

1 lžíci tekutého medu
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce čerstvé citronové šťávy
1 stroužek česneku, rozmačkaný (+poskeané zelené stvoly česneku)

Omytou dýni hokkaidó zbavíme semínek a nakrájíme na zhruba centimetr tlusté proužky (bacha při krájení, věděli jste, že dýně a červená řepa patří mezi nejnebezpečnjší potraviny co se týče kuchyňských úrazů?), dáme na plech, posypeme nahrubo posekaným rozmarýnem a zakápneme olivovým olejem. Dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C asi dvacet minut, prostě do doby, než je dýně měkká. Pak ji vyjmeme, dáme do hlubokého talíře či misky a ještě horkou polijeme marinádou. Přiklopíme alobalem a necháme deset minut uležet. Marinádu si jednoduše připravíme smícháním všech ingreiencí.


Podáváme s pečivem. Já podávala s domácími celozrnnými houstičkami.


Tak dýni a jejímu maskování zdar!

Mangoldovo-bramborová polévka s nivou

3. prosince 2012 v 13:37 | Madla |  Z polévkové mísy
Už je tady vážně zima a jen tak se nás mrcha jedna studená nepustí. Možná už sháníte dárky, nebo jste lenory jako já a dárky radši objednáte na internetu :-) Nebo vyrobíte (já budu obdarovávat domácími džemy, paštikami a vlastnoručně dělanými pralinkami). Tak jako tak, pokud vám nezbyde nic jiného, než vystrčit čumák do studeného počasí, rychle si jej pak zahřejte kotelm pořádné dobré polévky. U nás teď byla rychlá mangoldová s bramborem a Nivou.

Od části vesnického příbuzenstva jsem totiž na úplném konci listopadu dostala svazek nádherných mangoldových listů. Obřích jako lopuchy. A asi dvacet kousků. Upřímně přiznávám, že jsem se nejdřív krapet zděsila, do čeho že já ty obří listy narvu. Jenže pak jsem si přečetla, že mangold má stejné využití jako špenát a vzpomněla jsem si na velice fotogenický mangoldový koláč od Marušky. A bylo vymalováno. Bude mangoldový koláč z domácí ricotty (příště, jo?) a mangoldovo-bramborová polévka.


Na tu si nachystejte:

1 středně velkou cibuli, nadrobno nakrájenou
40 g (2 plátky) másla
hrst jemně mletých ovesných vloček
200 g mangoldu (asi 4 velké listy)
3 středně velké brambory
1/2 litru vývaru (použila jsem domácí králičí)

na posypání:

dobře vyzrálou Nivu

Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrbono. Hoďte do hrnce na rozpouštějící se máslo. Smažte do sklovita. Poté přisypte vločky a za občasného míchání smžte ještě dvě minuty. Poté přidejte omytý a řapíků zbavený manglod nakrájený na asi centimentr tlusté proužky. Zalijte vývarem, přidejte brambory a vařte do měkka asi patnáct minut. Nechte mírně vychladnout a zlehka rozmixujte. Nevadí, když v polévce zůstanou kousky brambor.


Před podáváním polvéku posypte štědrou dávkou pěkě uzrálé Nivy.


Tato polévka je vhodná i jako první dětský příkrm (ovšem v tom případě samozřejmě vynechte posypání Nivou). Je moc dobrá i sama o sobě, ale výrazný Niva se k ní skvěle hodí a navíc nějkaé ty kalorie s příchodem chladných časů zakryje bunda nebo kabát :-)

Krásný adventní čas vám přeje Madla.