Domácí čokoládovo-kokosový likér a něco navíc

28. prosince 2012 v 10:49 | Madla |  Pitíčka
Máte rádi kokos? Já mám ke kokosou vcelku neutrální vztah, ale mí rodiče jsou oba kokosoví šílenci a tak, když jsem vymýšlela, co dobrého pro ně spáchám jako vánoční jedlý dárek, bylo jasné, že to musí chutnat po kokosu. A tak krom nekokokosové telecí paštiky s třešňovicí a vánočním kořením, olivového oleje s česnekem, čerstvou saturejkou a chilli dostali ještě domácí lanýžky (samosebou i bíločokoládové s kokosem) a mámě jsem ještě darovala flašku domácího kokosovo-karamelového likéru.

Své tchyni a tchánovi jsem darovala v podstatě to stejné, co našim, jen olivový olej byl s čerstvou petrželkou a červeným pepřem a likér byl čokoládový. A protože mi trocha čokoládového i kokosového likéru zbyla a já darované likéry prostě nestihla vyfotit (taky se vám to stává, že všechno děláte na poslední chvíli?), tak tu mám pro vás fotku jen čokoládovo-kokosového likéru. Ale recept dostanete na dva likéry :-)


A to ještě není všechno ...

Inspiraci jsem čerpala tady, ale recept jsem si upravila, protože likéru vznikne mnohem víc, než autorka uvádí.

Takže na likérový základ si nachystejte:

1/2 l plnotučného mléka
250 ml vodky (nebo rumu)
2 žloutky
1/2 konzervy Salka (slazené kondenzované mléko)
50 g cukru krystal

na kokosovo-karamelový:

místo Salka použijte Salko karamel (nebo si Salko předem dvě hodiny uvařte, aby zkaramelizovalo)
100 g strouhaného kokosu

na čokoládový:

1/2 (pro slabou příchuť) nebo 1 tyčinku Ledových kaštanů (pro silnou příchuť)

Postup přípravy:

Do hrnce vlijeme mléko, žloutky a cukr a za stálého míchání přivedeme k varu. Odstavíme z ohně, vmícháme Salko a vodku (nebo rum) a případnou ochucující složku.

Na kokosovo-karamelový likér si na pánvi opražíme kokos (pozor, mícháme, aby kokos příliš nezhnědl, zhořknul by pak). Smícháme se zkaramelizovaným Salkem a základní likérovou směsí a necháme 6 až 12 hodin uležet v chladu. Druhý den směs přecedíme přes sítko a likér stáčíme do lahví. Uchováváme v chladu. (Zcezenou kokosovou hmotu nevyhazujeme, ale použijeme do níže uvedeného opilého kokosáku).

Na čokoládový likér si ve vodní lázni rozpustíme tyčinku Ledových kaštanů (1/2 tyčinky pro slabou příchuť, celá tyčinka pro výraznou příchuť) a vmícháme do základní směsi. Stočíme do lahví a dáme do chladu.



A jak na čokoládovo-kokosový z fotky? jednoduše smíchejte oba likéry dohromady :-)

Oba likéry jsou strašně dobré, pravidelně jsem je testovala při výrobě a při stáčení a ochutnávala jsem je tak poctivě, že jsem až zapomněla přidávat potřebné ingredience do ganache na lanýžky (to je tak, když děláte asi pět věcí naráz ...).

Ale nakonec se povedly i lanýžky a hlavně, určitě si nějaký ten likér vyrobte, jsou strašně dobré, nepřeslazené, nejsou superhusté (vzpomínáte na tu scénu z Rozmraného léta, jak pánové s nahnutou lahví domácího vaječňáku čekají, až jim něco ukápne do frťanové sklenky?), zkrátka pro babičky, mámy, tchyně, ségry a jiné ženské příbuzenstvo jsou jako dělané.

A doporučuju fakt použít vodku, protože ta je chuťově neutrální a vy si tak budete moct vychutnat svou oblíbenou likérovou příchuť. Tak co, není tohle ideální dárek třeba na Silvestra?

A kdepka je to něco navíc?

Tady ... Opravdu triviálně jednoduchý recept na ožralý kokosový dort.


Na dort o průměru 20 cm budete potřebovat:

1 hrnek (250 ml) kokosové hmoty zcezené z kokosovo-karamelového likéru
1 hrnek polohrubé mouky
1/2 hrnku třtinového cukru
1/2 hrnku syrovátky (kldině dejte mléko)
1 prdopeč


Zamícháme, vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy o průměru 20 cm a v troubě vyhřáté na 180 stupňů pečeme asi půl hodiny. Po upečení necháme mírně vychladnout, poté přesuneme na mřížku (bez formy) k úplnému vychladnutí.
Dort jednou prokrojíme a pomažeme bíločokoládovou ganache. Přiklopíme a pomažeme i po povrchu (a klidně necháme stékat čůrky ganache po stranách dortu). Dozdobíme a dáme do chladu.


Na bíločokoládovou ganache si nachystáme:

150 g kvalitní bílé čokolády
50 ml smetany ke šlehání
20 g másla
2 lžíce meruňkovice

Nad vodní lázeň si dáme misku s rozlůámanou čokoládou, smetanou a máslem. Občas promícháme, dokud se směs nespojí do krásně husté a lesklé hmoty. Poté odstavíme, vmícháme dvě lžíce meruňkovice a dozdobíme dort.

Já zdobila ještě vánočně - vanilkovýma rohlíčkama a kokoskama ze Salka, protože tyhle dva druhy cukroví má můj táta prostě nejradši.


Tak tati, opožděně všechno nejlepší k narozeninám!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Maryna Maryna | 28. prosince 2012 v 13:51 | Reagovat

Madlo, děkuji za recepty! Až pomine pocit přeslazení z Vánoc jdu do čokoládovo-kokosového! Juhůůů

2 Sonia Sonia | 28. prosince 2012 v 18:30 | Reagovat

Tak tedy přípíjím a přejí krásný Nový rok Tobě a celé Tvé rodině. Mám moc ráda tyto domácí likéry tak určitě vyzkouším, díky za tip, dortík je úžasný... :-)

3 toffo toffo | Web | 28. prosince 2012 v 20:31 | Reagovat

Co se změnila administrace blogu, jsem trochu pomalá. Já dnes po o teprve stvořila vaječňák pro svého muže. Má ho hodně rád a já vždy zapomenu. Hodí se k němu všechny ty darované lahve brandy v průběhu roku, které on, jako skoroabstinent nevypije a stojí mu tu v němé upomínce. Takhle se mu rozleží sice až k pololetnímu vysvědčení, ale třeba ho právě v tu dobu bude potřebovat, do jedné i druhé nohy, nevíme, co ti naši  potomci můžou donést ;-).

4 Madla Madla | E-mail | Web | 29. prosince 2012 v 7:27 | Reagovat

Maryna: Rádo se stalo, pak dej vědět, jak ti chutnal!

5 Madla Madla | E-mail | Web | 29. prosince 2012 v 7:32 | Reagovat

Sonia: Děkuju moc za krásné přání a i do Vaší rodiny ať míří zdraví a pohoda nejen do nového roku.
Některý z likérů určitě vyzkoušejte, jsou skvělé všechny :-)

6 Madla Madla | E-mail | Web | 29. prosince 2012 v 7:34 | Reagovat

toffo: To nové nastavení mi osobně vůbec nevyhovuje :-(
U nás je to s alkoholem podobně, nejvíc ho používám já do vaření a pečení :-) Ale tenhle čokoládovo-kokosový likér teda upíjím pravidelně, to se přiznám. A má výhodu, že se nemusí nechat uležet ...
Ale ten tvůj domácí vaječňák bych ochutnala moc ráda!

7 farfalla farfalla | Web | 29. prosince 2012 v 15:47 | Reagovat

Domácí likéry jsou skvělý, jsi na své blízké moc hodná:) Já letos dělala klasický vanilkový vaječný (žloutky jsem šlehala ve vodní lázni kvůli neblahým zkušenostem s domácími likéry, ehm) a tím pádem byl pak hustý skoro jako puding, ačkoli dokud byl teplý, vypadal hodně nevinně. Nicméně pro promíchání/protřepání se lije slušně a bez promíchávání se tím zase výborně plní koňakové špičky apod.
A pak ještě musím doporučit kávový od Kačky Žvýkačky, pije se to úplně samo.

8 Madla Madla | E-mail | Web | 30. prosince 2012 v 19:45 | Reagovat

farfalla: Klasický vaječňák jsem ještě nedělala, budu to muset napravit :-) Doufám, že bude na tvém chlebovém webu likérová odbočka :-)
Na ten kávový od Kačky Žvýkačky jsem samozřejmě taky koukala, měla jsem velké nutkání se na něj vrhnout, ale nemám v okolí žádnou fakt dobrou kavárnu a ani doma potřebné vybavení (což se doufám časem změní :-))

9 Kulíšek Kulíšek | Web | 31. prosince 2012 v 10:19 | Reagovat

To se mi líbí - takhle využít všechny "přebytky" a stvořit z nich něco tak úžasného jako je dort. Chválím! Chtěla bych ti poděkovat za tvé milé komentáře u mě na blogu, jsem za ně moc ráda :) a do nového roku ti přeji hodně štěstí a samozřejmě také co nejvíce komentářů a skvělých nápadů :)

10 Madla Madla | E-mail | Web | 31. prosince 2012 v 20:56 | Reagovat

Kulíšek: To jo, já jsem v tomhle děsná, než bych něco zbytečně vyhodila, radši přijdu na způsob, jak to zužitkovat :-)
Já na tvůj blog chodím moc ráda, nutí mě posouvat si laťku trošku výš (halvně fotky!) a tvé nápady jsou prostě super!
Takže do nového roku přeju hodně opožděně to nejlepší nejen U Kulíška v kuchyni :-)

11 Maryna Maryna | 1. ledna 2013 v 22:46 | Reagovat

[4]: Určitě dám, hned jak bude vhodná příležitost jej udělat. Madlo, přeji hodně energie a nápadů po celý rok a také spokojené čtenáře. Ráda sem chodím, máš dar psát vtipně a s nadhledem.

12 Madla Madla | E-mail | Web | 2. ledna 2013 v 16:59 | Reagovat

Maryna: Díky moc za přání, jsem hrozně ráda, že tě to tu tak baví, je to pro mě hrozně příjemné zadostiučinění.

13 Lapinka Lapinka | Web | 22. října 2014 v 16:36 | Reagovat

Akorát jsem dokončilo čokoládový likér s trochou skořice a už za výroby byl chuťově úžasný! Už se těším, až ho rozdám na Vánoce jako dárky. Díky moc! :-D

14 imik imik | E-mail | 21. listopadu 2014 v 13:06 | Reagovat

ahoj,jak dlouho ty likéry vydrží?

15 Madla Madla | E-mail | Web | 25. listopadu 2014 v 9:00 | Reagovat

imik: Dokud se nevypijí :-) Ne, vážně, v lednici by měly v pohodě přečkat dva měsíce, jen je nutné je občas protřepat.

16 pavlína pavlína | 12. května 2016 v 22:48 | Reagovat

Páni! Musím vyzkoušet. Už se mi sliny sbíhají jen to vidím! :)
Já dělám většinou jen bylinkové likéry podle: https://www.panalfred.cz/blog/recept-na-vlastni-bylinny-liker/ a ten recept můžu doporučit! :-D
Tak přeji hodně zdaru při výrobě!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama