Dýňová polévka s kroupami a červenou čočkou

30. prosince 2012 v 14:17 | Madla |  Z polévkové mísy
Dlouho tu nebyl žádný "normální" příspěvek. I když je fakt, že vánoční čas přímo svádí k tomu, aby se člověk chlubil svým cukrovím, ale ačkoli jsme to letos s cukrovím nepřeháněli, už jen z pohledu na misku naplněnou sladkými tovary se mi dělá těžko ... A tak si radši upeču domácí kváskový chleba (další recept bude, když budete hodní a slíbíte mi, že se na Silvestra moc nestřískáte), udělám si heboučkou nasládlou ricottu, anebo si zajdu dolů pro jednu z posledních dýní a uvařím si pořádně hustou a výživnou polévku.


Nachystejte si na ni:

dýni Hokkaidó
olivový olej
vývar (já vařila s králičím)
červenou čočkou
kroupy
cibuli
sůl
kmín
majoránka
trošku sádla (v nouzi i olej dobrý)

Nejdřív si nakrájejte dýni na zhruba stejně velké kusy. Vrzněte na plech, zlehka pokapte olivovým olejem a pečte, dokud dýně nezměkne. Měkkou dýni nechte mírně prochladnout a pak ji s trochou vývaru rozmixujte dohladka. Dejte stranou.
V hrnci si na sádle zpěňte pokrájenou cibuli, vhoďte kroupy, osmahněte a zalijte vodou (třikrát víc vody než krupek). Osolte, okmínujte a přidejte majoránku. Uvařte do měkka.
Dýňové pyré přemístěte do velkého hrnce, přilijte k němu kroupy i s okořeněnou vodou, přilijte vývar podle toho, jak chcete mít polévku hustou, přisypte červenou čočku a vařte ještě tak pět minut. Dochuťte solí, kmínem a majoránkou a přiklopte pokličkou a nechte dalších pět minut dojít.


je skvělá, fakt. A dokonce chutná i těm, co jinak dýni pozřou jen s totálním sebezapřením. Kroupy a čočka v ní dělají výbornou chuť a navíc výživově do sebe dostanete i kvalitní bílkoviny.


Takže pokud máte rádi husté polévky, jděte do ní. I v novém roce vám snad bude chutnat :-)

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Meg Meg | Web | 30. prosince 2012 v 22:02 | Reagovat

Super kombinace, dala bych si ji hned, neležet v posteli zrovna na konec roku. Ale i v tom novém roce bude chutnat, až na ni nastane čas. Přeju do něj hodne zdraví a štěstí!

2 denisa denisa | Web | 31. prosince 2012 v 16:43 | Reagovat

Škoda, že jsem dýni spotřebovala na dýňové gnocchi, chtěla bych už konečně ochutnat dýňovou polévku :( Ale až ji koupíme, tak ji udělám přesně podle tvého receptu, snad :D

3 Madla Madla | E-mail | Web | 31. prosince 2012 v 20:52 | Reagovat

Meg: Tak doufám, že ti ji alespoň někdo uvaří a přeju hlavně brzké uzdravení a do nového roku krom zdraví i štěstí, radost a pohodu a samozřejmě se těším na novou nálož zajímavých receptů :-)

4 Madla Madla | E-mail | Web | 31. prosince 2012 v 20:53 | Reagovat

Denisa: Mňam, do dýňových gnocchi není dýně vůbec škoda, ty bych si dala hned :-)
Tak pak dejte vědět, jak vám chutnala!

5 Madla Madla | E-mail | Web | 31. prosince 2012 v 20:53 | Reagovat

Meg: Jo a děkuju moc za přání!

6 Hanka Hanka | 8. listopadu 2014 v 18:37 | Reagovat

Dobry vecer,
chtela bych moc podekovat za recept. Varila jsem tuto polevku jiz mnohokrat, vzdy vsem velmi chutnala.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama