Kávový bezé dort s čokoládovým tvarohovým krémem

13. prosince 2012 v 10:10 | Madla |  Bílkové a bezé dorty, Pavlovy
aneb řekněte to obří pusinkou. Při pročítání svých oblíbených blogů jsem dostala ohromnou chuť na sněhové pusinky s kávovou příchutí. Nejlépe ve formě dortu. Jenže nikde kolem žádná příležitost. Ale já si příležitost vždycky najdu a tak mi stačilo jedno malé rodinné setkání k vytvoření úžasně nadýchaného kávového dortíku s s čokoládovým tvarohovým krémem. Můžete mu říkat Meringue Pie nebo taky dort Pavlova, ale v podstatě to jsou "jen" obří kávové pusinky spojené neskutečně dobrým a hlavně jednoduchým čokoládovým tvarohovým krémem.

Na čtyři bezé korpusy o průměru dvacet cm budete potřebovat:

8 bílků
špetka soli
400 g cukru krupice
5 g práškové instantní kávy (např. Jacobs Velvet)
4 čajové lžičky kukuřičného škrobu (Gustin)
2 čajové lžičky bílého vinného octa

Na tvarohový čokoládový krém:

250 g měkkého tvarohu
200 g mléčné čokolády
špetka soli

na dozdobení:

dotuha ušlehaná šlehačka
hoblinky hořké čokolády

Nejrpve si smícháme čokoládový tvaroh. Nad vodní lázní si rozpustíme nalámanou čokoládu a až je zcela rozpuštěná, přidáme k ní měkký tvaroh a špetku soli (pro zvýraznění chuti). Pořádně procmícháme a dáme do lednice.

Zapneme troubu a rozheřejeme ji na 180 stupňů. Na plech si dáme papír na pečení. Z bílků, do kterých jsme přidali špetku soli (lépe se tak ušlehají) ušleháme sníh, který tvoří vláčné špičky. Po částech do něj vešleháme cukr a pokračujeme ve šlehání, až vznikne hustý, lesklý sníh, tvořící tuhé špičky.
Přikápneme ocet a a poprášíme kukuřičným škrobem a kávou, kterou jsme si přesili přes cedník. Zlehka a opatrně překládáním vmícháme do hmoty.
Na pečicí papír si nakreslíme dva kruhy o průměru dvacet cm a na další pečicí papír také dva stejné kruhy. Hmotu opatrně nanášíme na kruhy a snažíme o stejnou výšku všech placek.
Vložíme do trouby a ihned snížíme teplotu na 120 stupňů a pečeme hodinu a čtvrt. Ve vypnuté troubě pak necháme korpusy ještě dosušit.
Po vyjmutí z trouby necháme na plechu zcela vychladnout a poté je velmi opatrně sloupneme z pečicího papíru. Jeden plát přemístíme na talíř, potřeme čokoládovým tvarohem, přiklopíme další plackou, pokryjeme krémem, přiklopíme plackou a tak dále. Povrch dortu můžeme zdobit dotuha ušlehanou šlehačkou a hoblinkami hořké čokolády.

Jestli se vám nezdá počet pater dortu, nešálí vás zrak, skutečně jsou tam jen tři pláty, ačkoli jsem upekla čtyři. leč jeden plát se mi při přenášení rozlomil vpůli, takže moje Všechnomusíbýtstoprocentní Já rozhodlo, že dort bude sestávat jen ze tří korpusů. I tak byl pěkně vysoký a snědl se během chvilky.


Je nadýchaný, sladký, jemný, prostě si ho musíte udělat! Takže pokud vám po pečení lineckého zbydou bílky, už víte co s nima, že jo?

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 denisa denisa | Web | 13. prosince 2012 v 17:55 | Reagovat

Jé, to vypadá krásně! :) Viděla jsem podobný u Kitchenette, tam byly ale tenčí vrstvy a bylo jch více :)
Taky mám v plánu něco podobného v budoucnu upéct a dát na blog :)

2 Maryna Maryna | 13. prosince 2012 v 20:58 | Reagovat

To musela být dobrota!

3 Lenka Lenka | 14. prosince 2012 v 15:18 | Reagovat

Ahoj Madlo, dort vypadá krásně. Jak jsi ho servírovala?

4 Madla Madla | E-mail | Web | 14. prosince 2012 v 16:43 | Reagovat

denisa: Ano, také jsem se nad Meringue Pie u Kitchenette rozplývala. Já volila silnější vrstvy z praktického hlediska, jednak se lépe přenášejí (nehrozí tolik riziko popraskání), jednak se tak rychle nepromáčí.
Moc se těším na vaši variantu (ale odkaz na váš blog mi bohužel nefunguje).

5 Madla Madla | E-mail | Web | 14. prosince 2012 v 16:44 | Reagovat

Maryna: Na to, jaké to bylo rychlé a jednoduché, to bylo neskutečně dobré!

6 Madla Madla | E-mail | Web | 14. prosince 2012 v 16:46 | Reagovat

Lenka: Děkuju moc! Se servírováním byla trošku potíž, normálně jsem ho krájela na porce, ale řezy samozřejmě vůbec vzhledně nevypadaly, protože sněhové pusinky se při krájení strašně drobí. Ale nikomu to nevadilo a  na chuti to neubralo. Pokud bych si chtěla vyhrát s vizuální stránkou, asi bych dělala malinkaté korpusy, které bych spojovala krémem (na něco podobného se chystám na štědrovečerní večeři).

7 toffo toffo | 14. prosince 2012 v 22:45 | Reagovat

krása! Momentálně jsem pro nějaké vánoční pečení vyhaslá, ano, letos je to asi poprvé, asi zvolím nějaký dort v lehkém duchu, třeba takový tvůj kávový, pak nějaký chessecake?

8 Madla Madla | E-mail | Web | 15. prosince 2012 v 10:34 | Reagovat

toffo: Tak to jsem ráda, že na tom s curkovím nejsem jediná! Letos se mi do něj nějak nechce, sice jsem nějaké druhy udělala, ale hlavně proto, že staršího synka šoulání vaniláčků a vykrajování tvarů zatím strašně baví. Ale letos to fakt přehánět nebudu.
A vánoční dort je skvělá tradice, za první republiky byl tradicí novoroční dort, tak proč to neposunout o pár dní dopředu? :-)
Hmm, už se těším na tvlj sladký vánoční report!

9 Kulíšek Kulíšek | Web | 18. prosince 2012 v 0:56 | Reagovat

Ulalaá, to vypadá chutně. Musím se přiznat, že jsem podobný dort (z bílkového korpusu) nedělala ale asi to budu muset napravit :). Moc se ti to povedlo!

10 Madla Madla | E-mail | Web | 18. prosince 2012 v 13:27 | Reagovat

Kulíšek: Díky moc, byl vážně skvělý. Určitě se inspiruj, je to hrozně jednoduché (dá se zvládnout i se dvěma malými a hodně zvědavými dětmi ...).
Jsem moc zvědavá na tvou variaci!

11 Kejm Kejm | Web | 18. prosince 2012 v 18:26 | Reagovat

ten je - krásný

12 Madla Madla | E-mail | Web | 19. prosince 2012 v 13:53 | Reagovat

Kejm: Děkuju! A taky moc dobrý :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama