Legislativní perníčky

19. prosince 2012 v 14:30 | Madla |  Vánoce
Určitě už máte všichni dávno, dávno napečeno a teď si jen klepete na čelo, proč ta madla pár dní před Vánoci tady uveřejňuje recepty na cukroví. Protože je cvok? No, možná taky, vzhledem k tomu, že se mi letos do pečení vůbec nechtělo, ale nakonec jsem lenost nějak překonala a hlavně se vzmužila kvůli staršímu, tříletému, synkovi, kterého strašně bavilo mi pomáhat v kuchyni. Udatně válel, vykrajoval (vždycky plácl vykrajovačku neomylně doprostřed těsta) a zdobil. Šoulal vaniláčky, nacpával těsto do formiček na pracny. A fakt ho to bavilo (jen mu člověk jeho výtovry nesměl moc upravovat).

Myslím, že v tom je kouzlo vánočního pečení. Když si k pracovnímu stolu pozvete pár neposedných a trošku nešikovných rukou, je jedno, že společná práce trvá třikrát tak dlouho, koukáte na toho človíčka s námahou povystrčeným jazýčkem, jak "pracuje" a jak ho to těší.

Takže díky mému milovanému synkovi a taky mému drahému, který se zapojil větší než obvyklou měrou, máme už osm druhů cukroví a to chci ještě o víkendu sfouknout marokánky. Tentokrát podle Kačky Žvýkačky.

Ale teď vám chci dát recept na výborné legislativní perníčky z Apetitu. jsou hned měkké, mají nádhernou barvu a ke zdobení si určitě pozvětě nějaké výtvarnou výchovou nezasažené děti. Budete překvapeni.

Takže tady je recept, který vyjde tak na tři plechy velmi drobných perníčků:

  • 60 g másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 30 g čokolády na vaření, nastrouhané
  • 2 lžíce kakaa holandského typu
  • 250 g hladké mouky
  • 1⁄2 balíčku kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžíce perníkového koření
Máslo utřete s cukrem a vejcem, po pár minutách přidejte med, kakao a čokoládu. V jiné míse smíchejte mouku s práškem do perníku a pak postupně přisypávejte k vaječné směsi. Vypracujte hladké těsto a rozválejte ho na sílu asi půl centimetru.
Vykrajujte perníčky a dávejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C zhruba 5 minut.
Ihned po vytažení z trouby perníčky potřete rozšlehaným vejcem.


Dík čokoládě mají nádherně tmavou barvu a velice dobrou chuť. Jsou takové akortá, křupavé a přitom celkem měkké, o zuby se při jejich konzumaci určitě obávat nemustíe.

A teď ke zdobení, které měl pevně v rukou náš synek. Na zdobení jsme protentokrát (a poprvé v životě :-)) použili takové ty barevné tubičky a cukrové hvězdičkové a vločkové sypání. Já vím, jsou v tom éčka, ani za mák nic dobrého, ale kdyby jste viděli to nadšení!

tady je pro ilustraci jeden panáček můj a jeden synkův - ten vpravo je můj ...


Moc velký rozdíl to není, že?

To manžel zdobil krásně. Tady je jeho romatický, leč stále velmi decentní ježek.


A pro srovnání - hard core cukroví ježeček malého Toníka ...


Tak co, máte už napečeno? A uvítali byste další recepty na rychlé a dobré vánoční curkoví, které nepotřebuje uležet, nebo mám radši změnit salón?

Tak si užívejte blátivý Advent, hlavně se usmívejte a chvalte, chvalte a chvalte své děti, když se vám rozhodnou pomáhat v kuchyni.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Sonia Sonia | 19. prosince 2012 v 22:12 | Reagovat

Jste úžasní, také já mám ráda tento druh spolupráce v kuchyni, hlavně děti jsou při této práci roztomilé, a pak to nejdůležitější, zůstanou nám i jim nádherné vzpomínky... :-)

2 Madla Madla | E-mail | Web | 20. prosince 2012 v 6:57 | Reagovat

Sonia: Díky moc za milý komentář. Je to přesně tak, jak píšete. I já láskyplně vzpomínám, jak jsem mamince pomáhala v kuchyni, tak jsem moc ráda, že můžu tuhle "tradici" předat dál svým dvěma klukům :-)

3 Maryna Maryna | 20. prosince 2012 v 7:56 | Reagovat

Tak já na tom byla letos úplně stejně, vůbec se mi do cukroví nechtělo a tak jsem začala až o posledním víkendu. Chápu, že s takovými pomocníky to byla radost. Perníčky máte krásné.

4 HaF HaF | Web | 21. prosince 2012 v 23:45 | Reagovat

Letos taky pečeme pozdě a zatím je to v pohodě díky dcerce- pravda, má přes jedenáct, takže je to trochu jiná pomoc, ale pečení s dětmi prostě k Vánocům patří!
Přeji klidné a pohodové svátky! :-)

5 Madla Madla | E-mail | Web | 22. prosince 2012 v 10:45 | Reagovat

Maryna: Díky moc za krásný komentář! Já jsem byla ráda, že jsem se letos krotila a že jsem udělala jen osm druhů (deváté budou kuličky z domácí nutelly), ale nebýt hlavního pomocníka, tak by k pečení možná ani nedošlo ...
Některé cukroví má tu výhodu, že se dá opravdu dělat až na poslední chvíli, takže se pak člověk nemusí stresovat celý Advent.

6 Madla Madla | E-mail | Web | 22. prosince 2012 v 10:47 | Reagovat

HaF: Pomoc dětí každého věku je v kuchyni vždy vítána :-) Aspoň pak nemáš v kuchyni po pečicí akci takový nepořádek jako u nás :-)
Také přeji krásné a klidné vánoční svátky a do nového roku hlavně zdraví a lásku :-)

7 Z. Z. | 22. prosince 2012 v 19:52 | Reagovat

dodneška si pamatuju, jak když mamka pekla buchtu, mojí prací bylo míchat těsto. Co na tom, že jsem neutáhla vařečku, takže mi mamka musela stejně pomáhat a míchalo se jí to díky mým packám tak třikrát hůř. Nakonec jsem sebe vždycky hrdě pasovala na vedoucího akce a absolutního tvůrce buchty.:) doeska už mám u nás kuchyň a vaření ,,na starost" téměř jenom já, a s nadšením!

8 Madla Madla | E-mail | Web | 22. prosince 2012 v 20:26 | Reagovat

Z.: Díky moc za krásný komentář, který i mě přenesl do dětských dob. Přesně kvůli těmto vzpomínkám dělám to samé a neskutečně se těším, až se do pečících akcí začne zapojovat i nejmladší člen naší rodiny. Díky moc a přeji vám krásné a pohodové svátky!

9 Kejm Kejm | Web | 24. prosince 2012 v 14:24 | Reagovat

ti ježečci :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama