Mangoldovo-bramborová polévka s nivou

3. prosince 2012 v 13:37 | Madla |  Z polévkové mísy
Už je tady vážně zima a jen tak se nás mrcha jedna studená nepustí. Možná už sháníte dárky, nebo jste lenory jako já a dárky radši objednáte na internetu :-) Nebo vyrobíte (já budu obdarovávat domácími džemy, paštikami a vlastnoručně dělanými pralinkami). Tak jako tak, pokud vám nezbyde nic jiného, než vystrčit čumák do studeného počasí, rychle si jej pak zahřejte kotelm pořádné dobré polévky. U nás teď byla rychlá mangoldová s bramborem a Nivou.

Od části vesnického příbuzenstva jsem totiž na úplném konci listopadu dostala svazek nádherných mangoldových listů. Obřích jako lopuchy. A asi dvacet kousků. Upřímně přiznávám, že jsem se nejdřív krapet zděsila, do čeho že já ty obří listy narvu. Jenže pak jsem si přečetla, že mangold má stejné využití jako špenát a vzpomněla jsem si na velice fotogenický mangoldový koláč od Marušky. A bylo vymalováno. Bude mangoldový koláč z domácí ricotty (příště, jo?) a mangoldovo-bramborová polévka.


Na tu si nachystejte:

1 středně velkou cibuli, nadrobno nakrájenou
40 g (2 plátky) másla
hrst jemně mletých ovesných vloček
200 g mangoldu (asi 4 velké listy)
3 středně velké brambory
1/2 litru vývaru (použila jsem domácí králičí)

na posypání:

dobře vyzrálou Nivu

Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrbono. Hoďte do hrnce na rozpouštějící se máslo. Smažte do sklovita. Poté přisypte vločky a za občasného míchání smžte ještě dvě minuty. Poté přidejte omytý a řapíků zbavený manglod nakrájený na asi centimentr tlusté proužky. Zalijte vývarem, přidejte brambory a vařte do měkka asi patnáct minut. Nechte mírně vychladnout a zlehka rozmixujte. Nevadí, když v polévce zůstanou kousky brambor.


Před podáváním polvéku posypte štědrou dávkou pěkě uzrálé Nivy.


Tato polévka je vhodná i jako první dětský příkrm (ovšem v tom případě samozřejmě vynechte posypání Nivou). Je moc dobrá i sama o sobě, ale výrazný Niva se k ní skvěle hodí a navíc nějkaé ty kalorie s příchodem chladných časů zakryje bunda nebo kabát :-)

Krásný adventní čas vám přeje Madla.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | 3. prosince 2012 v 21:16 | Reagovat

Zašťouchat mangold do brambor vůbec není marné, je to velká lahůdka: http://www.gurmanka.cz/2012/08/brambory-se-spenatem-nebo-mangoldem-chorvatska-blitva.

2 anonym anonym | 4. prosince 2012 v 8:21 | Reagovat

vyzera to strasne

3 Madla Madla | E-mail | Web | 4. prosince 2012 v 8:25 | Reagovat

toffo: Mňam, to musí být velká dobrota! Škoda jen, že jsem všechen mangold už vypotřebovala (a přiznám se, že jeden list jsem snědla jen tak, jako lupení :-D )

4 Madla Madla | E-mail | Web | 4. prosince 2012 v 8:26 | Reagovat

anonym: No, z tmavě zeleného mangoldu holt nebude nic jiného než tmavě zelená polévka. Místo kritiky milý anonyme radši vyzkoušej.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama