Telecí paštika s třešňovicí a vánočním kořením

9. prosince 2012 v 7:06 | Madla |  Malá sousta aneb předkrmy
Hřejivá skořice, voňavý hřebíček a aromatická třešňovice. Ne, to není seznam přísad k výrobě vánočního cukroví. Všichni kolem vás začínají péct vánoční curkoví jako šílení, na vašich oblíbených blozích se též peče jako o závod, ale já půjdu chvíli proti porudu a pokusím se vánočnímu šílenství chvíli odolávat. I když ne tak docela, protože tahle telecí paštika spolupracuje s voňavým kořením, které mnohdy hraje ve sladkém pečení prim.

To bylo takhle, před asi dvěma měsíci jste chtěla trošku ozvláštnit svůj zavedený recept na jemnou telecí paštiku. Nijak jsem se tehdy nerozpakovala a do rozmixované směsi jsem vrzla trošku skořice, hřebíčku a bílého ppeře, místo obligátníh whisky jsem použila aroamtickou třešnovici .. a výsledek? Lepší než všechna očekávání!

Takže tady ji máte, vychytanou paštiku s vánoční vůní a chutí, která uzemní každého.

Na necelého půl litru paštiky budete potřebovat:

20 g másla
1 malou cibuli, nasekanou
2 stroužky česneku, nasekané
300 g telecích jater, čištěných a nakájených na kusy
60 ml třešňovice
125 g studeného másla, nakrájeého na kousky
60 ml smetany ke šlehání
1 lžičku soli
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky rozdrceného hřebíčku
1/2 lžičky bílého pepře

1) Na pánvi rozpustíme 20 g másla, přidáme najemno nasekanou cibuli a na střednímplameni asi dvě mintuy smažíme. Přidáme česnek a smažíme ještě asi minutu. Nakonec přidáme játra a smažíme další minutu. Přilijeme třešňovici a necháme pět minut povařit.
2) Játrovou směs, studené máslo pokrájené na kostičky, smetanu ke šlehání, sůl, skořici, hřebíček a bílý pepř rozmixujeme dohladka.
3) Vzniklou směs přepasírujee přes jemné sítko a přendáme do dvou misek o objemu 250 ml.
4) Paštiku dáme minimálně na dvě hodiny vychladit do lednice a poté ji můžeme ještě polít přepuštěným máslem a dát opět chladit. Podáváme nejlépe s domácí bagetou , kyselými okurkami, sušenými brusinkami nebo olivami.


Je fakt strašně dobrá. Nekencám. Použité koření a voňavá třešňovice dodávají paštice takový příjemný ocásek, který vás donutí saht po dalším a dalším kousku, pořád a pořád. Tak si ji udělejte, k Vánocům se hodí a je dobré přikusovat něco slaného k výrobě sladkých laskomin.

Tak spokojený Advent vám přeje Madla.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Maryna Maryna | 9. prosince 2012 v 8:31 | Reagovat

Další paštika do mé sbírky :-) Telecí jsem ještě nevyráběla. Děkuji

2 Sonia Sonia | Web | 10. prosince 2012 v 11:15 | Reagovat

Tak s tímto kořeníčkem bude určitě výborná, díky za recept ...:))

3 Vanda Vanda | Web | 11. prosince 2012 v 14:44 | Reagovat

máš hezký nápady, Madlo! Úplně si představuju tu krásnou vůni. Paštiky není nikdy dost:-D ani jejích variant...

4 Meg Meg | Web | 12. prosince 2012 v 9:17 | Reagovat

Kdyz to tu ctu, tak se strasne moc stydim, protoze jsem se do pastiky jeste porad nepustila :/ Kdyz mit tak na vsechno cas... Aspon ze se pokocham u tebe :)

5 Madla Madla | 12. prosince 2012 v 12:28 | Reagovat

Maryna: Mě telecí chutná asi nejvíc, je taková nejjemnější.

6 Madla Madla | E-mail | Web | 12. prosince 2012 v 12:29 | Reagovat

Sonia: Je opravdu výborná, díky za komentář!

7 Madla Madla | E-mail | Web | 12. prosince 2012 v 12:29 | Reagovat

Vanda: Děkuju Vandi. Paštika sama o sobě nijak extra omamně nevoní, ale v chuti jdou použitá koření celkem pěkně poznat.

8 Madla Madla | E-mail | Web | 12. prosince 2012 v 12:30 | Reagovat

Meg: Na paštiku není nikdy pozdě, u mě je to ideální jedlý vánoční dárek :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama