Teplý dýňový salát s medovo-česnekovou zálivkou

4. prosince 2012 v 14:54 | Madla |  Salátové lupení
Nebojte se, nezbláznila jsem se a nestala se ze mně na stará kolena vegetariánka holdující jen zelenině, ačkoli by se to tak podle posledních příspěvků na blogu mohlo zdát (samá dýně, mangold, řepa). Jen jsem díky aktivnímu příbuzenstvu zásobena výtečnými plodinami a strašně m baví vymýšlet nové variace k jejich zpracování. Třeba dýně, z velehory se postupně stávala menší hora, potom hořička, pak kopec, posléze kopeček a teď na šteláři čekají na své zpracování poslední dvě Hokkaiďata. A to jsem se bála, že budu dýně propašovávat do kuchyně celou zimu.

Ale i mé propašovávání dýní má své meze, tenhle dýňový salát jsem dělala jen pro sebe, protože nikdo jiný takový dýňový nadšenec není. Ale chutnal mi moc, tak ho vyzkoušejte a třeba vám taky zachutná. Spojuje opět svěžest citrónu, omamnou štiplavost česneku a vůni rozamrýnu v takové harmonii, že zapomente na to, že vlastně jíte děsně zdravé jídlo.


pro jednu osobu si nachystejte:

250 g dýně Hokkaidó, nakrájené na asi centimetrové proužky
1 lžíci olivového oleje
čtyři snítky čerstvého rozmarýnu


na marinádu:

1 lžíci tekutého medu
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce čerstvé citronové šťávy
1 stroužek česneku, rozmačkaný (+poskeané zelené stvoly česneku)

Omytou dýni hokkaidó zbavíme semínek a nakrájíme na zhruba centimetr tlusté proužky (bacha při krájení, věděli jste, že dýně a červená řepa patří mezi nejnebezpečnjší potraviny co se týče kuchyňských úrazů?), dáme na plech, posypeme nahrubo posekaným rozmarýnem a zakápneme olivovým olejem. Dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C asi dvacet minut, prostě do doby, než je dýně měkká. Pak ji vyjmeme, dáme do hlubokého talíře či misky a ještě horkou polijeme marinádou. Přiklopíme alobalem a necháme deset minut uležet. Marinádu si jednoduše připravíme smícháním všech ingreiencí.


Podáváme s pečivem. Já podávala s domácími celozrnnými houstičkami.


Tak dýni a jejímu maskování zdar!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Kateřina Kateřina | 4. prosince 2012 v 15:42 | Reagovat

Dlouho jsem tu nebyla (vždy jsem jen nesměle nakukovala), ale musím uznat, že tohle vyzkouším, protože to vypadá krásně 8-O

2 Maryna Maryna | 5. prosince 2012 v 1:56 | Reagovat

Mňam, další skvělé uplatnění dýně.

3 Vilemína Vilemína | Web | 5. prosince 2012 v 14:27 | Reagovat

Už několikrát jsem se chystala "zajít" a několikrát jsem se též chystala si pro sebe upéct dýni, nakonec jsem se k tomu taky nedostala - omáčky a polívky a buchty měly přednost, neb je jedlo více lidí...
Ale musím to napravit, tvoje obrázky mě k tomu přímo postrkávají...

4 Madla Madla | E-mail | Web | 6. prosince 2012 v 13:19 | Reagovat

Kateřina: Děkuju moc, dýně je fotogenická sama o sobě :-)

5 Madla Madla | E-mail | Web | 6. prosince 2012 v 13:20 | Reagovat

Maryna: Bylo to moc dobré, ale jen pro obpravdové dýňoholiky :-)

6 Madla Madla | E-mail | Web | 6. prosince 2012 v 13:21 | Reagovat

Vilemína: Díky moc, určitě si ji připrav, já většinou takhle soukromničím, když manžel jede na celý den pryč a když mám pro děti už navařeno.

7 Ditta Ditta | Web | 7. prosince 2012 v 19:41 | Reagovat

Madlo, ještě mám dvě dýně, hokajdo a jednu větší s francouzským názvem (nelze si zapamatovat), která se též nemusí loupat, takže bych se oprostila od polévek a dýňových koláčů a dala si salát?
Vypadá dosti chutně.
Pěkný večer.

8 Kejm Kejm | Web | 8. prosince 2012 v 18:18 | Reagovat

medovo-česneková zálivka, to zní slibně

9 Madla Madla | 9. prosince 2012 v 6:49 | Reagovat

Ditta: Díky moc za pěkný komentář. Salát si určitě alespoň z části dýně udělej, stojí opravdu za to!

10 Madla Madla | 9. prosince 2012 v 6:49 | Reagovat

Kejm: A taky to slibně chutná :-)

11 Pipi Pipi | E-mail | Web | 10. prosince 2012 v 14:57 | Reagovat

No, jelikož já jsem bláznivá vegetariánka co holduje zelenině, tak já bych si tuto krmi ráda dala. Třeba s rozdrobenou fetou, nebo kozím sýrem navrch... :-)

12 Madla Madla | E-mail | Web | 12. prosince 2012 v 12:31 | Reagovat

Pipi: A chutná nejen bláznivým vegetariánům :-D A ten kozí sýr navrch by byl už jen tečkou na slastném vrcholu dýňového opojení :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama