Dietní banánovo-špaldová bábovka a jeden neřestný dezert jako bonus

29. ledna 2013 v 16:40 | Madla |  Sladké vábničky
Tak a teď jsem si naběhla. V jednom z minulých příspěvků jsem si stěžovala, jak všechny časopisy věnované jídlu páchají hromadné dietní harakiri a teď vám tady budu servírvoat recept na špaldovou bábovku? Nene, nezbláznila jsem se, ani nejsem kam vítr, tam plášť. Pořád miluju a ráda vařím poctivě dělaná jídla, ale člověk míní a ... viry mění.

To takhle náš roček někde k viru přišel, tomu se zas tak moc zalíbil ročkův trávicí trakt, že jsme kvůli tomu zůstali tři dny na dětském oddělení. Pěkně za dveřmi s nápisem izolace, bez návštěv, bez možnosti se projít po chodbě. Leč našemu robátku nikdo nevysvětlil, že mu ve střevech řádí jakési fujtably a že by jako dítko správně vychované mělo odpočívat. Ne a ne a na just ne! Roztomilému bacilonosičovi to bylo šumák a měl energie jako čerstvě zakoupená baterie Duracell. A protože se pár dnů předem naučil pochodovat s oporou, vyžadoval (a vyžaduje) neustálá pochodová cvičení. Jakmile byl a je odveden k postýlce, křeslu či jakémukoli jinému záchytnému bodu, kolem něhož může čile cupitat, řve jako pardál v říji. Takže neustále skláním hřbet a s rukama vytahanýma jako opice pochoduju také.

Po mírně euforickém příjezdu domů mě nadšení brzy opustilo. Ten malý virový hajzlík si to po ani ne dvanácti hodinách namířil k našemu tříletému mládežníkovi. A tam se fakt rozšoupl. Následoval zvracecí a průjmový kolotoč, okořeněný pořádně vysokýma horečkama. Bohudík to trvalo jen dva dny. I na mě si ten malý norovirový zákeřák pěkně zgustnul.

Jen co jsme se oklepali, dostala díťata chřipku. Pravou, nefalšovanou, přece nejsme ňáký béčka s obyčejnou virózou ... Chřipka skákala pěkně z dítěte na dítě, a když ji to omrzelo, sedla chvíli i na vola (tudíž i na mě), aby se zase potočila na nějakém dítku. A tak už jsem doma třetí týden zavřená a jediné mé sociální interakce jsou při návštěvě dětské paní doktorky.

A protože jsou děti ještě oslabené z infekčního průjmu (což dokazuje velice "roztomilá" včerejší historka. To jsem tak trůnila na místě, kam i králvona Alžběta chodí pěšky, když v tu mi do místnůstky vrthnul náš tříletý bandita a vítězoslavně mi hlásil: "Maminko, já jsme blinkal!" Maminka s gatěmi na půl žerdi se vyřítila do obýváku, kde zastihla nejmladší robě, jak si hraje ... nos čím asi, že?).

Takže takto já trávím svůj čas a občas taky něco upeču, něco, co musí být dietní, bez krému, bez másla a jiných mléčných výrobků (čestnou výjimku tvoří ty zakysané, ty už dítka mohou) a už mě to nebaví, i když tahle bábovka byla fakt skvělá.

A tady na ni máte recepis:

2 vejce
1 hrnek hnědého cukru
1/3 hrnku oleje
1 hrnek rozmačkaných banánů (buď 3 velké nebo 4 malé)
1 hrnek řeckého jogrutu (lze použít i jiný kvalitní hustý)
1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek jemně mleté špaldové mouky
1 balíček kypřicího prášku
1 lžíce koření do perníku

Vejce smícháme s cukrem a olejem. Přidáme rozmačkané banány a jogurt a dobře promícháme. Přisypeme oba druhy muk a kypřicí prášek spolu s kořením do perníku. Nalejem do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečeme zrhuba hodinu v troubě vyhřáté na 180 °C. Ke konci pečení vyzkoušíme propečenost vpichem špejle dovnitř bábovky. Pokud ji vytáhneme čistou, vytáhneme bábovku z trouby, necháme čtvrt hodinky vychladnout apoté vyklopíme z formy.


Jo a inspiraci jsem čerpala tady, akorát jsem teda nemikrovlnila, protože v té potvoře hranaté mikroušské ohřívám tak akorát jídlo.


Jo a tu supr důpr sovu nad bábovkou vytvořil můj manžel se synkem v době, kdy jsem byla s malým v nemocnici. je krásná a má dokonce hejbací křídla!


Kuk!


Bábovka sice hejbací křídla nemá, je ale krásně vláčná, hodně banánová a jemně voní perníkem.


Takže si ji klidně udělejte, ať už máte nebo nemáte nějaká dietní omezení.


I když já musím říct, že už se nesmírně těším, až budu moct upéct něco se spoustou čokolády, protože péct bez másla, čokolády, smetany a mléka mě fakt už bavit přestává.


Ale aspoň mě to nutí přemýšlet, o tom zase žádná.

Pokud ale vaše srdce touží po něčem jemném, s nadýchanou karamelovou šlehačkou v kakaovo-ořechové skořápce, představím vám jako bolestné dezert, který jsem připravovala na manželovu oslavu narozenin (má je na Tři krále).
Třeba ještě někomu zbyly medvědí tlapky po Vánocích a pomocí jednoduše připavené karamelové šlehačky jim dodáte úplně nový rozměr.

A pokud už pracny nemáte, tak si je prostě znovu upečte. Já používám osvědčený recept paní Šárky Škachové.

A na karamelovou šlehačku? Potřebujete jen ...

1 kelímek (200 ml) smetany ke šlehání
1/2 plechovky (cca 4 lžíce) Salka karamel
větší špetka soli

Příprava je až tak jednoduchá, že je mi hloupé o ní psát. Ale přeci jen tak činím. Nalijte do rendlíku smetanu ke šlehání, přiveďte k varu, přidejte větší špetku soli (krásně vyzdvohne chuť karamelu), přidejte Salko karamel, stáhněte z ohně a pořádně rozmíchejte. Dejte do chladu do druhého dne. A druhého dne pěkně dotuha ušlůehejte.

Šlehačkou naplňte pracny (já použila velké pracny, které jsem pekla ve formičkách na košíčky) a ozdobte třeba sušenýma brusinkama.



Je to jednoduché, ale neskutečně dobré!



AAčkoli jsem při sestavování "menu" na oslavu myslela spíše na slané dobroty, protože jsem počítala s tím, že po Vánocích jsou všichni přeslazení, tyhle plněné pracny zmizely za čtvrt hodiny! Někteří je ani nestihli ochutnat! A to jich bylo vážně hodně ...


Jeden z pozvaných dokonce prohlásil, že to je ta nejlepší věc, jakou kdy jedl ... (Omluvá ho jen fakt, že je v pubertě :-))

Ale jsou fakt dobrý, takže pokud můžete, udělejte si je. A pokud nemůežte, vemte za vděk aspoň banánovou bábovkou.

Tak bacha na zákeřné bacily a užívejte krásnou zimu plnými doušky aspoň za mě!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Meg Meg | Web | 29. ledna 2013 v 18:13 | Reagovat

Jejej, Madlo, držím palce, ať se z toho celá tvá rodina co nejdřív vykřeše, tohle nikdo nemůže závidět... Ale tu bábovku, tu už jo, a co teprve ty pracny! Děláš mi chutě :)

2 Shraven Shraven | Web | 29. ledna 2013 v 18:35 | Reagovat

Teda, vy si užíváte... :-( Držím palce, ať vám co nejdřív všechny ty svoloče dají pokoj a můžete si zase pořádně pochutnávat :-)

3 Maryna Maryna | 29. ledna 2013 v 18:48 | Reagovat

Madlo, tak ať jste všichni co nejdřív v cajku. Celé odpoledne mě děsně honí mlsná, ale lenora je silnější a teď takové lákadlo v podobě pracen s karamelovou šlehačkou, uff.

4 Alizia Alizia | E-mail | Web | 30. ledna 2013 v 4:25 | Reagovat

Hmm tak bábovka mě nalákala, recept přesně pro mě :-) Jen mě mrzí, z jakého důvodu jsi ji pekla, ať je brzy líp! Dcerka měla před dvouma týdnama taky asi týden průjem a bylo to hrozný, tak si nedokážu představit, že bychom tím trpěli všici :-/

5 Madla Madla | E-mail | Web | 30. ledna 2013 v 20:12 | Reagovat

Meg: Díky moc, je to někdy na klepec, ale ti malí lotři se většinou pomáháním s pečením dosti zabaví, takže je to nakonec i celkem fajn (na tu půlhodinu, no :-))
Ty mi děláš chutě neustále, tak to máš za to :-)

6 Madla Madla | E-mail | Web | 30. ledna 2013 v 20:13 | Reagovat

Shraven: Už se naštěstí blýská na lepší časy, tak doufám, že se z toho brzy vykřešeme a já budu moct brzy upéct ten tvůj nádherný čokoládový dortík!

7 Madla Madla | E-mail | Web | 30. ledna 2013 v 20:15 | Reagovat

Maryna: Díky moc, snad už bude líp. Teda, ty a lenora? Tomu se nechce věřit.. Hele, když mi pošleš nějaký ty čokoládový vafle, tak ti taky něco upeču :-)

8 Madla Madla | E-mail | Web | 30. ledna 2013 v 20:17 | Reagovat

Alizia: Tak to jsem moc ráda, že jsem se ti strefila do chutí. Byla vážně moc dobrá, pěkně vláčná, žádná suchotina, hodně banánová, prostě moc dobrá. tak doufám, že ji vyzkoušíš a dáš pak vědět, jak chutnala.
Doufám, že je dcerka už v pořádku, děti jsou sice skoro pořád jak časované bomby, ale jak je pak něco skolí, tak to stojí za to ...

9 Maryna Maryna | 31. ledna 2013 v 22:23 | Reagovat

[7]: Nevím, jestli budou poživatelné, po té co je do svých spárů dostane Česká pošta :-D

10 Vanda Vanda | Web | 2. února 2013 v 7:39 | Reagovat

NO Madli, co to čtu. Koukám že chybí jen svrab a neštovice. Živě si to umím představit. Pri popisu jsem příme viděla naši domácnost:-) Držím pěsti ať se rychle spravíte. Všichni. A teda za recept na karamelovou šlehačku velký dík. Nenapadlo mě to a přitom tak geniálně jednoduchá věc. Okamžitě ukládám do receptů a bude použita! Držte se.

11 Madla Madla | E-mail | Web | 2. února 2013 v 9:46 | Reagovat

Vanda: No bylo to u nás jak v cholerovým domě :-D Ale už je naštěstí líp.
Karamelovou šlehačku určitě vyzkoušej, je fakt super a hodí se snad do všeho :-)

12 DolceVita DolceVita | Web | 10. února 2013 v 14:09 | Reagovat

Báječná sladká nedělní inspirace :-) Díky za ni! Pokochala jsem se pohledem a pochvaluji si, že díky vzrušení na cizím foodblogu jsem nepřibrala :-) I když bych měla chuť pustit se do pečení, na pár týdnů jsem si to zakázala a místo nedělního moučníku se jdu věnovat nordic walkingu :-)

13 Pipi Pipi | E-mail | Web | 10. února 2013 v 23:21 | Reagovat

Jéje, to muselo být vyčerpávající toliko nemocí v rodině s malými opičáčky. Přeju mnoho zdraví!

A hezká bábovička :-)

14 Madla Madla | E-mail | Web | 11. února 2013 v 9:23 | Reagovat

DolceVita: Já děkuji za moc milý komentář a hlavně za báječný recept na medvědí tlapky, který se v naší rodině opravdu zabydlel.
Nordic walking je super, já se teď sice věnuji jen walkingu kočárkovému, ale i ten má něco do sebe :-)

15 Madla Madla | E-mail | Web | 11. února 2013 v 9:24 | Reagovat

pipi: Děkuju moc, zdraví je opravdu deviza k nezaplacení. Bylo to opravdu dosti vyčerpávající a ještě bohužel není konec.
Bábovka byla skvělá a tušila jsem, že by se ti mohla líbit :-)

16 Kulíšek Kulíšek | Web | 14. února 2013 v 22:36 | Reagovat

Jééj takové trable s virózami! Mě se to letos naštěstí vyhýbá tak to snad tak zůstane až do konce zimy :).
Musím ti pochválit bábovku! Vypadá skvěle a právě mi ve špajzu trůní dvě kila  špaldové mouky, děkuju za inspiraci :-)

17 kivi kivi | 15. února 2013 v 14:14 | Reagovat

bábovku jsem si zařadila do pečícího seznamu, určitě ji musím vyzkoušet. I když mám trochu strach z použití banánů do buchet, většinou mi to moc nechutnalo a to mám banány moc ráda. Ale stejně mě to láká vyzkoušet Tvůj recept :-)
Salková šlehačka musí být teda naprosto vynikající, škoda že jen kalorická bomba :-)

18 Madla Madla | E-mail | Web | 15. února 2013 v 21:29 | Reagovat

Kulíšek: Tak držím palce, ať to vydrží!
Do bábovky se určitě pusť, je fakt výbroná! Dej pak vědět, jak chutnalo :-)

19 Madla Madla | E-mail | Web | 15. února 2013 v 21:32 | Reagovat

kivi: Teda, to jsem ráda, že jste tuhle bábovka zařadila do svého pečicího seznamu. Je dosti banánová a je fakt, že pečené banány mají svou specifickou chuť (a taky vůni), která nemusí všem vyhovovat. Ale zkuste dát třeba víc perníkového koření, aby ty pečené banány nebyly tak cítit :-)
Salková šlehačka je opravdu kalorická bomba, ještěže jsem ji objevila teprve nedávno :-)

20 Catalina Catalina | Web | 23. února 2013 v 4:11 | Reagovat

Pevně doufám, že trable s chřipkou už máte doma za sebou :) To mě pro změnu zchvátila nedávno a doteď se s ní peru :D
Zdravá bábovka vypadá skvěle a určitě tak i chutná. Mám moc ráda, když v těstě převažuje nějaké ovoce (většinou jablečná dřeň) a od dob banánového chlebíčku se po banánovém můžu utlouct :D

21 Madla Madla | Web | 25. února 2013 v 16:23 | Reagovat

Catalina: Chřipka na nás už sice neútočí, ale čile se transformovala do dalších nemocí, nějak se to točí a já pak nemám čas vůbec na nic.
Zdravá bábovka je super, pokud ti chutná banánový chlebíček, bude pro tebe jako stvořená!

22 Maryna Maryna | 26. února 2013 v 16:27 | Reagovat

Takové dlouhé mlčení na blogu, ještě že ty komentáře píšeš. Přeji ať se dáte co nejdřív do kupy. Nevím, jak u Vás na severu, ale tady na jihu už to začíná vypadat trochu jarně, tak snad bude líp.

23 Kulíšek Kulíšek | Web | 26. února 2013 v 21:12 | Reagovat

Madlo kdepak jsi? :) Netrpělivě čekám na nějaký recept nebo jiný milý článek :)

24 Vanda Vanda | Web | 28. února 2013 v 10:42 | Reagovat

Madlus, vyzkouseno a slehacka naprosto genialni! Diky. A jeste jednou za ty vis co:-) trocha zastani potesi;-)

25 Eva Eva | Web | 2. března 2013 v 20:27 | Reagovat

Vypadá krásně, musím se do ní pustit :)

26 Abi Abi | 3. března 2013 v 11:38 | Reagovat

Ahoj, Madli, trpělivě vyhlížím další recept a trochu se bojím, zda je vše u vás v pořádku. Posílám energii a těším se na další report!
Měj se co nejlépe.

27 chefgonin chefgonin | E-mail | 16. března 2013 v 15:37 | Reagovat

Ahoj opět jsem přišel k návštěvě vašeho blogu  

Zajímavý recept, pěkné obrázky, velmi chutné, že líbí se mi váš blog má mnoho variant a je vysoce kvalitní...  Zveme vás na návštěvu můj blog Valencie, s tradičními recepty regionu Valencia.

http://valenciagastronomic.blogspot.com.es

Tento týden "Koblihy  dýně". příští týden  "Mona Velikonoce ve Valencii".  Chceš přijít?

V mém blogu můžete najít překladatele do svého jazyka

Navíc, pokud se vám líbí valencijské gastronomii, můžete umístit HTML kód na svém blogu a budete mít přímý přístup do mého blogu. :-D :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama