Sladké kváskové brioško-bagetky

10. ledna 2013 v 20:58 | Madla |  Kváskové recepty
Tak trošku jsem na sebe upletla bič. Své tři aktivní kvásková dítka jsem spolu s kontaktem na mně nechala vyvěsit na kváskové mapě a teď skoro nestíhám odepisovat zájemcům. Zítra si mají první dva z nich vyzvednout své nové drobečky, pečlivě teď nakrmené a spící na schodech na půdu. A já peču jako zběsilá jen s kváskem, abych mohla dalším zájemcům poskytnout nějaký funkční recept a třeba i drobnou radu, která by jim v jejich kváskovém snažení pomohla.

Samozřejmě jsou na tuto problematiku osoby mnohem povolanější, třeba taková Farfalla je doslova mým kváskovým guru a nemít já takovou hrr a bordelářskou povahu, chtěla bych mít v pečení taky tak empiricky jasno a čisto. Nebo Klára z kopce, ta se přes počáteční nezdary, o kterých se nestydí mluvit, propekla k tak dokonalým chlebům, že bych se měla s těmi svými krápníkovými výtvory zahrabat metr hluboko pod zem. A za své věrné čtenáře nejen chléb zkoušející pan Cuketka, který to vlastně všechno spískal ...

Ale rychle zpět k receptu, než se v té úvodní omáčce úplně utopíte. Tohle je recept na úžasné sladké, máslem vonící jemné brioško-bagetko loupáčky. Plné vzduchovým bublin, příjemně nasládlé, lehce dochucené pomerančovou kůrou a mákem sypané.

Na asi deset loupáčko-brioško-bagetek budete potřebovat:

200 g aktivního bílého pšeničného kvásku
150 ml kefíru
1 vejce
125 g třtinového cukru
80 g studeného másla, nakrájeného na kousíčky
350 g hladké bílé mouky
1 lžíce sušené pomerančové kůry

na potření a posyp:

mléko a mák

Já si svůj kvásek uchovávm ve velké nádobě, takže pokud chci péct, vyndám sklenku s příslušným kváskem ze schodů na půdu (teď je tam tak šest stupňů) a nechám podle potřeby při pokojové teplotě. Pokud mám kvásku málo, hodně ho nakrmím a pak čekám, až bude kvas pěkně prokvašený. Beáta je ďábel, stačí jí šest hodin a už zdrhá z půllitrové zavařovačky.
Všechny suroviny pak buď ručně nebo pomocí techniky umíchám v hladké, vláčné těsto. Hněteme dlouho, pět až deset minut. Těsto bude tekutější, než jste zvyklý, ale nebojte, bude hůř :-) Těsto necháme dvě hodinky kynout na teplém místě. Snažíme se nenechat jej pracovat déle, příliš by pak zřídlo a špatně by se z něj tvarovaly bagetko-briošky.
Vydatně si pomoučíme pracovní plochu a vylejeme na ni těsto. Ostrým nožem, který si obalujeme v mouce, odkrajujeme pásy těsta, které hodně pomoučenýma (nebo naopak mokrýma) rukama tvarujeme v malé bagetky. Dáváme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme mlékem a posypeme mákem. A dáme kynout na hodinu a půl až dvě na teplé místo.
Rozpálíme si troubu na 250 °C a po čtvrt hodině do ní vložíme plech s pečivem. Do trouby pod plech třikrát vydatně stříkneme z rozprašovače a troubu ihned zavřeme. Pečeme deset minut, pak teplotu snížíme na 180 °C a pečeme ještě dalších deset mintu až čtvrt hodiny do zezlátnutí/zhnědnutí povrchu.


Já radši pěkně hnědé brioško-bagetko-loupáčky, ale je to čistě na vás. Po upečení je necháme zcela vychladnout na mřížce. Skladujeme nejlépe v papírovém sáčku. Ale stropro je moc dlouho skadovat nebudete, u nás pokaždé zmizí ještě teplé :-)


na povrchu jsou křupavé, uvnitř měkounké, nadýchané, máslové, s jemnou dochutí pomerančové kůry.

A fantastická je i varianta kávová. Při ní jednoduše nahradíte pomerančovou kůru 1 lžící sušeného mléka a 2 lžičkami práškové insantní kávy a pokud ho milujete jako já, přidejte i lžičku kardamonu, skvěle si s kávou rozumí. A potřete jen mlékem. a pokdu chete, tak bagetky před pečením nařízněte.


Kafe a karamon, to je prostě skvělá dvojka!


Pokud milujete med, přidejte k základnímu receptu ještě velkou lžíci medu a těsto pak obalte v ovesných vločkách. Je to neskutečná dobrota!


Fantazii se prostě meze nekladou, takže se kvásku nebojte a hned si něco upečte!

Tak co, stačilo to pro začátek, nebo chcete ještě další recepty? Co takhle samožitný celozrnný chléb? A malé slané kváskové bulizničky? A to milí mí milí teprve začínám, o víkendu chci vyzkoušet i kváskové houskové knedlíky ... :-)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Maryna Maryna | 11. ledna 2013 v 6:29 | Reagovat

Madlo, ty tedy s tím kváskem jedeš :-) Tak mnoho zdaru při množení pro nové kváskaře a na knedlík jsem tedy zvědavá.

2 Sonia Sonia | 11. ledna 2013 v 15:32 | Reagovat

Už se na kváskové pečení chystám delší dobu, bagetky jsou krásné a určitě výborné. Musím se přiznat, že o kváskové mapě jsem nevěděla a je to výborná věc... :-)

3 Madla Madla | E-mail | Web | 13. ledna 2013 v 9:43 | Reagovat

Maryna: Jojo, ale neskutečně me tyhle kváskové kejkle baví :-)
A knedlíky se povedly! Sice vypadaly jako ....., no prostě moc hezky ne, ale chuťově byly vynikající.

4 Madla Madla | E-mail | Web | 13. ledna 2013 v 9:45 | Reagovat

Sonia: Bagetky jsou skvělé a zatím jsem nenašla člověka, kterému by nechutnaly :-)
Kvásková mapa je super, díky ní se člověk seznámí se spoustou podobně "postižených" lidí :-)

5 Yvona Yvona | E-mail | 16. ledna 2013 v 13:41 | Reagovat

Uzasny,ja shanim kvasek,jak silena,hned si o nej napisu.
Mam nekolik knih o chlebu,chci si zacit pict chleba doma.
Domu,uz nesmim zadnou kucharku donest,ale ja to zmaknu na ,,tajnacku,, ;-)  ;-)  :-P  :-P

6 Madla Madla | E-mail | Web | 19. ledna 2013 v 20:22 | Reagovat

Yvona: Děkuju moc, jsou fakt strašně dobrý :-)
Zapálení pro pečení chleba schvaluju, taky jím trpím :-D

7 Hanka Hanka | E-mail | 26. ledna 2013 v 22:17 | Reagovat

Po týdnu krmení prvního experimentálního pšeničného kvásku přišel čas na první kváskové pečení. Držela jsem se Vašeho receptu, přidala jsem jenom dvě vařené brambory, protože mně zbyly od oběda. A protože v ledničce byl nevyužitý tvaroh, vylila sem těsto na plech, tvarohovou náplň posypala malinama a drobenkou a výsledek je luxusní, vláčný, divně vonící, ale prudce jedlý  - díky za inspiraci!

8 Madla Madla | Web | 27. ledna 2013 v 13:41 | Reagovat

Hanka: Tedy tak tomu říkám opravdu podařený experiment! Jsem moc ráda, že se povedlo a slibuju, že další kváskové recepty na sebe nedají dlouho čekat.
Tak kváskování zdar!

9 farfalla farfalla | E-mail | Web | 27. ledna 2013 v 18:19 | Reagovat

Já vůbec nemám čisto a jasno, jen bych někdy chtěla mít:) Jsem ráda, že šíříš tuto zvěst a doufám, že se máte dobře.

10 Madla Madla | Web | 28. ledna 2013 v 10:30 | Reagovat

farfalla. Hele, ale oproti mně jdeš na věc úplně vědecky, to nepopřeš :-)
Jinak se teda teď moc nedaří, hlavně zdravotně a to ve všech směrech, ale to sem nepatří ...

11 jeliman jeliman | Web | 5. března 2013 v 14:01 | Reagovat

S tou kávou to je výborný nápad. Může to dodat jídlu jemně hořkou chuť. Jen t onepřehnat ;)

12 Madla Madla | Web | 7. března 2013 v 10:43 | Reagovat

jeliman: Tak, tak, dvě zarovnané lžičky jsou tak akorát. Já mám kávovou příchuť strašně ráda a s kardamonem je to vážně dobrá dvojka.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama