Slepice na paprice s hrnečkovými knedlíky

4. ledna 2013 v 22:19 | Madla |  Maso hraje prim
Takové pořádné a pcotivé domácí jídlo do nevlídného počasí. Nevím, jak vy, ale mě strašně štvou takové ty tendence v časopisech o vaření (Apetit, F.O.O.D., gurmet ...), které se vždy po Vánocích začnou hnát za dietními recepty, cpát všude slova jako nízkotučné, dietní, kaloriešetřící a podobně. Můj drahý mi třeba koupil časopis gurmet a já se po zběžném prolistování nestačila divit ... člověk by si podle těch receptů myslel, že je léto v plném proudu. Samé recepty obsahující papriky, rajčata, zelený hrášek ... Já teda nevím, ale připadá mi dost nesmyslné dávat čtenářům v lednu recept na domácí rajčatový kečup. Co jako budou předkládat v červenci? Řepu a dýni, celer a brambory? Nevím, jestli paní redaktorky nabyly pocitu, že všechny jejich čtenářky dostaly pod stromeček digitální váhu a teď si chtějí držet tajli, ale z některých "receptů" by mě trefil šlak. Za všechny třeba avokádový krém s rýžovým chlebíčkem. Ano, s takovou tou polystyrénovou věcí bez chuti a vůně. Dokonce i magazín Albert v kuchyni, vedený jinak perfektní Dittou Pecháčkovou, se v aktuálním čísle zbláznil a ponořil se do dietního šílenství až po uši. Takže si máme zajít do Alberta pro okurky, rajčata, rukolu, čerstvý špenát a další zeleninu, která k nám přivandrovala přes půlku světa, dozrávající v kamionech, skladech či bůh ví jak.

A já se proti tomuhle tažení bouřím! Je sakra zima, fouká studený vítr, prší. Na lehká a svěží jídla je ještě čas. Teď si chci užívat pečenou kořenovou zeleninu, brambory, dýni, řepu, chci jíst pomalu pečená a dušená masa, vychuntávat si horké husté polévky nebo krémové omáčky. Pokud jste v tom se mnou zajedno, pojďte si udělat recept, který vám udělá teplo stejně v duši, jako na jazyku. Pojďte si udělat vynikající slepičí vývar a slepici na paprice. A k tomu poctivé hrnečkové knedlíky s mrkvičkou.

A nebude to ani tak pracné, to vám slibuju.

Na vývar si nachystejte:

jednu slepici, tak něco málo přes kilo by měla mít
kus celeru
pár mrkví a pastiňáků
pár stroužků česneku
jednu neoloupanou celou cibuli
bobkový list, pepř a nové koření
sůl

Naporcovanou slépku dejte spolu s kořenovou zeleninou a kořením do hrnce, zalijte studenou vodou,osolte a vařte jednu hodinu. Ano, jen jednu. Díky tomu, že vaříte celou slepici, vznikne vám krásně silný vývar. Z hřbetu a třeba křídel oberte maso, nakrájejte zeleninu a vraťte do polévky.

A teď se vrhneme na slepici na paprice. Bude to jednoduché.

Předvařené kusy slepice vyjměte, osolte a řádně opaprikujte sladkou paprikou. Přidejte i ždibet papriky pálivé a pokud máte, rozhodně nevynechávejt uzenou papriku (tu já miluju!). Dejte do pekáče, podlijte asi půl litrem čerstvého slepičího vývaru, zakryjte a pečte na 200°C třičtvrtě hodiny zakryté. Poté odklopte vršek pekáče a nechte slepici na paprice čtvrt hodiny pod přímou palbou trouby tak, aby jí hezky zkřupavěla kůžička. Pokud vám zbyl výpek (měl by), ne abyste ho vylévali! Budete ho potřebovat do omáčky.

A teď jdeme na tu omáčku, jo?

Nachystejte si:

1 cibuli, najemno nakrájenou
50 g másla
2-3 lžíce hladké bílé mouky
4 dl slepičího vývaru
výpek z masa
sladkou, uzenou a pálivou papriku podle chuti
1 dl smetany (na vaření, kldině i ke šlehání)
3 lžíce zakysané smetany
obrané upečené slepičí maso

Najemno si nakrájejte cibuli. V hrnci si rozpusťte pěkný kousek másla (asi 50 g), na něm dozlatova osmahněte cibuli, přisypte lžičku sladké papriky, lžičku uzené papriky a podle chuti pálivé papriky. Zaprašte hladkou moukou (dvě plné lžíce) a chvíli jíšku prosmažte. Pak zalijte čtyřmi deci silného slepičího vývaru a taky výpekem z pod masa. Za občasného míchání nechte čtvrt hodinky provařit. Mezitím si oberte opečené maso od kosti (tak to dělala moje maminka a tak to dělám i já, takže pokud mě nechcete naštvat, dejte si tu práci, trvá to jen chviličku a na talíři se pak pak nemusíte hmoždit s obíráním). Poté do omáčky vlijte decku smetany na vaření (může být samozřejmě i smetana ke šlehání, hi hi.) a ještě chvilku povařte, až omáčka hezky zhoustne. Poté přidejte tři lžíce zakysané smetany, pořádně ji rozmíchejte, přidejte maso, případně dochuťte a ještě pět minut povařte. A je to.


Podávejte s knedlíky. Domácími. Třeba s těmi od Oldřicha Sahajdáka. Recept je z on-line verze Apetitu, a já jen udělala malou změnu v tom, že jsem půlku množství hrubé mouky vyměnila za mouku polohrubou, knedlíky pak nebyly tak tuhé, byly nádherně kypré a nadýchané. A vařila jsem o čtvrt hodiny déle. Dokonce chutnaly i mému bezknedlíkovému muži :-)

Na asi šest knedlíků si nachystejte:

125 g hrubé mouky
125 g polohrubé mouky
250 ml mléka
2 vejce
2 starší rohlíky (já použila půlku velké doma upečené bagety)
2 lžíce strouhané mrkve
1 lžičku soli
tuk (sádlo) na vymazání hrníčků )hlasuju pro máslo!)

Žloutky oddělte od bílků. Mléko vlijte do mísy, přidejte sůl i žloutky
a promíchejte. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Pečivo nakrájejte na co nejdrobnější kostičky. Do mísy k mléku přisypte obě mouky, opatrně vmíchejte sníh a nakonec nastrouhanou mrkev a kostičky z pečiva. Těsto nechte chvilku odpočívat.
Hrníčky dobře vytřete máslem a naplňte asi do tří čtvrtin těstem (směs během vaření získá na objemu).
V širším kastrolu, do něhož se hrnečky pohodlně vejdou, složte čistou utěrku nebo látkovou plenu a naskládejte těstem naplněné hrnečky. Zalijte vodou do poloviny výšky hrnečků, přiklopte poklicí a vařte na velmi mírném plameni zhruba půl hodiny. Poté opatrně vpíchněte doprostřed knedlíku špejli a pokud ji vytáhnete čistou,máte hotovo. Pokud na špejli ulpí kousek těsta, vařte ještě chvíli.Voda by měla jen jemně perlit. Po uvaření hrnečky vyjměte z vodní lázně,


nechte pět minut odpočinout a poté je opatrně objeďte po obvodu nožem. Nakrájejte


a servírujte...


Štavnaté maso, hebká jemná omáčka a kypré knedlíky s krásnou mrkvičkovou mozaikou. Jasně, je to zdravé asi jako skok ze skály, ale když pak půjdete na dlouhou procházku a o víkendu třeba na bazén, netřeba žádných výčitek.

Tak co, kdo hubne, a kdo si dá slepici na paprice?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Maryna Maryna | 5. ledna 2013 v 17:36 | Reagovat

Hlasuji pro slepici na paprice, ale ne kuře, to není ono. Hubnutí je naprd :-)

2 Madla Madla | E-mail | Web | 6. ledna 2013 v 7:43 | Reagovat

Maryna: Přesně tak. Moje máma vždycky dělala kuře na paprice, ale musím nekriticky říct, že slepice na paprice je stokrát lepší :-) Jenom škoda, že jdou ty slépky někdy špatně sehnat :-(

3 Kyschu Kyschu | E-mail | 6. ledna 2013 v 10:46 | Reagovat

Polystyrénový rýžový chlebíček... O_O
Na tohle musím hned zapomenout nebo budu mít noční můry. :-P
Hlasuju pro knedlík s omáčkou bez slepice (jsem vegetarián). Myslím, že člověk musí jíst pořád dobře, pak je vše dobrý. Ale pokud je vše okolo v pořádku, ale jídlo nestojí za nic, tak ani nemůže být úplně šťastný. :-D

4 Meg Meg | Web | 6. ledna 2013 v 21:15 | Reagovat

Tak ted jsi mi usetrila cestu do trafiky, jestli maji vsechny casopisy takovou tendenci, tak teda potes koste... :D

Nikdy jsem slepici(teda spis kure) na paprice moc rada nemela, ale na tvych fotkach vypada docela lakave i pro me :) Je fakt, ze ani nevim, jestli bych tu slepici sehnala. Ale rozhodne fandim tomu obirani predem, muset obirat kosti v omacce, to bych uz vubec nejedla :D

5 Madla Madla | E-mail | Web | 7. ledna 2013 v 21:17 | Reagovat

Kyschu: To jo, polystyrénový rýžový chlebíček je pro mě zosobněná představa pekla :-!
I bez slepice je to strašně dobrý a úplně souhlasím s vaším komentářem, člověk si musí jídlo užít všemi smysly, jinak spíš jen přežívá ...

6 Madla Madla | E-mail | Web | 7. ledna 2013 v 21:22 | Reagovat

NMeg: No, nevím, jestli všechny, ale tipla bych, že jo.
Pro mě bylo kuře na paprice takové to vzpomínkové jídlo, ale s tou slepicí to bylo o moc lepší. Ale musím říct, že byla veliká náhoda, že jsem ji sehnala.
To obírání předem je vážně super, obírání kostí v omáčce mi přijde doslova nebezpečné :-D

7 Vilemína Vilemína | Web | 7. ledna 2013 v 23:01 | Reagovat

Samozřejmě slepice, u mě bude králík - ale je přece masopust, zijma, na postní (a dietní) jídla je ještě dost času! Je to fakt pitomost, taky jsem si to tuhle uvědomila - moderní doba nás nesmyslně nutí hned po Novém roce do vysokých výkonů, diet, kolotoče...jdu se bránit! Samozřejmě jídlem, tedy pořádným vařením :-)

8 Madla Madla | Web | 8. ledna 2013 v 11:35 | Reagovat

Vilemína: Přesně tak, naši předkové by si nad takovými výmysly tak akorát ukroutili hlavy :-)Králíka závidím, já pořád na nějakého hezkého českého nemůžu narazit :-(
Tak ať se dobře vaří!

9 Pipi Pipi | E-mail | Web | 22. ledna 2013 v 23:30 | Reagovat

Tak přesně takhle si představuji knedlíky snů. Vážně.

10 Sam Sam | 23. ledna 2013 v 18:18 | Reagovat

Skláním poklonu ženě, která nejen že evidentně skvěle vaří, ale používá i vlastní hlavu.

11 Madla Madla | Web | 28. ledna 2013 v 10:36 | Reagovat

Pipi: Jé, díky moc za takovou chválu! My teda doma všeobecně moc knedlíkoví nejsme, ale tyhle jsou fakt perfektní. I vzhledově.

12 Madla Madla | Web | 28. ledna 2013 v 10:37 | Reagovat

Sam: Och, děkuju moc za kompliment, červenám se jak čerstvě vykropené hasičské auto :-)

13 jenik jenik | 21. dubna 2013 v 11:56 | Reagovat

Tenhle recept dělám víceméně stejně, ještě přidávám pálivou mletou papriku protože jsem chlap a mám rád ostřejší věci. Výhoda toho receptu je i cena, koupím mraženou velkou slepici za 40,- cibuli za pár korun, koření, všechno udělám v papináku a mám z toho jak  6 porcí polívky tak 6 porcí hl. jídla asi za 100,-

14 Madla Madla | E-mail | Web | 15. února 2014 v 21:17 | Reagovat

jenik: Tak, tak, přesně moje řeč! A pálivá paprika být musí, já s ní teda šetřím, abych dítěti nemusela kupovat azbestové plenky :-)

15 mdewitt mdewitt | Web | 8. září 2016 v 5:31 | Reagovat

online pujcka čáslav :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama