Celožitné celozrnné mandlové medové perníčky slepované

30. března 2013 v 21:30 | Madla |  Sladké vábničky
a hned měkké. Jen v tom názvu těch přídavných jmen. Ale perníčky budete mít připravené rychleji, než vyslovíte zdlouhavý název. A nekecám, fakt jsou hned měkké a ani jim nemusíte pomáhat fintou s rozkrojeným jablkem. V porovnání s perníky z obchodu jsou teda velmi málo sladké, jenže sladkost jim dodáte cukrovou polevou a taky samozřejmě slepením. A čím slepovat? Marmeládou? Nee, tu si nechejte na linecké, k těmhle žitným potvůrkám se náramně hodí povidla nebo třeba zkaramelizované Salko. To je moje hodně oblíbená kombinace. S povidlama jsou perníčky takové svěží a s karamelem? No to jsou prostě neodolatelné. Ale bacha, díky celozrnné žitné mouce jsou dost syté, takže stačí jeden dva kousky a svačinku máte za sebou.


A kde jsem k receptu přišla? U pana Cuketky, tedy doslova pod komentáři k jeho článku o soutěži s vánočním cukrovím. Recept tam vložil někdo s nickem Sybilátko a já dotyčné/mu budu vděčná až do smrti, protože tyhle perníčky se u nás doma staly prostě vánoční a velikonoční stálicí. Recept jsem si mírně upravila, protože v původním receptu byl ztužený tuk a ten mi prostě do kuchyně nesmí. Nikdy. V žádném případě. Ani u perníčků. Ale půl na půl s máslem a sádlem funguje recept skvěle! Taky jsem zaměnila sodu za kypřicí prášek, protože při použití sody v pečení mě obvykle štípe jazyk, což je věc, kterou si při vychutnávání cukroví ráda odpustím. Navíc jsem postupem času přidala do směsi část mletých mandlí, protože tak jsou perníčky ještě o řád lepší. Nějak jsem se rozkecala, takže šup na recept, ať je stihnete ještě upéct!

Takže tady je dávka na zhruba dva a půl plechu velikonočních vajíček:

425 g celozrnné žitné mouky
50 g mletých mandlí
180 g medu
2 vejce
125 g tuku (máslo a dálo v poměru 1:1)
1 vrchovatá lžíce perníkového koření
1/2 balíčku kypřicího prášku

Vše smícháme. Vznikne nám těsto připomínající maltu, ale nebojte, tak to má vypadat. Zpracované těsto dáme na deset minut odpočinout do lednice. Poté je rozpůlíme, každou půlku vyválíme na pomoučeném válu na hrubší (zhruba 3-4 mm tlustou) placku a vykrajujeme libovolné tvary. Pečeme v troubě rozehřáté na 180°C do světle hněda.


Ještě teplé potíráme rozšlehaným vejcem. Necháme vychladnout a buďto odzobíme, nebo slepujeme a poté zdobíme.


Já budu letos slepovat čokoládovou ganache a vršek opatlám svou oblíbenou citronovou polevou. A jak zdobíte perníčky vy? jste šikovní a ornamentálně se vyřádíte, nebo jsou vaše výtvory stejně jako ty moje k nerozeznání od výtvorů dětí školkou povinných?


Nachystáno pro malé koledníky:


Tak, poslední plech jsem teď vytáhla z trouby a zítra se s dítkem vyřádím lentilkového zdobení.

Tak veselé Velikonoce Vám všem a nezapadněte při koledování do závějí :-)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Michal Michal | Web | 3. dubna 2013 v 17:08 | Reagovat

Je možné u tohoto receptu perníkové koření a prášek do pečiva nahradit prostě práškem na perník co už má koření v sobě?

2 Madla Madla | Web | 5. dubna 2013 v 8:27 | Reagovat

Michal: Určitě ano, dejte pak vědět, jak vám chutnaly!

3 Michal Michal | Web | 6. dubna 2013 v 14:04 | Reagovat

Díky. A vědět dám - žena je perníkožrout a když viděla fotky tak mně týrá tím, že mám péci :) Myslím, že bude to v příštím týdnu.

4 Meg Meg | Web | 16. dubna 2013 v 9:21 | Reagovat

Madli, jsou moc pekny. A ja si recept ukladam, ze je zkusim na Vanoce :)

5 Madla Madla | Web | 19. dubna 2013 v 10:29 | Reagovat

Meg: Tak to jsem moc ráda, že se ti líbí. Nejsou to takové ty klasické jemné perníčky, které se dají nádherně zdobit, ale mě strašně chutnají. Tak snad budou mít úspěch i u vás doma!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama