Celožitný celozrnný chléb typu Moskva

21. dubna 2013 v 9:12 | Madla |  Kváskové recepty
aneb sliby se maj plnit nejen o Vánocích. Takže konečně po nechutně dlouhé době přidávám slibovaný celožitný celozrnný chléb, který je od kupované Moskvy k nerozeznání. Teda, je samozřejmě o moc lepší, ale o tom pššt, ať někoho nevyděsíme :-)
Chtěla jsem recept napsat už minimálně před měsícem, jenže syndrom karpálního tunelu si prostě vybral svůj čas a já pro neskutečně nepříjemné brnění a necitlivost prstů nemohla ani klápat na klávesnici. Bohudík nevím, kde manžel schovává pilku na železo, kterou jsem v jednom zoufalém okamžiku chtěla použít, takže mi nezbylo nic jiného než se vzmužit (nebo vzženit, když jsem žena?) a vydržet.

Takže jen díky mé neschopnosti najít potřebné nástroje teď nejsem paní Pahýlková a už mírně poslouhajícími konečky prstů můžu alespoň chvíli datlovat do klávesnice. Bude to psaní na etapy, ale bude. Alespoň se připravíte na to, že i k upečení tohoto chleba je nutné rozpočítat si správně práci, protože tenhle tmavý hutný a chutný zázrak vám zabere dva dny.


Teď jsem vás vyděsila, že jo? Ale nebojte, pokud zvládnete třikrát po sobě něco přisypat, přilít a zamíchat, tak zvládnete i tenhle chleba. To vám slibuju!


Recept jsem převzala z těchto výtečných zdravých stránek, kde se to skvělým kváskovým pečivem jen hemží. Trošku jsem si recept upravila tak, aby mi vždycky vyšel, protože v původním receptu bylo hodně vody a chleba se pak při krájení dost lepil na nůž. Ale postupným pečením jsem vychytala všechny mouchy a musím říct, že tenhle chleba je můj nejoblíbenější.
Je neskutečně zdravej, takže je to asi takový ten typ "holčičího" chleba, ale miluje ho třeba i maminka mého muže, která jinak na zdravou stravu moc není. On je totiž fakt pekelně dobrej.


Tak honem k receptu.

1.den (zhruba v 18:00)

si nachystejte:

100 g aktivního žitného kvásku
100 g celozrnné jemně mleté žitné mouky
140 ml vlažné vody

Všechno jednoduše smíchejte v těstíčko, které by mělo mít hustotu asi jako hustší lívancové těsto. Dejte do mísy, přikryjte potravinovou fólií a dejte na teplé místo do druhého dne ráno. Těstíčko by mělo pěkně prokvasit a zvýšit svůj objem asi o třetinu, mělo by být celé pěkně bublinkaté. Pokud se vám zdá těsto málo bublinkaté, kldině ho ještě nechte pár dhoin v teple prokvasit.

2. den (cca v 8 ráno)

přidejte k prokvašenému těstíčkuz prvního dne
400 ml vlažné vody
250 g celozrnné jemně mleté žitné mouky

Zamíchejte a zase dejte to tepla přikryté igelitkou nebo potravinářskou fólií. Zhruba po čtyřech, pěti hodinách by mělo být těsto pěkně prokvašené a opět pln maličkých bublinek.

2. den (cca ve 13 hodin) přimícháme

350 g celozrnné jemně mleté žitné mouky
1 rovnou polévkovou lžíci soli
1 rovnou polévkovou lžíci drceného kmínu

Zamícháme a těsto vlijeme (nebo přemístíme pomocí lžíce) do máslem nebo sádlem vymazané hranaté chlebíčkové formy. Mám tu klasickou velkou formu, 30x11 cm. Těsto uhladíme a nalalčíme i do krajů pomocí navlhčené dlaně nebo mokré lžíce. Těsto by mělo dosahovat do tří čtvrtin formy. Přikryjeme potravinářskou fólií a necháme ještě cca dvě až tři hodinky dokynout na teplém místě. Těsto by mělo po dokynutí zaplnit téměř celou formu. Před vložením do trouby chleba zlehka potřeme jemně slanou vodou.
Troubu si předehřejeme na 200°C a prvních deset minut pečeme při takto vysoké teplotě. Poté teplotu snížíme na 180°C a pečeme čtvrt hodiny. Poté snížíme na 160°C a pečeme ještě hodinu a třičtvrtě. po hodině pečení já osobně chleba vyklápím z formy na plech a nechám dopéct jen tak, aby se pěkně opekly všechny okraje. A chleba během pečení občas potřu jemně slanou vodou. Propečenost zjistíme vpichme špejle do chleba, pokud se nám zdá chleba ještě vlhký, pečeme jej raději ještě čtvrt hodiny déle.


Upečený chléb vyklopíme na mřížku a necháme zcela a úplně vychladnout, jinak by se nám mohl chléb lepit na nůž. Ale po dokonalém schládnutí (cca 12 hodina víc) chleba uvnitř zpevní, je pěkně hutný, mírně vlhký a hlavně chutná fakt jak Moskva z obchodu.


Jasně, pečení je trošku pracnější, ale ten výsledek fakt stojí za to! Tak co, jdete do něj?


Krásné a vypečené jaro Vám všem přeje Madla!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Maryna Maryna | 21. dubna 2013 v 20:54 | Reagovat

Madli, ten vypadá skvěle, abych oživila kvásek :-)

2 Petra Petra | 22. dubna 2013 v 16:15 | Reagovat

Hned jak dorazím večer z práce, provětrám kvásek, který v posledních týdnech hodně zanedbávám...v těhotenství se totiž můj nejoblíbenější chléb Šumava podle pana Cuketky proměnil v zapáchající odporné něco a tak prostě nepeču a rodina je odkázaná na dopékané zmrzlé polotovary:-(. Tak třeba bude Moskva ta správńá alternativa, podle Vašich fotek na ni mám obrovskou chuť už teď! Btw, jsem ráda, že pokračujete v psaní, váš blog patří mezi mých pár nej!

3 HaF HaF | Web | 22. dubna 2013 v 20:41 | Reagovat

Madlo jsi skvělá! Moskvu mám moc ráda a ta domácí musí být výborná. Jak někde seženu kvásek, tak se do ní pustím! To bude balzám pro mé bříško. ;-)

4 Vilemína Vilemína | 22. dubna 2013 v 22:36 | Reagovat

Tak moc přeju, ať se zas víc daří v pečení i psaní!

5 Madla Madla | Web | 23. dubna 2013 v 12:12 | Reagovat

Maryna: Díky moc! Kváske oživ, za tu trochu práce tahle Moskva stojí :-)

6 Madla Madla | Web | 23. dubna 2013 v 12:13 | Reagovat

Petra: Tak to jsem moc ráda, že jsem vás tak navnadila! Moc přeju, ať se podaří a ať vám chleba chutná stejně jako nám!

7 Madla Madla | Web | 23. dubna 2013 v 12:17 | Reagovat

HaF: Děkuju Haničko! Koukni na kváskovou mapu: http://cuketka.cz/kvasek/kvasek.html, Přerov tam určitě má spoustu kváskomilů :-)

8 Madla Madla | Web | 23. dubna 2013 v 12:18 | Reagovat

Vilemína: Děkuju moc, ve psaní mě momentálně brzdí spíš krásné počasí a chuť být s dětmi nonstop venku :-)

9 Petra Petra | 25. dubna 2013 v 9:18 | Reagovat

Paní Madlo, chleba je prostě nej! Taky už od dětských let zbožňuju Moskvu, bohužel naposledy jsem jedla dobrou ještě za kolejních časů, kdy jsem na ni chodila do jedné královéhradecké pekárny:-) Ale tahle nemá chybu a hlavně člověk ví, co do ní dává a s klidem jí může dát sníst i dítěti.

10 Madla Madla | Web | 26. dubna 2013 v 22:04 | Reagovat

Petra: Ani nevíte, jakou jste mi svým komentářem udělala radost! Vy jste teda rychlík a žena činu! Tak jsem moc ráda a další kváskové recepty snad budou pomalinku přibývat.:-)

11 Abi Abi | 26. dubna 2013 v 22:27 | Reagovat

Tyjo, péct přes dvě hodiny? Tu výjimečnost mu dává právě ta dlouhá doba pečení na nízkou teplotu? Někde jsem četla, že se chleba musí péct na vyšší teploty, aby se "nesušil"... Ale zkusím i toto :-)

12 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 28. dubna 2013 v 20:47 | Reagovat

Na Moskvu v této podobě mám ty nejlepší vzpomínky - s "Moskvou" na věčné časy :-) díky tvému skvělému rcp.

Milá Madlo, přeji ti hodně zdravíčka! ... inspirace a činorodosti máš na rozdávání!

13 Meg Meg | Web | 29. dubna 2013 v 10:28 | Reagovat

První kvásek jsem umořila, tak jsem si říkala, že si dám chvíli klid... A ty na mě takhle! Já ho snad půjdu shánět znovu... :)

14 Madla Madla | Web | 29. dubna 2013 v 15:08 | Reagovat

Abi: U klasických chlebů s vyšším podílem pšeničné mouky se opravdu doporučuje péct je na prudko, aby chleba pěkně vyskočil a byl kyprý. Ale samotná žitná mouka má hodně jiné vlastnosti než mouka pšeničná a cheba pečený z čistě žitné mouky se prostě musí pořádně propéct, aby nebyl mazlavý. Určitě recept vyzkoušejte!

15 Madla Madla | Web | 30. dubna 2013 v 20:07 | Reagovat

DolceVita: Též jsem promoskevská, ale opravdu jen v případě tohoto chleba :-)
Děkuju moc za přání, je opravdu hodně třeba, ale zatím se bohudík celkem daří.

16 Madla Madla | Web | 30. dubna 2013 v 20:09 | Reagovat

Meg: Tak šup, šup, honem pro kvásek! Já ty své pěkně rozjeté teď likviduji, protože díky bezlepkové dietě si můžu na klasické kváskové (a jiné) pečivo nechat tak akorát zajít chuť. Ale recepty s kváskem budou pokračovat, mám jich v archivu víc než dost. Jen doufám, že mě neskolí i skleróza, abych je mohla publikovat :-)

17 Kejm Kejm | Web | 7. května 2013 v 22:06 | Reagovat

ten je úžasný!

18 Madla Madla | E-mail | Web | 10. května 2013 v 10:37 | Reagovat

Kejm: Děkuju! Je sice trošku pracnější, ale vložená práce se rozhodně vyplatí :-)

19 Kristyna Kristyna | 12. října 2013 v 20:53 | Reagovat

Dobry den, chtela jsem se ujistit, jestli v prvnim  kroku je 100g kvasku - pri rozkvasovani na "bezne" chleby davam tak 20g, tak jsem si chtela byt jista. Tento typ chleba mam moc rada a chodim ho sem okukovat uz dlouho.
Jinak Vas web je moc sympaticky, recepty zajimave, preju Vam, at se dari.

20 míla míla | E-mail | 8. února 2014 v 9:56 | Reagovat

[5]:Dobrý den paní Madlo, já mám takový velký problém. Postupovala jsem podle Vašeho receptu, ale chleba po 2,5 hod. pečení byl stále mazlavý, až  se to nedalo jíst. I když nakynutý byl skoro do celé formy, jen mi prostě pak splasknul. Přijde mi, že je to málo stupňů na pečení, pekla jsem v elektrické, tak nevím. Děkuji za radu, Míla

21 Madla Madla | E-mail | Web | 9. února 2014 v 19:51 | Reagovat

míla: Jejda, tak to je mi moc líto! Také peču v elektrické troubě, ale každá trouba peče jinak, takže u mě těch 180°C stačilo ( i když jsem pekla také skoro tři hodiny), tak zkuste příště péct na 200°C. Ale tento chleba se prostě musí dlouho propékat, klidně i ty tři hodiny. Tak přeju štěstí, pokud ještě zkusíte.

22 Hromada69 Hromada69 | E-mail | 14. února 2014 v 20:39 | Reagovat

Tak tenhle chlebík je naprosto luxusní. I po týdnu od upečení je jedlý a skvělý. Teda týden vydržel jenom proto, že jsem pekla jeden tenhle a jeden dvoukilový bochník kváskového pšeničnožitného.
Díky za úža recept :)

23 Madla Madla | E-mail | Web | 15. února 2014 v 21:25 | Reagovat

Hromada69: Teda, děkuju moc za pochvalu! Je super a opravdu vydrží vláčný a chutný velice dlouho. Tak jsem moc ráda, že vám chutná :-)

24 Lucka P. Lucka P. | 8. března 2014 v 17:33 | Reagovat

Dobrý den,
jen bych se chtěla ujistit - při třetím (posledním) přimíchání mouky se už žádná voda nepřidává? Nebude těsto moc tuhé a nakyne? Moc děkuji, Lucka

25 Madla Madla | E-mail | Web | 10. března 2014 v 19:50 | Reagovat

Lucka P.: Ano, ano, před posledním přimíchání se žádná voda nepřidává. Nebojte, těsto vzejde ( i když méně než klasické chlebové, přeci jen žitná mouka je o dost těžší) a tuhé moc nebude, v předchozích dvou bodech je těsto totiž tekutější, takže teď se jenom zahustí :-)
Tak ať se povede!

26 huhlavlk huhlavlk | 24. února 2016 v 20:30 | Reagovat

Dobrý den, cetla jsem Váš komentář na stránkách Maskrtnice, že pečete výborný bezlepkový kváskový chléb. Mohla byste se prosím podělit o recept. Chtěla bych ho zkusit upéct své dcerce. Bud sem a nebo na email HuhlaVlk@seznam.cz
Moc děkuji

27 Eliška Eliška | E-mail | 7. března 2016 v 7:41 | Reagovat

Dobrý den, připojím se k těm, co tu chválí tenhle chléb resp. recept. Je výborný a myslím, že by člověk musel hodně ujet, aby se mu nepovedl. Je samozřejmě trochu náročný na čas, nicméně jinak je bezpracný, u samotného těsta jsem strávila dohromady tak půl hodiny? Díky moc! I za další recepty, vaří se s Vámi skvěle :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama