Francouzská čokoládová pěna s třešňovicí a olivovým olejem

30. dubna 2013 v 20:04 | Madla |  Sladké vábničky
Je máj, je máj, máme tady zase máj, zase máj. Je máj, je máj...


Anebo radši romanticky?

Byl pozdní večer - první máj -
večerní máj - byl lásky čas.
Hrdliččin zval ku lásce hlas,
kde borový zaváněl háj.
O lásce šeptal tichý mech;
květoucí strom lhal lásky žel,
svou lásku slavík růži pěl,
růžinu jevil vonný vzdech.
Jezero hladké v křovích stinných
zvučelo temně tajný bol,
břeh je objímal kol a kol;
a slunce jasná světů jiných
bloudila blankytnými pásky,
planoucí tam co slzy lásky.

Celou verzi slavné básně naleznete například zde: http://www.lupomesky.cz/maj/

Ať máte rádi živočišného Petra Vášu a Ty syčáky nebo radši romanticky se tvářícího (leč ve skutečnosti snad ještě více živočišného) Káju Hynka Máchů, je nesporné, že máj je prostě lásky čas a tak si ho pojďme osladit hříšně dobrou čokoládovou pěnou. Lehkou jako pírko, jednoduchou na výrobu a tak dobrou...

Na dvě slušné porce budete potřebovat:

100 g hořké čokolády (s 85% kakaa)
1 lžíci medu
3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce třešňovice
větší špetka soli

Čokoládu si nalámeme na kousky a dáme spolu se lžící medu a olivovým olejem rozpustit nad vodní lázeň. Rozpuštěnou čokoládu odstavíme a necháme mírně zchladit, poté do ní zlehka vmícháme žloutky. Bílky vyšleháme dotuha. K čokoládové směsi přidáme třešńovici a větší špetku soli. Soli se nebojte, pěkně zdůrazní a podtrhne chuť čokolády. Do čokoládové směsi velmi zlehka zabalíme sníh z bílků. Dáme do sklenic a do chladu, minimálně na tři hodiny.


Já vím, je to hodně nezvyklé, cpát do slakdého olivový olej, ale pokud použijete kvalitní oliváč, v pěně jej neucítíte, jen se postará o krásnou vláčnost a jemnost. A třešňovice pak podtrhne chuť a vůni. Tak si určitě dejte do nosu!


Víc fotek pěny nebude, měla jsem co dělat, abych ji vyfotila takhle, je totiž vážně neodolatelná!

Tak si ji rychle udělejte, čokoláda je totiž jak známo afrodiziakum, tak ať vám to líbání pod rozkvetlou třešní pěkně jde!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Catalina Catalina | E-mail | Web | 2. května 2013 v 11:24 | Reagovat

Tak čokoládou mě vždycky dostaneš :D Teď místo na učení budu myslet na tuhle čokoládovou lahůdku. Vypadá vážně skvěle a ten přídavek oleje zní dost zajímavě :)

2 Madla Madla | Web | 3. května 2013 v 15:31 | Reagovat

Catalina: Tak to jsem ráda :-) díky olivovému oleji je taková krásně jemná a hladká, jinou teď v podstatě nedělám.

3 HaF HaF | Web | 3. května 2013 v 23:20 | Reagovat

Tak to je zajímavý receptík! Jen nevím, jestli má drahá polovina obětuje tu třešňovici! Má někde zašitou jednu láhev dobré domácí a tají kde!!! :-D

4 Madla Madla | Web | 4. května 2013 v 8:48 | Reagovat

Haf: Hani, u násje to podobně, musela jsem pátrat doslova jako Sherlock Holmes, ale pátrací akce přinesla své ovoce a třešňovice zazářila nejen v téhle pěně, ale i v telecí paštice. Ale pokud ji nenajdeš, hodit se bude i jiný dobrý alkohol (Metaxa, koňak, brandy ...).
Jestli vyzkoušíš, dej vědět, jak chutnalo!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama