Každý dělá lučinu

10. května 2013 v 13:26 | Madla |  Pomazánky
I já jsem propadla lučinovému šílenství a nakazila jsem jím už pěknou řádku svých příbuzných. Mou mámu, tchyni, sestru, švagrovou. To je dost velký počet odběratelů, které tím pádem stratily Povltavské mlékárny. Ale mě to neva, záškodničím pořád dál a domácí lučinu zarytě rozšiřuji dál. Je totiž fakt jednoduchá na výrobu, nemusíte tentokrát nic zahřívat, stačí jen smíchat tři suroviny, nechat odkapat a máte spoustu výborného sýra. Krémového. Smetanového. Jemného. Vašeho.

Na internetu koluje spousta receptů na výrobu domácí jogurtové lučiny. Já do té "své" přidávm ještě šlehačku, která krásně prohloubí chuť a udělá z obyčejné lučiny smyslně hedvábnou dobrotu, hodně podobnou sýru Philadelphia. Takže dobrá zpráva, z téhle lučiny jdou dělat i cheesecaky, krásně krémové a od originálu z Philadelpie takřka nerozeznatelné. Se šlehačkou je prostě všechno lepší, ne?

Tak honem na recept, než ho někdo zase publikuje dřív než já...

Na asi 600 g lučiny budete potřebovat:

200 g, tedy 1 kelímek smetany ke šlehání (stačí 33 %, perfektní však bude ze 40% smetany)
200 g, tedy 1 kelímek zakysané smetany (používám tu modrou s Pohlreichem)
500 g hustého bílého jogurtu (používám řecký a nikdo mi nevymluví, že je nejlepší)
1/2 kávové lžičky soli

Vše jednoduše smícháme, nalijeme na cedník vystlaný třeba látkovou plínou (čistou, pochopitelně!), vložíme do vyšší misky (aby měla kam odkapávat tekutina)



a necháme ideálně přes noc (ale stačí i tři hodiny) někde v chladu pěkně odkapat.



Pak jen překlopíme do uzavíratelné krabičky nebo hrníčku přikrytého potravinářskou fólií a mažeme. A jedeme. Protože kdo maže, ten jede...

Zkuste si lučinu namazat třeba na domácí kváskový chleba, nebo na pravou domácí Moskvu. A nebo jako já na zapečenou polentu.


Anebo si z ní upečte cheesecake. Třeba tenhle levandulovo-višnový, který jsem pekla nedávno? (A recept bude, jakože se Lamat jmenuju...)


Ohledně cheesecaků se meze fantazii opravdu nekladou. Ale i při přípravě smetanové lučiny na cheesecake nezapomeňte krémovou směs osolit, nebojte se, sůl nebude v dortu cítit, jen příjemně pozvedne chuť krémového "těla" cheesecaku.

Tak co, kdo z vás si nechá mazat lučinu kolem pusy?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lenka Lenka | 10. května 2013 v 23:41 | Reagovat

Taky doma "lučinujeme" a už nikdy jinak :-) Šlehačku nedávám, ale určitě vyzkouším, moc díky za tip ;-)

2 Madla Madla | Web | 11. května 2013 v 20:44 | Reagovat

Lenka: Lučinování je hodně nakažlivé, to jo :-) Určitě vyzkoušejte se šlehačkou a dejte pak vědět, jestli byl v lučině rozdíl :-)

3 Petra Petra | 12. května 2013 v 11:54 | Reagovat

Díky za recept, určitě zkusím!!!! :-)

4 Madla Madla | Web | 13. května 2013 v 7:04 | Reagovat

Petra. Určitě vyzkoušejte, stojí to za to :-)

5 Pavla Pavla | Web | 13. května 2013 v 15:36 | Reagovat

Vidím to všude kolem, ale zatím nelučinuju. Ta Tvoje verze mě ale nadchla nejvíc, takže jdu do toho!! A ten cheesecake rozhodně bude :-).

6 the Wave the Wave | Web | 13. května 2013 v 16:38 | Reagovat

No...komu by nechutnala svačina z vlastního chlebíku a vlastního sýra? To bude energie!

Vyzkoušíme, uvidíme.

7 Vilemína Vilemína | 14. května 2013 v 19:55 | Reagovat

Hmm, použití na cheesecake je výborný nápad.
Užuž se na ni chystám - určitě to má větší smysl než nedávno viděná hrůza pod názvem domácí tavený sýr - prý skoro jak kupovaný (!!!), který měl povstat z  tvarohu a sody - no, jako mejdlo asi dobrý :)))

8 Michal Michal | Web | 15. května 2013 v 9:58 | Reagovat

Také jsem zkoušel a je to dobré, ale ... :-D

Ona to vlastně není vůbec lučina, ale libanonský sýr, ten se také dělá vykapáním jogurtu :)
A co byla největší sranda byla výroba této dobrůtky z vlastního jogurtu (namnožené kultury v obyčejném mléku). Doporučuji

9 Madla Madla | Web | 15. května 2013 v 12:44 | Reagovat

Pavla: Nikdy není pozdě začít :-) Tohle je rozhodně příjemná neřest a tak doufám, že vyzkoušíš a dáš vědět, jak chutnalo!

10 Madla Madla | Web | 15. května 2013 v 12:44 | Reagovat

the Wave: To jo, domácí chleba, domácí sýr a pro mě je to nebe v puse :-)

11 Madla Madla | Web | 15. května 2013 v 12:47 | Reagovat

Vilemína: Ona je té lučiny taková hromada, že využití na cheesecake se přímo nabízí :-)
Domácí tavený sýr je pro mě předstupeň pekla, sice je asi zdravější než tavené sýry kupované, ale já určitě zůstanu u lehoučké a nadýchané lučiny :-)

12 Madla Madla | Web | 15. května 2013 v 12:51 | Reagovat

Michal: Jestli myslíte Labneh, tak ten se vyrábí opravdu jen vykapáním jogurtu a řádným prosolením. Tady se k jogurtu přidává i kysaná smetana  a šlehačka, která zaručí krémovitost a myslím, že výsledek je opravdu hodně podobný kupované lučině.
Jinak jogurt jsem také dělávala doma, ale upustila jsem od toho, protože při domácí výrobě jogurtu se mhou v zaočkovaném mléce množit breberky, které zdraví až tak prospěšné nejsou. A řecký jogurt je podle mého osobního názoru takový malý král mezi jogurty.
Ale samozřejmě domácí jogurt je fajn, pokud nemáte malé děti, kterým by mohl případně způsobit zdravotní problémy, určitě je z něj sýr výtečný! :-)

13 Helena Vaňousová Helena Vaňousová | E-mail | 29. července 2013 v 7:49 | Reagovat

Jdu na to,teda na tu Lučinu.
Pekávám domácí chleba,příště pošlu rcp.
DĚKUJI!!! :-D  :-P

14 Madla Madla | Web | 30. července 2013 v 20:04 | Reagovat

Helena Vaňousková: Tak doufám, že se zadaří a že bude chutnat! A domácí chleba je zaručená jednička, než jsem přešla na bezlepkovou dietu, pekla jsem velmi pravidelně a je fakt, že kontakt s vlastnoručně vypěstovaným kváskem mi docela hodně chybí...

15 Dagmarka Dagmarka | E-mail | 21. února 2014 v 21:37 | Reagovat

Domácí chléb jsem upekla,ted jsem zvědavá,jestli se mi povede Lučina. Uvidíme zítra. Dagmarka

16 Madla Madla | E-mail | Web | 27. února 2014 v 19:38 | Reagovat

Dagmarka: Tak doufám, že se povedla!

17 Marcela Marcela | E-mail | 10. ledna 2016 v 11:39 | Reagovat

Můžu se zeptat, jak dlouho vydrží takové množství v lednici? :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama