Prasátkový čokoládový pěnový dort s tvarohovou vrstvou

27. května 2013 v 11:17 | Madla |  Dorty a dezerty čokoládové, pralinky
Od tak dlouhého názvu určitě očekáváte strašně zdlouhavou dobu přípravy a spoustu ušpiněného nádobí. A nemůžete se mýlit víc! Tenhle dort připravíte dřív, než stačíte vyslvoit jeho název...

Dobře, tak trochu kecám, ale je na přípravu fakt jednoduchý a ta chuť... hmmm, čokoholici si opravdu přidjou na své. A ti, kteří koncentrovanou čokoládu rádi nemají, ti ať jendoduše nečtou dál. Vstup mají volný pouze čokoholici!

Inspirovala jsem se tímto pěnovým zázrakem, který už přede mnou nádherně vytvořila Meg, Lucy, nebo třeba Vanda. A já se rozhodla pro malý upgrade. Nějen mírně v úpravě receptu, ale hlavně ve vzhledu dortu. Viděla jsem totiž fotku jistého nádherného dortu (jehož zdroj nemůžu ani zaboha najít) a tak jsem potřebovala končit tmavou vrstvou čokoládové pěny, v níž by dováděla ručně vyráběná prasátka z pravého mandlového marcipánu. A aby té čokolády zase nebylo tolik, vložila jsem mezi pečenou čoko pěnu a nepečenou čoko pěnu ještě tvarohovou vrstvu. Řeknu vám, byla jsem z výroby tohohle zázraku


rozklepaná jak Alík, protože dort měl být hlavním vrcholem oslavy našeho čerstvého čtyřleťáka. A děti dokáží být někdy krutě upřímné. Na dotaz, cože to jsou za zvířátka na dortu sice dítko odpovědělo, že to jsou medvědi, ale to neva, protože mě příprava hrozně bavila a navíc ta chuť...

Takže jste přirpaveni? Na dortovou rozevírací formu o průměru dvacet centimetrů si nachystejte:

na čokoládový korpus:

  • 90 g másla
  • 200 g čokolády s vysokým obsahem kakaa (použila jsem belgickou čokoládu v čočkách se 71% kakaa)
  • 1 lžička instantní kávy
  • 1 a 1/2 lžičky mandlové esence
  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 40 g cukru (dala jsem domácí vanilkový)
tvarohová část:

  • 250 g tučného měkkého tvarohu
  • 125 g (3 lžíce) kysané smetany
  • 2 lžičky mandlové esence
  • 4 lžíce domácího vanilkového cukru (podle chuti můžete přidat)
  • 4 plátky želatiny
  • 4 lžíce mléka
tmavá čokoládová pěna:

  • 200 g hořké čokolády
  • 350 ml šlehačky (dva kelímky), já dala Kunín 40%
  • špetka soli
na prasátka a ozdobu:


pravý mandlový marcipán
růžové gelové barvivo
bílé čokoládové čočky

Držte si čepičky, jedeme z kopce!

Nejdřív si vystřihneme kruh z pečicícho papíru o průměru dvacet centimetrů a dáme ho na dno rozevírací formy. Boky formy vymažeme zlehka máslem. Máslo s čokoládou a instantní kávou pomalu rozehřejeme ve vodní lázni a necháme trochu vychladnout, pak do směsi zamícháme žloutky a mandlovou esenci. Bílky vyšleháme se solí a postupně do nich přisypáváme cukr. Velmi opatrně do čokoládové směsi vmícháme (spíše zabalujeme) všechen sníh z bílků. Vlijeme do formy a pečeme při 180 stupních asi dvacet až pětadvacet minut. pokud máte formu většího průměru, budete péct kratší dobu, pokud máte formu menší, budete péct déle.

Čokoládový korpus necháte vychladnout. A nelekněte se, asi o třetinu se sníží. To je tím, že spoustu čokolády (a máslo) drží jen ta vejce a žádná mouka.

Na tvarohovou část si necháte deset minut v rendlíku nabobtnat želatinu zalitou čtyřmi lžícemi mléka. Mezitím si vyšleháte tvaroh se zakysanou smetnanou, mandlovou esencí a podle chuti dosladíte. Nabobtnalou želatinu mírně zahřejete a mícháte, dokud se želatina zcela nerozpustí. Nesmí se vařit, tak bacha! Do rozpuštěné želatiny metličkou vmícháte dvě lžíce tvarohového krému a směs pak vrátíte do zbytku krému a zašleháte. A nalijete na čokoládový kropus.


Vrazíte do lednice anecháte minimálně tři hodiny chladit, aby tvarohová vrstva pěkně zatuhla. A pak se můžete pustit do čokoládové pěny.

Jednoduše si rozpustíte čokoládu nad parou, vyšleháte dotuha šlahčku (já použila 40% šlehačku de luxe od Kunínu a fakt dobrý, vyšlehala se nádherně). Čokoládu spolu se špetkou soli vmícháme do šlehačky a navršíme na tvarohovou část. Uhladíme a můžeme zdobit třeba hoblinkami čokolády, nebo jako já potápějícími se marcipánovými prasátky.


Ty si jednoduše vyrobíme tak, že marcipán (pravý mandlový, třicetiprocentní, ne aby vás napadlo použít něco jiného!) obarvíme pár kapakami růžového gelového barviva, které do marcipánové hmoty pořádně propracujeme. Byla jsem růžová až za ušima a gelové barvy jsem dala moc (protože jsem s marcipánem a gelovakmi dosud nepracovala), takže moje prasátk abyla taková hodně růžová a spíš vypadala, že jsou čerstvě spařená po zabíjačce. Každopdáně s marcipánem se pracovalo moc pěkně a samotné tvarování prasátek už byla celkem hračka.


Prasečí, ehm, šunka :-)



Prasečí torzo:


Detail prasečí držtičky:


Vymodelovaná prasátka jemně vtlačíme do čokoládové pěny a pomocí lžíce můžeme udělat prohlubně (jakože vlnky). A dozdobit "kamínky" z pecek z bílé čokolády.


A dát tak na hodinku vychladit do lednice. Před podáváním opatrně objeďte boky formy ostrým nožem a pusťte se do čokoládových orgií!


Omlouvám se za příšernou kvalitu fotek, ale fotit tohle dílo, když kolem vás poskakuje šest natěšených dětí, je opravdu nad lidské síly.

Tak honem, pusťte se do něj, je vážně božský!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Meg Meg | Web | 27. května 2013 v 13:29 | Reagovat

Ten je tak úžasnej!!! Ty prasátka nemají chybu :)) Jsem po obědě, a hned bych se do té prasečí šunky zakousla :D

3 kivi kivi | 27. května 2013 v 18:12 | Reagovat

tak to by bylo něco pro mého bráchu, ten rád takové čokoládové dorty! :-)

4 Sonia Sonia | 27. května 2013 v 20:03 | Reagovat

Tak ten je super, komplimenty... :-)

5 Maryna Maryna | 27. května 2013 v 23:02 | Reagovat

Krásní medvědi :-)
Tohlo jsem si neměla takhle večer číst, teď se mi bude celou noc zdát o dortu!  V té kombinaci s tvarohem musí být úžasný.

6 Madla Madla | E-mail | Web | 29. května 2013 v 20:03 | Reagovat

Meg: Díky moc za chválu! Musím říct, že jse s výsledkem byla celkem spokojená (až na barvu prsátek, no...), ale nejlepší byl fakt chuťově.

7 Madla Madla | E-mail | Web | 29. května 2013 v 20:04 | Reagovat

Lenka: Jojo, tahle fotka mě inspirovala!

8 Madla Madla | E-mail | Web | 29. května 2013 v 20:04 | Reagovat

kivi: Tak teď rychle najít nějakou příležitost potěšit bráchu! U nás doma čokoládové dorty prostě frčí!

9 Madla Madla | E-mail | Web | 29. května 2013 v 20:05 | Reagovat

Sonia: Teda, děkuju moc! Akorát ty fotky jsou bídné...

10 Madla Madla | E-mail | Web | 29. května 2013 v 20:07 | Reagovat

Maryna: Jojo, spaření medvědi :-)
Aspoň budeš mít krásné a sladké sny! Tvarohová vrstva dort příjemně odlehčila, ale i tak byl sytý až až.

11 HaF HaF | Web | 1. června 2013 v 14:04 | Reagovat

Nádhera! Prasátka jsou úchvatná, já teď musela tvořit ksichtíky celého čtyřlístku, tak doufám, že Tvá prasátka dcerka neobjeví, protože mám docela odmarcipováno! A mohu potvrdit, že nad marcipán není, mám zkušenost i z jinými potahovacími hmotami, ale marcipánu se chuťově nic nevyrovná! ;-)

12 Madla Madla | Web | 1. června 2013 v 19:55 | Reagovat

HaF: Haničko, díky! Tak na Fifinku, Myšpulína, Bobíka a Pinďu bych si fakt netroufla, to tě obdivuju, na takovou piplačku bych asi nervy neměla. Prasátka byla úplně v pohodě, jsou hrozně jednoduchá, až jsem se sama divila, jak mi to prasátkování jde od ruky.
Já se zítra chystám na svůj první potahovaný dort, tak snad se mi trošku zadaří.

13 ajka ajka | Web | 1. července 2013 v 14:56 | Reagovat

Pááni.... no ten je bombastický!!
Ajka

14 Madla Madla | Web | 2. července 2013 v 15:21 | Reagovat

ajka: Děkuju moc, určitě ho vyzkoušejte, vypadá složitě, ale opak je pravdou!

15 Jonáš Jonáš | Web | 8. července 2013 v 11:11 | Reagovat

No nestihl jsem ho připravit dříve, než jsem vyslovil jeho jméno, ale je pravda, že jeho příprava je poměrně rychlá a jednoduchá ;)

16 Madla Madla | Web | 12. července 2013 v 3:25 | Reagovat

Jonáš: Na to, jak vypadá omplikovaně, je docela rychle udělaný, že? A doufám, že chutnal :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama