Bramborák tradičně i netradičně, s lepkem i bezlepkově

4. června 2013 v 10:03 | Madla |  Bezmasé dobrůtky
Čerstvě červnové počasí si z nás tropí kruté žerty. Občas vítr otočí listy kalendáře až na studený a ufoukaný listopad, aby ho pak vrátil k upršenému aprílu. Do toho ještě nemůžu nikde sehnat čerstvý chřest, což je uprostřed sezóny docela na pováženou.
bohudík ale žiju na Moravě, takže nemusím při hledání chřestu sjíždět rozvodněné ulice na loďce, stačí mi nazout si parádní galoše, obalit jedno dítko do pláštěnky a zabránit vřískajícímu batoleti, které před čtrnácti dny objevilo krásy první samostatné chůze jeden z mnoha jeho akrobatických kočárkových výpadů, které doprovází libý zvuk trhající se slídy.

S nervovou soustavou připomínající cupaninu pak po příchodu domů vybalím beztak mokré dítko z igelitových cárů, a v letu chytám mokré svršky druhého dítka, které se do zblbnutí dožaduje puštění "tajemné Karpatky".

Protože to u nás opravdu jede. Skoro jako "Karpatka" je oblíbený také bramborák. A protože máme ve sklepě ještě skoro dvě celé velké bedny brambor, můžete očekávat spoustu bramborových receptů. Protože já ty potvory bramborovatý hodlám co nejrychleji zlikvidovat a pak hurá na nové brambůrky.

Asi si řeknete, co sakryš může být objevného na obyčejném bramboráku. No, v podstatě nic, ale i z obyčejného bramboráku můžete udělat vynikající křupavou dobrotu. Kdeže jsou rozpadající se bramborové placky nasáklé olejem. Hoďte je do koše a pojďte si se mnou připravit ten nejkřupavější bramborák na světě. Nově i v bezlepkové verzi! (Mluvím jak prodejce ojetých aut...)


Ze spíže/sklepa vylovte:

1 kg škrobnatých brambor
1 vejce
1 lžíc hladké mouky (pro celiaky 1 lžíci bramborového škrobu)
2 lžíce dětské krupičky (celici použijí kukuřičnou krupici nebo instantní kukuřičnou polentu)
2 lžičky soli
4 stroužky česneku
kmín a majoránku

Brambory si oloupeme a opláchneme. Polovinu množství nastrouháme na hrubo a polovinu na struhadle s jemnými očky. Smícháme s vajíčkem, moukou a dětskou krupičkou (bezlepkáři nahradí mouku bramborovým škrobem a instantní kukuřičnou polentou nebo kukuřičnou krupicí), osolím, přidáme kmín a majoránku a nadrcený česnek. Pořádně promícháme a teď přijde ta finta, dámy a pánové, směs přendáme do cedníku, postavíme na misku a necháme půl hodinky stát. Vykape nám všechnepřebytečný škrob a zůstane jen hezky hutné bramborvé těstíčko, z něhož odebíráme lžící a na pánvi s troškou rozpuštěného sádla smažíme pěkně tenké bramboráčky, které odkldááme na papírové ubrousky. První bramborák ochutnáme a podle jeho chuti doladíme množství soli, česneku a majoránky. A je to!


Garantuju vám, že takhle připravený bramborák vám bude doslova mizet pod rukama!

A smažte fakt na sádle, žádný olej, s ním jsou bramboráky nasáklé a nedobré. Brambory prostě chtějí sádlo!


Tak, klasicku bysme jako měli, ale protože staré brambory nám stále přerůstají přes hlavu, upečme si celý plech bramboráku. Ano, slyšeli jste správně, upečme. Bramborák na plechu, kynutý a výborný. Zatímjen ve verzi s lepkem, bezlepkovou verzi musím ještě vykoumat.

Na jeden velký hluboký plech budeme potřebovat:

1/2 kostičky čerstvého droždí
3 lžíce vlažného mléka
1/2 lžičky cukru
250 g syrových brambor
250 g vařených brambor (už vychladlých)
3 stroužky česneku
majoránka, kmín
2 lžičky soli
2 lžíce hladké mouky

Do vlažného mléka smíchaného s cukrem si rozdrobíme droždí. Necháme čtvrt hodinky vzejít na teplém místě.
Syrové brambory si najemno nastrouháme, to stejné provedeme i s brambory vařenými. Přidáme česnek, koření, sůl a mouku. Promícháme a přilijeme vzešlý kvásek. Opět promícháme a přelijeme a plech, který jsme si řádně vymastily sádlem. A necháme na teplém místě hodinu kynout. Vykynulý bramborák Pečeme zhruba hodnu ve středně vyhřáté troubě, tedy na 180 °C.



Pokud vysypeme plech nemletým mákem, bude mít bramborák zajímavou chuť.

Kynutý bramborák můžeme jíst teplý, ale lépe se krájí až vychladlý. Rozežranci si ho můžou naservírovat k masu, nám stačí jen tak, se spoustou zeleninového salátu.


Tak ať vám chutná!

A schválně, kdo uhádne, jaký film se skrývá pod názvem "Tajemná Karpatka"?

A slunce nejen v duši přeje svým věrným/nevěrným čtenářům Madla.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Meg Meg | Web | 5. června 2013 v 8:44 | Reagovat

Mluvíš mi z duše, bramboráky jedině na sádle! Rozdíl je ještě větší, když jsme je dělali z cuket, tam to nasáklo olej úplně neskutečným způsobem. V tomhle případě na sádlo nenechám dopustit :)

Já většinou hodím na sítko jen ty brambory, vyloženě vymačkám rukou a pak teprve přidávám všechno ostatní. A hlavně musí být bramboráčky tenké a křupavé, na fotce přesně tak vypadají, nádhera :)

2 Maryna Maryna | 5. června 2013 v 17:54 | Reagovat

Madli, máš recht, nejlepší je na sádle! S krupicí ho neznám, místo ní dáváme strouhanku, tak příště zkusím tvou variantu a kynutý na plechu taky! Když je tak vidím, tak mám nutkání se na ně vrhnout hned.

3 ajka ajka | Web | 6. června 2013 v 3:10 | Reagovat

Fakt na sádle? To zkusím, dík :-)
Ajka

4 Hanaka Hanaka | 8. června 2013 v 19:54 | Reagovat

Taky neznám s krupicí a "tajemná Karpatka" - "Tajemný hrad v Karpatech"? :-)

5 Madla Madla | Web | 8. června 2013 v 20:46 | Reagovat

Meg: Jé, už se těším na cuketové bramboráky! Já sádlo moc nepoužívám, ale když jde o brambory, tak k nim sádlo pasuje dokonale.
Takhle připravené bramboráky jsou fakt dokonalé, zase jsem na ně dostala chuť!

6 Madla Madla | Web | 8. června 2013 v 20:48 | Reagovat

Maryna: Tak, tak, naše babičky to věděli už dávno... Strouhanku jsem také dávala, ale s krupicí (pro mě s instantní kukuřičnou polentou) je vážně ještě o trošku lepší.
Určitě vyzkoušej obě varianty a pak dej vědět, jak chutnalo :-)

7 Madla Madla | Web | 8. června 2013 v 20:49 | Reagovat

ajka: Fakt, je to hodně veliký rozdíl. Bramboráky tolik nenasáknou tukem a navíc mají lepší chuť než smažené na oleji.

8 Madla Madla | Web | 8. června 2013 v 20:50 | Reagovat

Hanaka: Určitě vyzkoušejte, jsou pak krásně křupavé.
A správně, Tajemná Karpatka je Tajemství hradu v Karpatech, to teď u nás dokonale frčí :-)

9 Alex Alex | 10. června 2013 v 10:36 | Reagovat

Milá Madlo, našla jsem tvůj blog úplně náhodou.A shledávám ho skvělým.Vaření sbližuje :-D .Obě varianty bramboráku vyzkouším.Tu nekynutou hned dnes.:-).
Hodně zdraví tobě i tvým Svišťům!!!!Hezký den všem na tvém webu! :-)

10 Madla Madla | E-mail | Web | 11. června 2013 v 12:06 | Reagovat

Alex: Jé, tak to jsem moc ráda za takovou náhodu :-) Díky moc za krásný komentář a ať vám oba bramboráky chutnají!

11 Vilemína Vilemína | Web | 21. června 2013 v 21:55 | Reagovat

Souhlas, bramborák chce sádlo. Taky jako Meg brambory jen vymačkám, prostě křupavost si žádá méně škrobu.
Ten na plechu už mě kdysi zajímal, znám jako jihočeskou verzi, i s mákem, ale nebyla řeč o kynutí - tudíž se mi to jednou nepovedlo, byla to suchá nedobrá placka, potom jsme to už nezkoušela... ale kynuté bramborové koblížky jsou úžasné, tak to by mohlo být podobné, jen méně mastné.

12 Madla Madla | Web | 24. června 2013 v 12:20 | Reagovat

Vilemína: Já kouzlo sádla objevila teprve nedávno, ještě před pár měsíci jsem se bez něj v kuchyni kupodivu obešla, ale k bramborám je prostě potřeba.
Kynutý bramborák je veliká dobrota, zrovna dnes se na něj chystám, ovšem samozřejmě v bezlepkové verzi :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama