Karl-Gustav tårta v bezlepkové verzi a navíc kokosová variace na Princeznin dort

25. června 2013 v 18:33 | Madla |  Sladkosti bezlepkové
Jen co jsem u Terezky,Meg, Lucie a dalších svých oblíbených foodbolgerek viděla jejich nádherné realizace Princeznina dortu, okamžitě jsem se do téhle švédské dobroty zamilovala. Když je někde kopec šlehačky, to prostě musím vyzkoušet. Dort působil na všech fotkách nesmírně lehounce, s piškotem pěnovým jak pírko, plněný nadýchanou, sametovou šlehačkou.
A když jsem si pod Luciiným článkem přečetla ještě bratříčky princeznina dortu - Karla-Gustava s banány, čokoádou a žlutým marcipánem a Williama s pošírovanými hruškami, čokoládovou polevou a praženými mandlemi, sanice mi odpadla přímo od poslintané klávesnice a zakutálela se kamsi do kuchyně...

Asi mi chtěla něco naznačit, že jo...?

A protože se blížil den dětí (jojo, jsem hrozná brzda, že budu mít v lednici kus jídla,o kterém akutálně píšu, to ode mně vážně čekat nemůžete), já měla doma dva banány, co se do nich nikomu nechtělo a taky pravý mandlový marcipán, růžové gelové barvivo a čokoládové pecky z belgické čokolády, rozhodla jsem se inspirovat Karl-Gustavem a vytvořit svůj první potahovaný dort. Měl vypadat jako beruška. A musel být bezlepkový. A s pařížskou šlehačkou, protože na tu jsem prostě měla už několik dní strašnou chuť. Takže originál to fakt není, ale výsledek předčil všechna má očekávání.

Tak já už přestanu pindat a jdeme rovnou na recept, ju?

na mandlový kropus o průměru 20 cm budeme potřebovat:

4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
150 g cukru krystal
50 g vanilkového cukru (žádnej vanilinovej sajrajt nebrat, jasňačka?)
100 ml oleje
125 g mandlové moučky
60 g jemného kukuřičného škrobu (Gustin)
65 g polohrubé kukuřičné mouky
100 ml mléka
2 lžičky bezfosfátového kypřicího prášku

Žloutky a bílky oddělíme. Žloutky dáme do mísy, bílky vlijeme do nádoby šlehače. Ke žloutkům přidáme oba cukry, vanilkový i krystal, olej a umícháme v hladkou hmotu. Po částech přimícháváme mandlovou moučku, kukuřičný škorb a polohrubou kukuřičnou mouku. Přidáme mléko, promícháme a přidáme zbytek suchých přísad. A kypřící prášek.
Z bílků si vyšleháme tuhý sníh, který opatrně zabalujeme do těsta. Formu vymazanou máslem a vysypanou třeba kukuřičnou polentou nebo kokosem naplníme těstem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme zhruba hodinu. Necháme vychladnout na mřížce, poté nožem opatrně objedeme boky formy a korpus opatrně vyklopíme.


S plněním dortu je lepší počkat do druhého dne, korpus se pak lépe prořezává. Korpus prořízneme nadvakrát, takže budeme mít tři pláty. Bylo to poprvé, kdy jsem piškot přořezávala nadvakrát, takže jsem byla fakt nervózní, protože mnohdy mám potíže prokrojit korpus na dva pláty, ale povedlo se mi to skvěle.
První "patro" jsem plnila svým oblíbeným tvarohovým čokoládovým krémem, který jednoduše vyrobíme tak, že rozpustíme 100 g kvalitní čokolády a smícháme je s vaničkou tučného měkkého tvarohu. (Čtyři lžíce krému si necháme na pomazání dortu).



Krém poklademe plátečky banánů


a opatrně položíme druhý korpus.


Na ten navršíme pařížskou šlehačku.


Tu je také lepší dělat den předem. Na pařížskou šlhačku potřebujeme:

2 tyčinky Ledových kaštanů
200 ml smetany ke šlehání

Do kastrůlku vlijeme smetanu ke šlehání a přidáme na kousky nakrájené dvě tyčinky Ledových kaštanů. zahříváme a mícháme, než se čokoláda zcela rozpustí. Necháme vychladnout, přemístíme do lednice a druhý den vyšleháme dotuha.
Pařížskou šlehačku navršíme na druhý koprus tak, aby vytvořila kopec.


Překryjeme posledním plátem těsta.


Celý dort opatrně pomažeme zbylým čokoládovo-tvarohovým krémem a dáme do chladu.


na odzobu budeme potřebovat:

cca 300 g mandlového marcipánu
růžové gelové barvivo
rýžový (nebo jiný) sirup
čokoládové čočky

Část marcipánu (představující beuščinu tvář) necháme bílou a zbytek obarvíme gelovým barvivem dorůžova. Marcipán si na potravinářské fólii nebo na pečicím papíře vyválíme zhruba na tloušťku tři milimetry. půjde to dobře, když si váleček obalíte do igelitu. Já vyválela hodně natenko, takže se mi pak marcipán trochu trhal, ale co, byl to můj první potahovaný dort a nebyl určený na žádnou oslavu, takže čert to vem. Vyválený plát marcipánu opatrně přeneseme na dort, uhladíme případné nerovnosti.


Zbytek neboarveného marcipánu taktéž rozválíme a uděláme z něj "tvářičku".


Rýžovým sirupem přilepíme dvě čočky z hořké čokolády jako oči.


A osm čoček z mléčné čokolády přilepíme jako tečky na krovky.


Já vím, já vím, berušky mají ve skutečnosti černý "obličej" a bílé oči, ale nebuďme detailisti...

Jasně, tenhle dort není z nejhezčích, má zvlněné okraje, marcipán není hezky uhlazený a jak jsem ho měla tenounký, trošku se i trhal, ale ta chu´t je prostě super! Mechově jemný nadýchaný korpus s mandlovou chutí, lehoučký čokoládový tvarohový krém, sladké banány a o pařížské šlehačce asi žádné ódy psát nemusím...

A protože je léto v plném proudu (tak jo, aktuálně to teda vypadá, že se zase vrátil podzim, ale vy víte, co tím myslím), rychle sem musím vložit ještě svou druhou švédskou inspiraci, tentokrát na téma kokos, jahody a bílá čokoláda.
No, ale i na originál Pricneznu určitě dojde, jenže já si prostě všechno dělám po svém, to je těžké :-)

Na kokosový bezlepkový korpus o průměru 20 cm si nachystejte:

4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
150 g cukru krystal
50 g vanilkového cukru (žádnej vanilinovej sajrajt nebrat, jasňačka?)
100 ml oleje
125 g strouhaného kokosu
60 g jemného kukuřičného škrobu (Gustin)
65 g polohrubé kukuřičné mouky
100 ml mléka
2 lžičky bezfosfátového kypřicího prášku

Žloutky a bílky oddělíme. Žloutky dáme do mísy, bílky vlijeme do nádoby šlehače. Ke žloutkům přidáme oba cukry, vanilkový i krystal, olej a umícháme v hladkou hmotu. Po částech přimícháváme strouhaný kokos, kukuřičný škorb a polohrubou kukuřičnou mouku. Přidáme mléko, promícháme a přidáme zbytek suchých přísad. A kypřící prášek.
Z bílků si vyšleháme tuhý sníh, který opatrně zabalujeme do těsta. Formu vymazanou máslem a vysypanou kokosem naplníme těstem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme zhruba hodinu. Necháme vychladnout na mřížce, poté nožem opatrně objedeme boky formy a korpus opatrně vyklopíme.

Já tentokrát obě patra plnila bílou pařížskou šlehačkou, kterou si připravíme úplně stejně jako její tmavou kolegyni. Ale bacha,musíme jí připravit dvojnásobné množství (při případném ujídání - ano, to je můj případ i trojnásobné). Na druhé patro korpusu jsem navíc přidla na kusy pokrájené jahody, které jsem pak zakryla kopcem bíločokoládové šlehačky. Zakryla jsem posledním kropusem, celou tu nádheru pomazala zbytkem bílé pařížské šlehačky a potáhla bílým marcipánem, vyváleným na pečicím papíru s válečkem potaženým igeliťákem. Jen tak se nic nelepí a ani se nemusíte bát nalepených hroudiček moučkového cukru.


Na vršek dortu jsem "nakreslila" rýžovým sirupem obrys srdce a ten jsem posypala curkovými hvězdičkami. Na boky dortu jsem taktéž rýžovým sirupem nalepila čočky z mléčné a hořké belgické čokolády. A trošku jsem si hrála s aranžmá...


Drsně makáme, drsně paříme:


Omluvte příšernou kvalitu fotek, budu se snažit polepšit, ale ke zlepšení nejspíš dojde, až budou oba malí Příšeráci plnoletí.

Teď jen rychlý cvak řezu po asi čtyřech hodinách v kufru auta a zdolaných celkem sto kilometrech:


Tak co, taky milujete Princezny?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Meg Meg | Web | 30. června 2013 v 17:06 | Reagovat

Páni, Madlo, ty mi dáváš! :) Právě jsem tu zbodla po cvičení plátek nepečeného tvarohového dortu a nejradši bych si dala ještě od obou tvých "princezen", teda vlastně bratříčků... Oba vypadají skvěle!

2 ajka ajka | Web | 1. července 2013 v 14:55 | Reagovat

Pááni, to je fantasticky nafocený postup .... a dortík vypadá skvěle, bych neodolala :-D
Ajka

3 HaF HaF | Web | 1. července 2013 v 16:55 | Reagovat

Roztomilé dortíky a super bezlepkové recepty! :-)

4 Madla Madla | Web | 2. července 2013 v 15:22 | Reagovat

Meg: Teda, díky moc za takovou chválu! Někdy snad dojde i na pravou Princeznu, ale to musím dřív dokoupit marcipán :-)

5 Madla Madla | Web | 2. července 2013 v 15:23 | Reagovat

ajka: Děkuju moc, postupy jinak moc nefotím, protože se dvěma malými dětmi za zády to skoro ani nejde, ale tady se poštěstilo :-)

6 Madla Madla | Web | 2. července 2013 v 15:24 | Reagovat

HaF: Děkuju, Haničko a bezlepkových receptů bude přibývat...

7 Esmé Esmé | Web | 3. července 2013 v 17:37 | Reagovat

Koukám, že nejsem jediná, kdo si prostě všechno udělá stejně nějak "po svém" :D O dělání Princezny jsem nejdřív ani neuvažovala, ba naopak jsem k ní měla jakýsi odpor :D Ale nápor pozitivních ohlasů na Princeznu mě přesvědčil, že ji teda někdy zkusím. Jak ses s tím vypořádala Ty, je super, sbíhají se mi sliny na pařížskou šlehačku :-P

8 Madla Madla | Web | 5. července 2013 v 20:34 | Reagovat

Esmé: Jojo, já jsem takový odporný individualista :-D A proto se nemůžu dát k Odvážným pekařům, protože prostě peču to, na co mám akutálně chuť. Ale je fakt že některé věci z DB mě hodně lákají, třeba jsem obdivovala ten tvůj čokoládový karamelový koláček a tvůj poslední příspěvek, jahodová zmrzlina se zázvorem a limetkou, to taky nemá chybu!
Princeznu určitě vyzkoušej, jelehká a šťavnatá a s pařížskou šlehačkou prostě božská :-)

9 vanda vanda | Web | 6. července 2013 v 21:24 | Reagovat

tož to možu. Princeznu bych si dala hned. Je mi fuk jestli Bořek nebo Beruna. Mňam!

10 Terezka Terezka | E-mail | Web | 7. července 2013 v 20:14 | Reagovat

Madlo, tak jsem se konečně dočkala tvého Karla-Gustafa, musely být oba moc dobré. Já si u jahodovo kokosové verze myslela, že to srdíčko je z bezových květů, asi mi to vaření sirupu zalilo mozek :-)
Jen ti "poradím", že je lepší si nechat na horní patro ten prostřední plát korpusu, je nejpodajnější.
Měj se hezky.

11 Madla Madla | Web | 11. července 2013 v 20:01 | Reagovat

vanda: Tak to jsem ráda,že jsem ti kápla do noty :-) Prostě Princezna i Princátko frčí!

12 Madla Madla | Web | 11. července 2013 v 20:03 | Reagovat

Terezka: Byla jsem s nimi moc spokojená, hlavně chuťově. Fakt chutí předčí i dorty s normální mouku. Jojo, to srdíčko by mohlo být z bezových kvítků, to by byla teprve bomba!
A díky za radu,určitě ji ještě využiju, protože čas Princezen pro mě rozhodně neskončil.

13 Pipi Pipi | E-mail | Web | 17. července 2013 v 12:30 | Reagovat

Ahoj Madlo, seš dobrá, takové cukrářské skvosty a bez lepku! Klobouk dolů! :-)

14 Madla Madla | Web | 17. července 2013 v 19:24 | Reagovat

Pipi: Díky moc, Pipi, za takovou chválu. Holt jsem mlsná bezlepkářka akdyž mě něco nadchne, tak nedám pokoj, dokud to nezrealizuju k obrazu svému :-)

15 Haňulka Haňulka | 26. ledna 2014 v 14:02 | Reagovat

Týýýýjo, úplná škola vaření....tak takový dort sem ještě neviděla....wooow, mnozí by se od Vás mohli učit..:D a bezlepkový recept se hodí... 8-)

16 Madla Madla | E-mail | Web | 27. ledna 2014 v 20:59 | Reagovat

Haňulka: Děkuju moc za takovou chválu, úplně se červenám. Ještě je co pilovat, hlavně co se vzhledu týče, ale s chutí jsem spokojená. Děkuju moc za krásný komentář!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama