Salát z polníčku, slaniny a plísňového sýra s medovo-hočičnou zálivkou

8. června 2013 v 21:11 | Madla |  Salátové lupení
Zatímco rubrika věnovaná sladkému pečení doslova praská ve všech a skoro z ní vypadávají všemožné recepty na bábovky, dorty, čokoládové pěny, panna cotty a zmrzliny, v salátovém baru s jeho ubohými, umrněnými jedenácti příspěvky se pomalu usazuje prach. A přitom opak je pravdou, doma jsme všichni velcí salátožrouti a tak na pozdim a v zimě (a v letošním hodně netypickém jaru) dělám teplé a hutnější saláty z luštěnin, obilovin, těstovin, brambor. K tomu spoustu zeleniny, maso nebo vejce a takový salát s klidem zastoupí i hlavní jídlo. Jakmile se však trochu oteplí a hlavně začnou na českých luzích i hájích rašit první výhonky salátů, jsem celá netrpělivá a když pak od manželovi maminky dostanu křehoučký mladý listový salát, slintám blahem jako vyhladovělý hlemýžď. Pak mi stačí připravit si klasickou zálivku vinaigrette a pustit se do zeleného chroustání. Jenže pak následují další a další hlávky a nakonec to chce změnu. Naštěstí už není problém vypěstovat si valstní polníček nebo roketu, a ti nebozí (mezi něž patřím i já), bez vlastního kousku pěstební polchy, holt musí vzít zavděk nabídkou v supermarketu. Ale jednou za čas prostě neodolám a navíc te´d už se dá koupit i polníček český, takže i naprosto skalní požírači všeho sezónního pak nemůžou proti tomuto salátku nic namítat.


A pokud něco namítat budou, ať ho ochutnají... ony je ty námitky rychle přejdou :-)

Nachystejte si:

polníček
kvalitní slaninu (my měli domácí, heč!)
sýr s dvojitou plísní (použila jsem kozí, už si ale nepamatuju značku, jen to, že byl fantastický)
sušené brusinky (nemusí být)

na medovo-hočičnou zálivku:

1 lžíce medu
1 lžíce dijonské hořčice
3 lžíce olivového oleje

Opláchnutý a přebytečné vody zbavený polníček dáme do mísy a přelijeme zálivkou, kterou jsme jednoduše vytvořily smícháním medu, hořčice a olivového oleje. Promícháme. Slaninu si nakrájíme na zhruba dvoucentimetrové pásky a na pánvi ji pěkně dokřupava osmažíme. Přidáme k polníčku a promícháme. Můžeme přidat i hrst sušených brusinek. (N afotce sice nejsou, ale salát je s nimi vážně perfektní). Nakonec přidáme na větší kousky nakrájený dvouplísňový sýr.



Jak jednoduché a jak dobré!

Jasně, tenhle salát je trošku (tak jo, ne trošku, ale hodně) kalorická bomba, ale když si ho dáte místo večeře, tak se svět vážně nezboří. A jestli se má zase ochladit, tak takový sytý salát přijde jen a jen vhod.



A nebojte se, rubriku věnovanou sladkostem budu stále doplňovat, zamilovala jsem se totiž do Princeznina dortu a jeho variací, takže se můžete těšit na Karl-Gustav tårtu s pařížskou šlehačkou, samozřejmě v bezlepkové verzi. A dnes peču zase kokosovou variantu, plněnou čokoládovo-tvarohovým krémem, bílou pařížskou šlehačkou a čerstvými jahodami.

Takže buďte mi věrní, odměna vás nemine :-)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Maryna Maryna | 9. června 2013 v 10:13 | Reagovat

Podobný jsem měla včera, jen tam nebyla slanina, ale zase tam byly mladé lístky červené řepy.

2 Madla Madla | E-mail | Web | 9. června 2013 v 10:18 | Reagovat

Maryna: jé, tak s mladými lístky červené řepy bych si hned dala!

3 Meg Meg | Web | 9. června 2013 v 18:24 | Reagovat

Mňam, saláty já můžu v nejrůznějších variantách, přeci jen jsou spolu s polévkami pro mě nejlepší večeří :) Dneska jsem si dala s cukrovým melounem, už to jen sepsat :)
Tenhle vypadá úžasně, taky se do něj určitě pustím.

4 Madla Madla | E-mail | Web | 10. června 2013 v 10:53 | Reagovat

Meg. jojo, teď jak se konečně oteplilo, můžeme salátům holdovat pořád.
Moc se těším na tvůj salát s cukrovým melounem, to bude dobrota!

5 Karel Karel | 11. června 2013 v 11:31 | Reagovat

Od té doby, co jsem ženě koupil novou kuchynihttp://www.ci-kuchyne.cz/ tak mi servíruje skutečné lahůdky. Polníček tedy není pro mě, ale když Vám to chutná [:tired:]

6 Marki Marki | 11. června 2013 v 16:01 | Reagovat

[5]: Karle, Karle, ty jsi ale kujón... Takovou okatou reklamu aby člověk pohledal. :-P

7 Terezka Terezka | E-mail | Web | 15. června 2013 v 19:05 | Reagovat

Tak já chroupu kedlubny, ředkvičky, mrkve a okurky jako o závod, ani nemusím salát, stačí mi si je namáčet do krémového sýra Pic Frisch z Lidlu:)
a na Karl-Gustafa se těším, já mám na blogu aktuálně Williama :-)

8 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 23. června 2013 v 17:19 | Reagovat

Polníček je moje oblíbené lupení :-) Snesu ho v každém seskupení, tzn. že salátek v této podobě bych odmítnout nedokázala. A na Karl-Gustafa se těším! :-)

9 Madla Madla | Web | 24. června 2013 v 12:15 | Reagovat

Marki: :-D

10 Madla Madla | Web | 24. června 2013 v 12:17 | Reagovat

Terezka: Jojo, léto konečně ukázalo svou přívětivou tvář, tak je třeba křoupat jak o závod :-)
Tvůj William je nádherný, takové mety já nejspíš nikdy nedosáhnu!

11 Madla Madla | Web | 24. června 2013 v 12:18 | Reagovat

DolceVita: Tak to máme stejné chutě :-) A není nad to, když je polníček i vlastnoručně vypěstovaný, to pak chutná ještě nejméně o třídu lépe (ale k tomu já bohužel nemám zatím potřebný prostor).
Tak lupení třikrát sláva!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama