Studená kedlubnová polévka s čerstvou saturejkou

31. července 2013 v 14:39 | Madla |  Z polévkové mísy
To to trvalo, než se ta Madla znovu ozvala, co? Nespadla ani do umyvadla, ani do říkadla. Neodjela hledat svou duši do Tibetu nebo se schladit za polární kruh... Ale nebojme se označit viníka, který může za to, že články komentuju až po mnoha dnech či dokonce týdnech a že se nemůžu dokopat k napsání nového článku. Viníkem je ... léto! Všude všeho dozrává, krásně čerstvé a voňavé ovoce i zelenina se na mě valí ze všech stran a tak, i v tropických vedrech, zpracovávám, zavařuji, vyrábím džemy a marmelády, v těch největších vedrech (kdy rtuť teploměru na slunci vyšplhala na šílených 56,9°C) jsem zavařovala pět kilo okurek a dělala džem ze dvou kil višní. A o výrobě pečených višní do zmrzliny ani nemluvě. Člověk musí být prostě blázen nebo Madla P., aby odolal vábení těch všech darů přírody, co jsou nyní v nejlepší kondici.

Ale protože zase nejsem takový cvok, nepeču se v kuchyni, pokud to není bez výhrad nutné. Takže pokud jsou vedra, nepeču koláče, ani maso, trouba má prostě dovolenou. Volím jídla rychlá, chutná a v podstatě bezmasá. Maso máme vlastně jen o víkendu, a to jen kvůli manželovi, já bych klidně celé takovéto parné léto vydržela jen na zelenině a rybách (jo, ryby bych mohla jíst klidně dvakrát denně, to je fakt).

No ale rychle k polévce, po dvou "chladnějších" dnech se má zase oteplit, tak tahle rychlá studená kedlubnová polévka vám přijde v tropických vedrech k chuti. Je jednoduchá, všechno se nahází jen do mixéru a určitě všechny ingredience máte v lednici (nebo ti šikovnější a obdařenější na zahrádce).

Pro dvě osoby budete potřebovat:

1 větší kedlubnu
2 šalotky
2 stroužky česneku
3 lžíce jogurtu
2 lžíce podmáslí/kefíru/acidofilního mléka
1 lžíce citronové šťávy
hrst čerstvé saturejky

Kedlubnu oloupejte a nakrájejte na větší kusy. Totéž proveďte se šalotkou (můžete použít i normální cibuli, ale šalotka je mnohem jemnější). Dejte do mixéru, přidejte oloupaný česnek, saturejku, podmáslí a kefír a citronovou šťávu. Promixujte. A dejte vychladit.


Podávejte třeba s vařeným vejcem. A kdo potřebuje, tak si polévku dosolí či dopepří, ale díky česneku a saturejce to ani není třeba.

A příště se můžete těšit i na nějakou tu z,rzlinu. Dali byste si třeba melounový nanuk s mátou? Nebo tvarohovou zmrzlinu s pečenými višněmi? Nebo je libo aromatický melounový sorbet s karamelem? Nebo banánovovo-jogurtové nanuky?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Maryna Maryna | 31. července 2013 v 20:48 | Reagovat

Madlo, já bych si dala tu polévku a určitě i melounovo-mátový nanuk!

2 Meg Meg | Web | 1. srpna 2013 v 10:19 | Reagovat

Tak to je pro mě hodně nezvyklá kombinace :) Přiznávám bez mučení, že jsem schopná ve vedrech péct a jíst maso a tak... :D I když saláty k večeři většinou vedou :)

3 Madla Madla | Web | 2. srpna 2013 v 10:57 | Reagovat

Maryna: Též jsem zastáncem vychlazených polévek, ale v naší rodině jsem bohužel jediná. Tak jí aspoň zbyde víc :-)Já bych si zase dala všechny tvé dobroty, ještěže ten lepek nemůžu, jinak bych vážila sad tunu :-) Ale inspirace je to úžasná!

4 Madla Madla | Web | 2. srpna 2013 v 11:03 | Reagovat

Meg: No, v podstatě se tahle polévka dá pojmou i jako salát :-) Jako já bych si to maso i klidně třeba dala,ale vytápět si několik hodin troubou, to fakt ne, i tak jsme měli v kuchyni příšerných 29°C. Takže máš můj velký obdiv!

5 Vilemína Vilemína | Web | 2. srpna 2013 v 13:15 | Reagovat

Nejlepší je salát a maso :)

Ale vařím spíše večer, kolem deváté až desáté, dělám více porcí najednou na další dny...na oběd spíše zeleninová jídla, ale vařená (ne nutně teplá, leč ne jen ze syrové zeleniny).

Dneska to asi zvládnu na sporáku, chci na dovču navařit s sebou holanďany a kuře se zeleninou na víně, to ani trouba nebude třeba, jen na jogurtové "muffky". Ale pak - havaj!
Tvoje zmrzliny jsou úžasné, už se těším, i když asi nebudu hned vyrábět.

6 Madla Madla | Web | 3. srpna 2013 v 20:36 | Reagovat

Jojo, to souhlasím. Ono to asi vyznělo, že se ze mě stal v letních časech vitarián, ale opravdu to tak není. Praktikuju to stejně jako ty, vařím a peču buď brzo ráno nebo pozdě večer, jinak v čase oběda preferuju jídla, která se rychle udělají na sporáku.
Doufám, že nějakou tu zmrzlinu vyzkoušíš, až přijedeš z dovolené a budeš mít kuchyňský absťák :-)

7 Terezka Terezka | E-mail | Web | 4. srpna 2013 v 19:59 | Reagovat

Já se taky hlásím do klubu maniaků, takže peču, i když máme v obýváku s kuch. koutem 30 stupňů. Ale snažím se brzy ráno, hodně pozdě večer už nejsem schopná, když ráno vstávám před 5, že :) a zmrzliny vůbec zmáknuté nemám, dělala jsem z tvarohu, vyšlehané smetany, trošky marcipánu a odpeckovaných třešní a chuťově super, ale konzistence mi prostě drhla na jazyku, i když jsem promíchávala krystalky...

8 Madla Madla | E-mail | Web | 6. srpna 2013 v 12:51 | Reagovat

Terezka: No, ono to asi jinak praktikovat ani nejde, když má člověk malé děti, ty holt salátem odbýt nejdou :-)
A ta tvoje marcipánová s třešněmi zní skvěle, tu musím vyzkoušet!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama