Bramborové placky s mandllovo-meduňkovým pestem a uzeným lososem

15. srpna 2013 v 12:33 | Madla |  Slanosti bezlepkové
Jo, zmrzliny jsou sice moc prima (právě se po úspěšném uspání našich dvou divočáků odměňuji jemnou a lehoučkou mraženou melounovou pěnou s bílým vínem), ale když už se konečně trošku ochladilo, chtělo by to nějaké kloudné jídlo. Ale nic těžkého, když je to léto. Pokud vám z předešlého dne zbyla pěkná hromádka vařených brambor, udělejte si křupavé bramborové placky.


Pak si zajděte na zahrádku/dvoreček/balkón/truhlík za oknem a udělejte si perfektní mandlovo-meduňkové pesto. A pak zbývá už je koupit dobrého uzeného lososa. A lehký oběd či večeře jsou hotovy takřka vcukuletu...


Za recept na bezlepkové bramborové placky vděčím Kami ze stránek pana Cuketky. Tahle žena je naprostá studnice informací ohledně používání planých bylin a květin v kuchyni, bezlepkového vaření a pečení (a nemyslím tím používání Jizerek, Unimixů a podobných produktů), je "matkou" návodů na výrobu domácího sýra v malé městské kuchyni a aby toho nebylo málo, dokáže zpracovat na míru extrémně úsporný jídelníček (30 Kč na osobu/den), který vyhovuje i z výživového hlediska. Prostě je to žena všestranná a ještě navíc 16. června vydala báječnou Celoroční kuchařku. Určitě se na ni podívejte. Já jsem si z jejích stránek půjčila právě recept na bramborové placky.

Takže tady jsou:

600 g vychladlých vařených brambor
1 vejce
100-150 g jahelné mouky
sůl
rozpuštěné máslo nebo sádlo na potírání

Brambory nastrouháme najemno, osolíme a přidáme tolik mouky, aby nám vzniklo soudržné těsto. na plech vyložený pečicím papírem dáme vždy hromádku těsta, na ni přitiskneme kus pečicího papíru a tlakem dlaně zploštíme na placku. A tak tvoříme placičky až do vyčerpání těsta. Pečeme na 180°C patnáct minut z jedné strany, poté obrátíme a dopékáme z druhé strany dalších patnáct minut. Ještě teplé placky potíráme rozpuštěným máslem či sádlem.

Na mandlovo-meduňkové pesto budeme potřeobvat:

čerstvou opranou meduňku
mandle (ideálně je předem nascuho opražíme v troubě nebo na pánci - rozvine se jejich aroma a zvýrazní chuť)
olivový olej
česnek
parmezán

Pesto dělám vždycky od oka, takže žádné přesné poměry nečekejte. Prostě všechny první čtyři ingredience nasypte do mixéru a mixujte tak dlouho, až bude mít pesto vaši oblíbenou konzistenci. Někdo rád hrubší strukturu (Já! Já! Jen já!), někdo radši tekutější a hladší. Poté přimíchejte najemno nastrouhaný paremzán, ochuťte a případně dosolte.

Tak a teď je to jednoduché. Vemte placku, natřete ji mandlovo-meduňkovým pestem, roztrhněte sáček s uzeným losoem a přidejte lososa.


Placky jsou pěkně křupavé a pokud je ještě teplé pěkně natřete voňavým máslem nebo poctivým sádlem, nebudou ani tak suché, jak je u bezlepkových těst smutným pravidlem. A losos a aromatické pesto? To jsou přece nerozluční kamarádi, kteří se spolu nemusí vídat jen na těstovinách.


Tak a já jdu balit, protože jsem vás sice původně chtěla pozvat na jednu ojedinělou událost a mohli jste v rámci akce Day Restaurant vidět Madlu naživo prodávat svou vlastní domácí zmrzlinu (taková uničovská obdoba Tří kopečků), jenže všechno nakonec dopadlo jinak a já po skoro pěti letech na mateřské si jedu zítra užít tři celé dny bez dětí! A na svůj holčičí relax v lázních se moc a moc těším!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 MichaelaNo MichaelaNo | Web | 17. srpna 2013 v 7:56 | Reagovat

Přidávám na seznam receptů, který musím vyzkoušet :)

http://bezlepkovebrno.blogspot.cz/

2 Madla Madla | Web | 21. srpna 2013 v 10:15 | Reagovat

MichaelaNo: Tak doufám, že pak dáte vědět, jak chutnal :-) A děkuju moc za odkaz na vaše zajímavé stránky!

3 Vanda Vanda | Web | 22. srpna 2013 v 19:06 | Reagovat

Madlo já normáně VYJU! Co mi to děláš? Taková dobrota...aua
Nádhera. I ty kompoty vypadají super, ale já se letos na veškeré zavařování vykašlala. MOje hospodyňkovská morálka s nástupem do práce upadá...
zdravím a přeju pěkný zbytek prázdnin.

4 Madla Madla | E-mail | Web | 25. srpna 2013 v 19:39 | Reagovat

Vanda: Já zase vyju u tebe, takže je to alespoň oboustranné :-D
Letos už si zavařování užívám, jak už Kubíček není miminko, tak se s bráškou občas zabaví, takže je i čas, ale myslím, že až nastoupím do pracovního procesu, tak mi se zavařováním taky utne...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama