Rudý rodinný poklad ve skleničce

31. srpna 2013 v 21:21 | Madla |  Zavařování
Vrtochy počasí momentálně korespondují s vrtochy politickými a tak, jestli jste znechuceni současnou politickým děním, nebo vás štve jen to, že si zase musíte začít pomalu oblékat svetry, bundy a mnohdy i deštníky, zavřete se do kuchyně a udělejte si malou terapii vařením. A já slibuju, že vám hned bude líp. Až se vám kuchyň provoní pomalu pečeným či dušeným masem, voňavou zeleninou nebo nějakým hříšně dobrým koláčem, zapomenete na prochladlá záda a na žabomyší války mezi podržtaškami "Nejvyššího" s neustálou virózou.

Jednoduše se nechejte pohlitit vůněmi a chutěmi. O léčebné síle práce už mnohé věděl i Vincenc Priessnitz, tak až se ponoříte do koloběhu krájení, míchání a mixování, na konci tohoto procesu budete mít nádherně čistou hlavu a kuchyň sice možná trochu upatlanou, ale pod rukama vám vznikne něco božského. Třeba domácí kečup. Starý rodinný recept, který jem až letos vydyndala od manželových rodičů. Takže teď už opravdu patřím do rodiny. Tak šup, odpočiňte si prací, bulcatá, sladká rajčata i šťavanté papriky hýřící všemi barvami jsou momentálně na vrcholu, tak si vyrobte alespoň pár skleniček skutečného pokladu.

Na asi 4 skleničky budete potřebovat:

1,5 kg rajčat
250 g cibule
3 papriky (kapie)
200 ml octa
1 polévková lžíce soli
250 g cukru krystal

Všechnu zeleninu nakrájíme na hrubší kusy, dáme do hrnce, přilijeme ocet a přisypeme sůl a za občasného míchání vaříme 1 hodinu. Poté přimícháme cukr a vaříme ještě pět minut. Poté rozmixujeme, dáme do skleniček a sterilujeme 15 minut při 70°C. Hotovo!

Tenhle kečup je úžasný! Přímo nabitý chutí, příjemně nasládlý a navíc, víte, co v něm je. Takže už žádná podpora pana Heinze a podobných kečupotvůrců, klidně si kečup udělejte z trojnásobné dávky a já vám garantuju, že vám dlouho nevydrží. A tímto velice děkuji mamince a tatínkovi mého drahého, protože tohle je opravdový poklad.

Na který nepotřebujete ani krumpáč :-)

A tady foto uskladněného tovaru v našem středověkém sklepě.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Esmé Esmé | E-mail | Web | 1. září 2013 v 9:34 | Reagovat

Na kečup se taky chystám, jsou teď levná rajčata a já si ho taky moc oblíbila. Tenhle recept vypadá jednoduše a dobře, tak možná sáhnu právě po něm :-)

2 Madla Madla | E-mail | Web | 3. září 2013 v 10:37 | Reagovat

Esmé: Budu moc ráda, když ho vyzkoušíš, je opravdu perfektní! Tak snad bude chutnat :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama