Višňový pohár s pusinkami, tvarohovou zmrzlinou s pečenými višněmi a višňovým želé

9. srpna 2013 v 13:12 | Madla |  Zmrzlinárium
aneb, když se na vás valí višně ze všech stran. U nás je teda již dovaleno, ale vy možná ještě na pár pěkných černorudých potvůrek narazíte, a tuhle dobrotu, tu si prostě udělat musíte! Je sice trochu pracnější než klasický Eton mess, kterým je isnpirována, a který se skládá ze sněhových pusinek, jahod a šlehačky, ale taky je o dost lepší. Ne, kecám, je výborný! Stejně jako tvarohová zmrzlina s pečenými višněmi, která je jeho hlavní "přísadou". A kdože mě inspiroval k této zmrzlině? No přeci sladká bohyně Maryna, na jejíž stránkách najdete jednu laskominu za druhou. Neubdete vědět, co máte dřív upéct či uzmrzlinovat :-)



Na jeden velký sněhový plát, z něhož si nalámete obří množství pusinek, budete potřebovat:

6 bílků
300 g moučkového cukru
špetku soli

K bílkům sypněte špetku soli a vyšlehtejte téměř do tuha. Pak po částech přisypávejte cukr a stále šlehejte. Vyšlehaný sníh rovnoměrně rozprostřete na velký hluboký plech vystlaný pečicím papírem a dejte sušit do troubby vyhřáté na 150 °C. Sušte hodinu. Poté nechte ještě ve vypnuté troubě dosušit. nechte vychladnout a nožem krájejte čtverečky, které poté rozdorbíte na sladké, křupavé sněhové kousky.

na tvarohovou zmrzlinu s pečenými višněmi si nachystejte:

350 g višní
100 g krupicového cukru
2 lžičky kukuřičného škrobu

250 g tvarohu (používám farmářský, pokud neseženete, použijte tučný tvaroh v alobalu)

300 ml smetany ke šlehání
150 ml plnotučného mléka


50 g moučkového cukru
¼ lžičky mořské soli

Nejprve si připravte pečené višně. Odpeckované višně nasypte do pekáčku, posypte krupicovým curkem a kukuřičným škrobem a řádně promíchejte, aby se višně obalily ze všech stran. Dejte péct na čtyřicet minut do trouby vyhřáté na 200 °C. Upečené višně nechte vychladnout při pokojové teplotě a pak je umístěte do leničky, kde je nechte odležet do druhého dne. Smíchejte tvaroh se šlehačkou, mlékem, solí a cukrem, poté přidejte vychlazené višně. Nalijte do krabičky vhodné na mrazák a pak už jen choďte co hodinku promíchávat.

Odměnou vám bude zmrzlina s plnou tvarohovou chutí, s lehkou smetanovou dochutí a hlavně s božskými a pikantními pečenými višněmi.



Tak a teď jedeme do finiše, jo, a připavíme si višňové želé, kterým celou višňovou nádheru přelijeme:

200 g višní
80 g krupicového cukru (podle chuti)
1 lžička citronové šťávy
1 lžička bramborového škrobu
2 plátky želatiny

Želatinu si necháme nabobtnat ve třech lžicích vody. Vypeckvoané višně svaříme s curkem a višňovou šťávou. Škrob rozmícháme v jedné lžíci vody, přidáme k višním a chvíli povaříme. odstavíme ze zdroje tepla, necháme mírně prochladnout a pak vmícháme nabobtnalou želatinu. A tímto želé pak můžeme polévat nejen zmrzlinu, ale i třeba cheesecake, nalít si ho do jogurtu, prostě jak vás napadne :-)

A na pohár?

Na dno sklenice rozdrobíme sněhové pusinky, na ně dáme kopečky tvarohové zmrzliny s pečenými višněmi


a to celé přelijeme višňovým želé


Tak dobrou chuť! A jaký je váš oblíbený višňový recept?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lucie Lucie | E-mail | Web | 9. srpna 2013 v 13:43 | Reagovat

Vypadá to božsky, ach... Zašla bych ochutnat ;)
Mimochodem, včera jsem podle tebe dělala patyzónovo-mrkvovou polévku a byla skvělá :)

2 Madla Madla | E-mail | Web | 12. srpna 2013 v 13:04 | Reagovat

Lucie: Díky moc, bylo to jednoduše sladké a úžasné :-)
A díky za připomenutí patizónovo-mrkvové polévky, hned zítra ji budu dělat, tak jsem moc ráda, že chutnala!

3 Tunde Tunde | E-mail | Web | 13. srpna 2013 v 12:36 | Reagovat

Dobrý den,

Všimli jsme si, že máte spoustu chutných receptů na vašem blogu a chtěli bychom Vám představit naši novou webovou stránku http://www.vyhledejrecepty.cz/  kde si naši uživatelé mohou vybírat z více než 85 000 posbíraných receptů. Na stránce jsme vytvořili také žebříček Tob blogů, kde najdete všechny přidané blogy a můžete přidat i ten Váš. My zkopírujeme všechny recepty a uživatelé je pak mohou nalézt pomocí našeho vyhledávače. Tím pádem se zvýší návštěvnost Vašeho blogu. Nemusíte se obávat, vše Vám nabízíme zcela zdarma.

Vyhledejrecepty.cz má své sesterské webové stránky na celém světě. Budeme velmi rádi když se stanete součástí této velké rodiny.

V případě že máte nějaké otázky obraťte se na nás.

S pozdravem,
info@vyhledejrecepty.cz

4 Maryna Maryna | 14. srpna 2013 v 8:39 | Reagovat

Madli, tak to jsem ráda, že tě má třešňová zmrzlina inspirovala, s višněmi musela být báječná. Obávám se, že už žádné čerstvé neseženu, tak až příští rok vyzkouším i tuto variantu.

5 Madla Madla | Web | 15. srpna 2013 v 12:36 | Reagovat

Tunde: Děkuji, nemám opravdu zájem.

6 Madla Madla | Web | 15. srpna 2013 v 12:38 | Reagovat

Maryna: Byla fakt výtečná, dokonce i chutnala mému jinak nezmrzlinově naladěnému muži, který si pro ni chodil i několikrát denně :-)Tak příští rok si já střihnu tvou třešňovou s mascarpone  a ty můžeš vyzkoušet tuhle :-)

7 Oli Oli | 18. srpna 2013 v 21:43 | Reagovat

Taky jsem vyzkoušela višňovou zmrzlinu, jen jsem ji udělala čokoládovou a je božská!

8 Madla Madla | Web | 21. srpna 2013 v 10:16 | Reagovat

Oli: No tak s čokoládou musela být opravdu božská, díky moc za inspiraci!

9 Mára Mára | Web | 26. září 2013 v 10:10 | Reagovat

V tom zmrzlinovém receptu mě zaujala ta sůl - a to tak moc, že to budu muset prostě dneska zkusit, může to být fakt zajímavý :)

10 Madla Madla | E-mail | Web | 27. září 2013 v 15:59 | Reagovat

Mára: Chuť soli nejde ve zmrzlině vůbec cítit, jen zvýrazní chuť zmrzliny :-) Tak pak dejte vědět, jak dopadla a jestli chutnalo :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama