Všude samej komp(l)ot!

22. srpna 2013 v 11:12 | Madla |  Zavařování
Až mi z toho jde hlava kolem. Léto je tak krátké a toho ovoce a zeleniny je najednou tolik, že člověk prostě nestíhá zpracovávat. Je to hrozně nefér. Taková sezóna jahod, malin nebo rajčat je strašně krátká v porovnání s kořenovou zeleninou, s řepou, dýní a bramborama a dalšími kamarády v podzimně-zimní kuchyni. Mám pocit, že se jen otočím a sotva se dokopu k napsání nějakého článku, má ta kontkrétní plodina už po sezóně. A to mě štve.

A tak, abych měla v podzimních plískanicích a zimních vánicích nějakou potěchu, pustila jsem se do zavařování. Dítko školkou povinné si totiž v zařízení hromadné péče docela navyklo na kompoty a mě pak každou chvíli bombardovalo dotazy, kdy budeme mít k obědu kompot. Tak teď jich bude mít tolik, že je s bráškou můžou tláskat až do dalšího léta.

Asi si řeknete, ach jo, takže nás čeká nezajímavý kompot? Nee, jste na omylu, milí zlatí boubelatí. Tohle nebude ledasjaký kompot. Začnu třeba višňovým.


Višňový kompot s pomerančovou šťávou a skořicí.

1 kilo višní
do každé sklenice svitek skořice


na nálev:

3/4 l vody
250 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
600 g cukru krystal

Višně odstopkujeme a omyjeme. Nasypeme do sklenic a zalejeme horkým nálevem, který jsme si jednoduše připravili svařením vody, pomerančové šťávy a cukru. Do každé sklenice přidáme svitek skořice. Zavařujeme 20 minut na 80°C.

Jedna sklenice višňového kompotu nechytla, takže jsme ji velmi brzy spotřebovali a musím říct, že tenhle kompot má fakt jiskru. Můžu srovnávat, protože jsem dělala klasický višňový atenhle. A pomerančový říz ovoněný skořicí prostě vítězí.

Takže jestli ještě někde narazíte na super kyselé višně, neváhejte a dejte se do tance se zavařovacím hrncem, spoustou skleniček. A dejte si k tomu panáka (a dalším vysterilizujte víčka).

Všichni určitě znáte taky angreštový kompot. Trochu chlupaté bobulky jemně navinulého ovoce se v kompotu zpravidla tak trochu rozmblemcnou a kompot je to sám o sobě takový nijaký. Tak jsem ho trošku ozvláštnila. Přidala jsem k němu hroznové víno a na ovoění čerstvou meduňku. A byla to dobrota, to vám povídám.


budeme potřebovat:

srstku alóbrž angrešt (odstopkovaný a odbubákovaný)
bobulky sladkého hroznového vína
čerstvou meduňku (tak šest lístků na sklenici)

na nálev:

1 l vody
400 g cukru krystal

Oprané ovoce navrstvíme spolu s čerstvými meduňkovými lístky do sklenice, zalijeme horkým nálevem a sterilujeme 15 minut při 75 °C.

Tenhle kompot se bude dokonale hodit k masu.

A na závěr něžné meruňky. S voňavou vanilkou.


nachystejte si.

meruňky

na nálev:

500 g hnědého cukru
1 l vody
vanilkový lusk (podélně rozříznutý)

Oprané a rozříznuté meruňky napěchujte do sklenic a zalijte nálevem. Na ten jednoduše svaříte vodu s cukrem a vanilkovým luskem. Lusk poté vyjměte, nechte uschnout a použijte třeba k výrobě domácího vanilkového cukru.
Meruňky zalijte horkým nálevem a sterilujte 10 minut při 85 °C.

Pokud chcete, aby byl kompot opravdu voňavý a dobrý, dejte na dno každé sklenice jedno až dvě meruňkové pecky. Meruňková jádra ale nejezte, nejen, že jsou hořká, ale obsahují také amygdalin, který je sice v malém množství léčivý (prý pomáhá proti rakovině), ale ve větším množství (maximální povolená dávka je deset čerstvých! meruňkových jader) je jedovatý.

Tak co, taky kvůli některým svým strávníkům poletujete v létě místo po plovárně kolem zavařovacího hrnce?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 ajka ajka | Web | 22. srpna 2013 v 15:48 | Reagovat

Až se zima zeptá, máš odpověď ;-)  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama