Znojemnské okurky bez umělého sladidla

6. srpna 2013 v 12:49 | Madla |  Zavařování
Loni jsem dělala poprvé okurky. Pěkně podle receptu maminky mého muže. Byly perfektní. Křupavé a chuťově dokonalé. Ale se sladidlem. A protože jsem zjistila, že naše tehdy tříleté robátko je schopno zfutrovat půlku sklenice kyselých okurek na posezení, řekla jsem si, že příští varianta bude bez umělých sladidel. Nechci totiž dávat dětem něco, co u krys způsobuje růst nádorů. Moje máma sice prohlásila, že jsem cvok a že se chemii, co je všude kolem nás stejně nevyhnu, ale co, já mám svou hlavu. Někdy sice jenom na okrasu, ale čas od času ji použiju.

A tak, když před dvěma týdny přišel čas okurek a doma mi přistálo téměř šest kilo krásných malých křupavých nakládaček, pustila jsem se do práce. Před tím jsem gůglila jako blázen a hledala ten správný recept na okurky. Jenže ouha, všude samé Deko nebo umělá sladidla. Tak jsem se vykákla na cizí recepty a vzala jsem ten ověřený od babičky Květušky. A za každou tabletu sacharinu jsem dala 5 g cukru. A do každé sklínky jsem přidala rybízový list, který prý pomáhá zachovat křupavost.
A jak to dopadlo?


Kupodivu moc dobře. Okurky byly příjemně křupavé (jo, možná o malou trošičku míň než se sladidlem, to přiznávám, ale nebyly rozblemcané, ten rozdíl v křupavosti byl fakt hodně malý) a hlavně mají perfektní chuť. A bez chemie! No nekupte to! Teda neudělejte to!

Tak pokud chcete vyzkoušet zdravější okurky, nachystejte si:

na nálev (vyjde zhruba na čtyři kila okurek):

1 1/3 l vody
0,5 l octa
50 g soli
150 g cukru

do každé sklenice:

očištěné okurky
cibule na plátky
čerstvý kopr
mrkev na kolečka
2-3 kuličky celého pepře
1-2 kuličky nového koření
1/2 lžičky bílého hořčičného semínka
případně křen (ten taky zbýší křupavost, já ho ale nedávám, páč jsem křenofobik)

Ze všech surovin na nálev si uvaříme ... nálev. A necháme ho vychladnout. Očistíme si okurky (já na jejich čištění, které je dosti pracné, používám fígl, který jsem odkoukala zase od své maminky, jednoduše okurky vysypu do pračka a dám program máchání. Neodsřeďuju, jednoduše pak vyjmu mokré okurky a plním je do čistých slenic.)
Na dno každé sklenice dám kolečka mrkve, plátky cibule, trochu kopru, kuličky pepře a nového koření a trochu hořčičného semínka. A cpu okurky. A končím zase vrstvičkou cibule a mrkve. Zaliju studeným nálevem, pořádně zavíčkuju, dám do zavařovacího hrnce, zaliju vodou do poloviny výšky sklenic a steriluji na 80°C 20 minut.


Tak co, vyzkoušíte je? A jaký je váš oblíbený recept na kyselé okurky?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Alizia Alizia | E-mail | Web | 6. srpna 2013 v 14:32 | Reagovat

Tak ty jsou!

2 Madla Madla | E-mail | Web | 6. srpna 2013 v 18:16 | Reagovat

Alizia: Jojo, jsou perfektní! Mě zase zaujal tvůj recept na avokádovou zmrzlinu s limetkou, všechny ingredience doma mám, takže zítra ji vytvořím :-) (napsala bych ti komentář na blog, ale nemáš tam na profilu na výběr název/adresa URL).

3 Lucie Lucie | E-mail | Web | 6. srpna 2013 v 19:34 | Reagovat

Vypadají báječně, dala bych si, kyselé okurky hodně můžu... :P Ale naši je nechávají přerůstat a jíme je jen tak syrové, což je taky prima - a je s tím míň práce ;)

4 Madla Madla | Web | 7. srpna 2013 v 12:41 | Reagovat

Lucie: Jojo, syrové přerostlé nakladačky taky miluju, jenže pak by nebylo co chřoupat v zimě :-)

5 Jarka Jarka | 17. září 2014 v 21:16 | Reagovat

Právě jsem našla váš receptík a určitě ještě vyzkouším, mám doma taky 4letého okurkožrouta, tak je chci udělat trošku zdravější. Jak tyto okurky hodnotíte s ročním odstupem?

6 Madla Madla | E-mail | Web | 21. září 2014 v 19:27 | Reagovat

Jarka: Moc se omlouvám za pozdní komentář, snad už si okurky hoví ve sklenici :-) Musím řct, že i po ročním ostupu jsem s těmito okurkami perfektně spokojená, rozdíl v křupavosti oproti těm s umělými sladidly je opravdu minimální, takže pro mě jednoznačně stále vítězí tato varianta :-)

7 Xylitol Xylitol | E-mail | Web | 23. října 2014 v 10:58 | Reagovat

Dobrý den,

dobrou a zdravou alternativou k cukru, která je vhodná na vaření je xylitol. Xylitol sladí a chutná stejně jako cukr, dá se tedy v receptech nahradit v poměru 1:1. Navíc se při vysokých teplotách, narozdíl od jiných sladidel nerozkládá a dá se tedy použít i při pečení nebo zavařování.

Více se o xylitolu můžete dozvědět na: http://www.brezovycukr.cz

8 Landová Landová | E-mail | Web | 18. března 2015 v 21:44 | Reagovat

Zdravím, místo umělých sladidel by se dal použít třeba i isomalt. To je sladidlo s přírodním složením, vyrábí se z cukrové řepy a má mnoho výhod http://www.isomalt.cz/isomalt-se-ziskava-z-cukrove-repy/
Je vhodný i pro diabetiky a nekazí zuby. Určitě by šel použít, běžně se používá na vaření i pečení.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama