Karamelový tvarohový dortík a lá cheesecake se švestkami

20. září 2013 v 18:10 | Madla |  Cheesecaky, tvarohové dorty a nepečené dorty
Naprosto nestíhám psát články. Vařím a peču na 200%, zajímavá jídla fotím a dokumentuji, ale dokopat se ke konečné úpravě fotek, sepsání článku, to už je jiná. Když dovařím/dopeču, čeká na mě spousta práce doma a akční batole, které právě prodělává hodně drsné období prvního vzdoru. Ráno mi trvá hodinu, než vypravím ty své dva Příšeráky a když už konečně staršího z nich dopravíme do školky, tak si kolikrát uvědomím, že i když jsem už tři hodiny na nohou, že jsem ještě ani nesnídala.
Ale i tak mám tohle období hrozně ráda. Fakt, že si můžu hlasitě zpívat na veřejnosti o Jožinovi z bažin, hrát Až tě chytím, tak tě sním, tancovat a hopsat na ulici do úplného zblbnutí a vyčerpání (to vyčerpání přichází dřív než bych čekala...). Jasně, jsou i chvíle, kdy bych svá zlatá robátka nejradši prodala za korunu na náměstí, ale neměnila bych. Ani za milion. Jen ten čas bych potřebovala natahovací, abych stihla všechno, co chci.

Se švestkama jsem se letos celkem vyblbla a tak, pokud ještě narazíte na nějaké pěkné tuzemské švestky (já vím, já vím, už je skoro po sezóně), upečte si tenhle vynikající lehký dortík, velice podobný cheesecaku. Schválně nepíšu, že to je cheesecake, i když je mu chutí i strukturou velmi blízko, protože v receptu nemám sýr a tak nechci, aby na mě cheesecakoví puristi náhodou neuspořádali hon :-)

Tak jo, dost boĺo řečí, terazky ten "cheesecake":


na dortovou rozevírací formu o průměru 20 cm si nachystejte:

na korpus:

200 g oblíbených máslových sušnek
dvě lžíce mléka

pro bezlepkovou variantu:

100 g mandlí
100 g jáhlových vloček
2 lžíce třtinového cukru
3 lžíce mléka/syrovátky
na náplň:
300 g tvarohu
200 g hustého bílého jogurtu (ideálně řecký)
4 lžíce smetanového karamelu
3 vejce
1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
(případně 1 lžíce cukru, pokud máte radši sladší)
Sušenky rozdrťte nebo rozmixujte, přilijte k nim mléko a prsty vytvořte drobenku, kterou namačkejte na dno dortové formy, které jste předtím vystlali kruhem z pečicího papíru. Vražte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 15 minut. Nechte zchládnout a "korpus" dejte do lednice nebo na mrazák.
Pro bezlepkovou variantu si předtím opražte nasucho na pánvi nebo v troubě mandle. Stačí deset minut. Ještě horké mandle nasypte do mixéru a umixujte na jemný prášek. Pomixujte také vločky (jáhelné nebo pohankové, nebo prostě takové, které vám chutnají a které snášíte), smíchejte s cukrem a mlékem a vytvořte drobenku. Dejte do trouby zapéct na čtvrt hodinky, nechte zchladnout a pak dejte do lednice nebo na mrazák.
na smetanový karamel:
200 g cukru
2 lžíce vody
200 ml smetany ke šlehání
Na pánvičku nasypte cukr, přilijte vodu a nechte zkaramelizovat do světle hnědé barvy. Poté pánev odstavte ze zdroje tepla a na karamel nalijte smetanu ke šlehání. A míchejte jako blázen. Bacha, budou se tvořit veliké bubliny, prská to, takže dlouhé (a tmavé) rukávy jsou doporučeny :-) Promíchejte karamel do pěkně hladké hmoty a nechte zchladnout. V uzavíratelné skleničce vydrží v lednici i měsíc (pokud ho dřív nezbaštíte).
Na náplň jednoduše smíchejte tvaroh, jogurt, vejce a karamel, ochutnejte a případně přislaďte. Přisypejte prosátý kukuřičný škrob a promíchejte. Náplň vlijte na sušenkový nebo bezlepkový podklad a dejte péct nad pekáček s horkou vodou. (Pekáček (nebo formu na koláč) dejte na nejspdonější mřížku v troubě, naplňte horkou vodou a formu s cheesecakem dejte na prostřední mřížku trouby. Pečte čtvrt hodiny při teplotě 180°C, poté teplotu snižte na 140°C a dopečte ještě hodinu. Troubu vypněte, otevřte a klidně v ní ještě hodinku nechte cheesecake odpočinout. Poté jej dejte při pokojové teplotě vychladnout.
Pokud chcete mít cheesecake parádní, přidejte k němu švestkový topping. Na ten budete potřebovat:

200 g švestek, omytých a nakrájených na větší kusy
2 lžíce třtinového cukru
1 lžíci bílého rumu (nebo švestkové slivovice)
50 ml vody
1 lžíci kukuřičného škrobu

Omyté a na větší kusy nakrájené švestky dejte do rendlíku, přidejte třtinový cukr, rum a trošku vody. Vařte na mírném ohni pět minut, dokud švestky nezměknou. Pak přidejte škrob rozmíchaný ve zbytku vody a vařte do zhoustnutí. Trvá to asi dvě minuty. Nechte mírně zchladnout a pak nalijte na cheesecake. A dejte do lednice minimálně na tři hodiny.

Jasně, je to trošku pilačka, pečení ve vodní lázni, několikeré chlazení, švestkový topping a pak další chlazení, ale výsledek fakt stojí za to. Křupavý a po mandlích voňavý korpus, na něm lehoučký tvarohovo-jogurtový krém s jemnou karamelovou příchutí a lehce nakyslý a velice osvěžující švestkový vršek.
Tak honem, uděljte si ho, dokud jsou ještě nějaké švestky.
Nebo dokud vám ho nesežerou zvířátka...

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Ann Ann | 21. září 2013 v 14:09 | Reagovat

Vypadá hezky :) Já jsem ed zkoušela "cheesecake" z dýně, můžeš se podívat :)

http://way--to--smile.blogspot.cz/2013/09/dynovy-cheesecake.html

2 Madla Madla | E-mail | Web | 24. září 2013 v 10:25 | Reagovat

Ann: Hmm, dýně mám ráda a ten váš vypadá taky moc pěkně :-)

3 Dana Dana | E-mail | Web | 29. května 2014 v 9:35 | Reagovat

super inspirace, určitě zkusím. Taky jsem dělala dýňový ..neskutečně jemný..mám h na svém blogu

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama