Mražená melounová pěna s vínem

5. září 2013 v 14:22 | Madla |  Zmrzlinárium
To se nám udělalo hezky, že jo? Nejdřív vedro skoro k prasknutí (já si připadala jako parní kotel těsně před výbuchem), pak zase totální ochlazení. A teď je tu krásné indiánské léto. A tak mám pro tuto příležisot nachystány v mrazáku zmrzliny. Dvě ryze podzimní: makovo-medovou s mandlovými lupínky a osvěžující švestkovo-jogurtovou.
A teď nevím, kterou variantu vám mám co nejrychleji nabídnout. Všechno totiž dozrává takřka v jednom okamžiku a já mám pocit, že jen co dopíšu nějaký sezónní recept, už je to dané ovoce nebo zelenina za zenitem.

Takže dnes si pěkně dáme osvěžující melounovou pěnu říznutou trochou vína pro osvěžení, ju? Inspiraci jsem našla v on-line verzi Apetitu, jen jsem přidala víno na osvěžení. Poprvé jsem zmrzlinu zkoušela s hnědým curkem, ale připadala mi taková příliš mdlá a karamelový podtón prostě k curkovým melounům nesedl. Ale když jsem ji dělala podruhé a přidala jsem víno, jó, to byla jiná písnička... Cukrové melouny jsou teď momentálně v plné kondici a dost často se dají koupit nádherně zralé a přitom levné. A když vám půlka curkového melounu zůstane? Udělejte si z ní tuhle luxusní a rychlou dobrotu.


Na asi půllitru budete potřebovat:

2 hrnky dužiny z cukrového melounu
1/2 hrnku krupicového cukru
1/4 hrnku bílého vína
250 ml smetany ke šlehání

Kostky nakrájené z dužiny nasypte do hrnce, přisypte k nim cukr a víno a na malém ohni vařte asi deset minut, dokud dužina pěkně nezměkne. Poté nechte zchladnout (ideálně do druhého dne, chutě se pak více rozleží) a rozmixujte. Dotuha si ušlehejte šlehačku a zlehka vmíchejte melounové pyré. Vražte na mrazák a čas od času promíchejte.


Je jemná, smetanově ovocná, s lehoučkou dochutí vína. Osvěžující. Co víc napsat, musíte ji prostě vyzkoušet. A odehnat tak podzimní splín.


Ale příště si dáme něco ze švestek, jo? Chcete karamelový cheesecake se švestkovým želé nebo radši pěkně poctivá domácí povidla? Bez míchání a téměř bez práce.

Užijte si krásný podzim s úsměvem na tváři.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Meg Meg | Web | 6. září 2013 v 8:56 | Reagovat

Jůů, víno, mňam! :)) Ty jsi prostě královna zmrzlin, chtěla bych je od tebe ochutnat :))

2 Madla Madla | E-mail | Web | 7. září 2013 v 10:37 | Reagovat

Meg: óóó, díky za krásná slova! Hele, tak to ber jako oficiální pozvání na zmrzlinu, prostě se sbal a přijeď do Uničova, všechny jmenované zmrzliny ještě máme :-)

3 vilemina vilemina | Web | 7. září 2013 v 17:43 | Reagovat

No jo, lákavé zmrzliny...
Já zkoušela z cukrového melounu vloni sorbet, zasyrova byl hodně zralý, ale na zmrzlinu to nestačilo. Tak to víno i smetana asi pomohly.
Je teď nějaký fofr, ve všedch směrech :)

4 Madla Madla | E-mail | Web | 12. září 2013 v 17:55 | Reagovat

vilemina: Jojo, smetana meloun krásně zjemnila a víno dodalo potřebný šmrnc. Já se chystám na sorbet švestkový, ten by mohl klapnout pěkně.
A dodatečně gratuluju k úspěšnému zvládnutí svatebního veselí!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama