Říjen 2013

Muffinová pavoučí inspirace

27. října 2013 v 10:27 | Madla |  Dorty a moučníky dětské
Dnes ani tak recept, jako spíš tip na to, jak ozdobit obyčejné muffiny třeba pro děti na nastávající Helloween. Já tyto muffiny dělala ve dvou obměnách na dětskou olsavu, a pokaždé měly veliký úspěch. Jak by taky ne, když jsou plné curkového sypání a bonbonů. Takže maminky, dbající striktně na zdravou výživu, čelém vzad a pochodem zpět, tohle pro vás nebude to pravé ořechové.


V první verzi jsem použila těsto makové, ve druhé pak kefírové a na vršek muffinu jsem dala (před pečením) půlku zavařené meruňky. Ale vy klidně použijte své vlastní osvědčené těsto, protože tady jde především o zdobení.

Takže si nachystejte:

těsto na muffiny
papírové košíčky
tabulku hořké nebo bílé čokolády
3 lžíce zakysané smetany
čokoládové nebo barevné sypání
lentilky na oči
půlky louopaných mandlí na kusadla
kousky lékořice nebo jiných dlouhých tenkých bonbonů na nohy

V papírových košíčcích upečte těsto. Až muffiny vychladnou, rozpusťte si čokoládu a do rozpuštěné čokolády přimíchejte tři lžíce zakysané smetany. Polevou napatlejte každého budoucího muffino-pavouka, zapíchněte oloupané půlky mandlí jako kusadla, na bocích pak dlouhé tenké bobnony jako nohy a nezapomeňte na oči. A vršek polevy pak posypte čokoládových sypáním (pokud jste použili hořkou čokoládovou polevu), nebo barevným sypáním (pokud musíte dělat verzi bez kakaa a použít bílou čokoládu). Nechte zaschnout a braňte před útoky dravců...


Tak bacha na strašidla a zvýšenou hladinu cukru při konzumaci těchto výtvorů....

Pokud jde o Mixit, žádné suché není z nosu...

23. října 2013 v 14:23 | Madla |  Zajímavosti
ani když si objednáte suché plody. Od mixiťáckého týmu mi přišla nabídka, která se neodmítá, požádali mě, zda bych pro ně neotestovala něco z jejich produktů. A v tomhle ohledu já jsem teda holka prodejná. Tak jsem vyfasovala poukázku na 250 Kč a vzhledem k tomu, že jsem doma měla zrovna čerstvě vyrobené home made jáhlové müsli se sušenými třešněmi, kokosem a hořkou čokoládou, a na kaše moc nejsem (ani na kaši jsem fakt dlouho nebyla, přiznávám bez mučení), zvolila jsem si tubus se suchými plody. A hned mi bylo jasné, co tam nasypu. Ořechy, budou to samý ořechy!

Ale postupně. Pokud jste náhodou z Marsu, nebo jste se vrátili z pět let trvající tůry v nedotčených končinách naší matičky Zemi, je docela možné, že jste o Mixitu ještě neslyšeli. Takže nejdřív pár slov úvodem. Mixit je, jak už napovídá anglický název (do češtiny bychom ho mohli přeložit asi jako "Namíchej si") internetový obchod, z něhož si v pohodlí svého domova můžete namíchat svou směs müsli, suchých plodů či kaší, nyní doplněnou i o hodně exkluzivní čokolády. Jednoduše si do imaginárho tubusu nasypete, na co máte chuť. A můžete si zvolit variantu potisku a vtipně si svůj tubus pojmenovat. Pak zvolíte způsob placení a způsob odběru a po zaplacení částky je vám velmi rychle vaše objednávka expedována.


V sekci suchých plodů se můžete opravdu rozšoupnout. V první nabídce je ovoce - od sušené klasiky (jablko, meruňka, višeň...) až po druhy hodně exotické a zajímavé (moruše, mochyně jedlá, žlutý meloun....) až po křupavé lyofilizované jahody, kiwi, maliny a spoustu dalších.

Já se tentokrát od ovoce obrátila bokem a svou pozornost jsem zaměřila na ořechovou část věci :-) Jak totiž začne být chladno, stoupne u mě potřeba ořechů a čokolády a několik stovek procent nahoru. A u Mixitu je nabídka vážně pestrá - můžete si vybrat od vše od mandlové, lískáčové či vlašské klasiky až po takové dobroty jako jsou přechy pekanové, makadamové či para. Nebo přihodit pistácie, pinie či dokonce meruňková jádra!

Já do svého tubusu nadšeně vhodila para a makdamové ořechy, hrdě je hned následovaly ořechy pekanové a kešu.

A ze sekce něco navíc jsem vylovila velké kule lískáčů v mléčné čokoládě, brusinek v karobu a kávových bobů v čoko polevě. Ale vy si klidně přihoďte lentilky, kandovaný zázvor nebo gumové medvídky...

A nezapomeňte si svůj mix pojemnovat a dát mu tak duši. Já se trošku odvázala a protože s dětmi momentálně ujíždíme na Době ledové a protože těch oříšků tam bylo fakt hodně, pojmenovala jsem si svůj mix... Orgasmus veverky Scratch.


A jak jsem byla spokojená?

Jedním slovem skvěle. Po malém problému se slevovým kódem mi byl tubus plný dobrot dovezen hned druhý pracovní den po zaplacení. Tomu říkám rychlost jako blesk.

Pečlivě zabalený tubus s krsáným zimním dekorem skrýval doslova ořechovou nádheru.


Celé velké para, kešu i makadamové ořechy, velké půlky ořechů pekanových. A když jsem se zakousla do kávového bobu v čoko polevě, název celé směsi se mi jevil jako opravdu výstižný. A to nemluvím o velikých křupavých lískáčích obalených v pořádné vrstvě čokolády. Žádné trapné bezpohlavní kousky, prostě nádherně čerstvé a křupavé ořechy. Jediné, k čemu jsem měla trošku výhrady, byly brusinky v karobu. Prostě mi ten karob nejenl, mlsný jazyk hned poznal, že to není čokoláda, ale jakási divná sladká hmota. A ani nakyslá brusinka mu nevytrhla trn z paty.

Cenově jsem s Mixitem taky spokojená, protože za těch 250 korun jsem si opravdu dopřála spoustu u nás na malém městě nedostupných ořechů. Tedy přesně 475 gramů těch nejlepších a nejšťavnatějších ořechů, jaké můžu mít. A kávové boby v čoko polevě mě dostaly do kolen. Jsou mou novou láskou (rodina promine ...).

Co vy a Mixit? Müslíte na ně? Dokonce zvažuju, že si, až začne být vážně kosa, objednám i nějaké ty kaše. A to vám říká osoba, která je už pátým rokem na mateřské a je fakt ráda, že se z kašičkování vybabrala...

Domácí rehydratační nápoj

18. října 2013 v 15:31 | Madla |  Pitíčka
Podzim je v plném proudu. A neznamená to jen spousty barevného listí a počasí vhodné pro běhání, ale bohužel i ráj pro různé viry a bakterie, které zvlášť ve školkách a školách nadšeně přehopkují přes své dětské hostitele až se dostanou k vám domů. A nemusí to být "jen" zánět dutin a průduešk, se kterým se doma momentálně trápíme skoro všichni, ale může si na vás zasednout bacil mnohem zákeřnější, který z vašich vnitřností udělá bojiště skoro stejné, jako bylo třeba u Waterloo.

My si s jedním takovým hnusákem potykali před dvěma týdny z očí do očí. Nejdřív předváděl Kubíček svou velmi zdařilou interpretaci Šavlového tance. Pak ho napodobila neméně muzikálně nadaná maminka a pak nudící se bacil přeskočil i na našeho čtyřleťáka. Ušetřil jen hlavu rodiny. A protože počátky byly opravdu úporné, hledala jsem osvědčený recept, jak nabrat do těla zpátky nálož minerálů a vitamínů. Rady známých a doktorky ohledně coca-coly po lžičkách jsem odmítla, protože odmítám do dvouletého dítěte lít něco, co dokáže bez problémů vyčistit zašlý záchod. Tak jsem si jenrychle rychle prolétla rady na internetu a konečně jsem našla i něco jiného, než podávání zprofanované coly nebo umělými sladidly nabitých slazených minerálek. Zdroj tentokrát neuvedu, protože si na něj nemůžu prostě vzpomenout, ale děkuji tímto paní/slečně, díky níž jsem na tento nápoj narazila.

Takže pokud do sebe potřebujete nalít porci zdraví, nachystejte si stejný díl:

černého čaje, neslazeného
Magnézie (raději pečlivě vyžbrblané)
pomerančového džusu (lepší je samozřejmě čerstvě vylisovaná šťáva)

Vychladlý čaj, Magnézii a pomerančovou šťávu smícháme ve stejném poměru, vychladíme a podáváme. Při úporném zvracení nejdříve jen po lžičkách.

A tentokrát bez fotky, asi pochopíte, proč...

Cake pops aneb dortík na špejli

12. října 2013 v 21:44 | Madla |  Dorty a moučníky dětské
Tak z malého Kubíka už je velký dvouletý chlapík a tak v prvním kole jeho narozeninových oslav dostal spoustu skvělých dárků a já jsem upekla spoustu dobrot. A nesměl chybět dort. Mandlovo-kakaový korpus spojený domácím višňovým džemem s hořkou čokoládou a kardamonem a s mou oblíbenou tvarohovou bíločokoládovou náplní. Ve tvaru ježka. Maxi ježka. Protože byly oba korpusy přirozeně bezlepkové, byl trošičku horor s vykrajováním obrysů velikého ježka a hlavně s přenášením plátů, ale podařilo se a minimalisticky ozdobený ježek měl ohromný úspěch a hlavně všem moc chutnal. Sice se Kubíčkovi nepodařilo (ani po třech pokusech) sfouknout svíčky, ale dort mu moc chutnal.

Ale jestli se těšíte na recept, tak vás zklamu. Tak nějak jsem v tom shonu zapomněla milého ježuru vyfotit a bez fotky a soalvných komentářů typu jak jsem šikovná, to nemá cenu...

No, abych pořád nemlžila. Prostě mi po přípravě dortu zbylo pěkných pár kusů odřezků z obou korpusů, taky trocha domácí lučiny, kterou jsem zdobila slanou mandlovou placku a z makových mufinů-pavouků zbyly čtyři zavařené meruňky. Tak jsem se vrhla na své první cake pops.



Potřebovat budete:

jakýkoli oblíbený korpus
krém (máslový, tvarohový, nebo jako já jen lučinu)
případně ochucující složku (rozpuštěnou čokoládu, karamel, džem, rozmačkané měkké ovoce - banán, zavařené meruňky, broskve...)

na ozdobení:

rozpuštěnou čokoládu
barevné sypání, cukrové nebo marcipánové ozdoby


špejle, párátka nebo speciální tyčky na lízátka (já hlasuju pro párátka)
polystyrén nebo aranžovací hmotu na kytky

Jednoduše rozdrobíte korpus, přidáte krém a dochutíte. A uhňácáte těsto, ze kterého vám půjdou tvořit pěkně hladké kuličky bez puklin a prasklin. Ty mé první byly z mandlového korpusu, s domácí lučinou, dochucené rozmačkanými meruňkami a trochou hořké čokolády. Uhňácejte kuličky. A dejte je na hodinu až dvě do lednice nebo do mrazáku. V mrazáku je můžete mít nachystané dopředu, před zdobením je stačí na čtvrt hodinky vytáhnout a nechat při pokojové teplotě povolit. Já volila mrazákovou variantu. Zatímco se zmrazené kuličky probíraly z teplotního šoku, rozpustila jsem si ve vodní lázni mléčnou čokoládu (mimochodem úžasnou, z Kostariky, s 28,5% kakaa), nachystala párátka a polystyrén. A pak to šlo ráz na ráz: konec každého párátka (ne ten zašpičatělý) jsem namočila do čokolády, zapíchla do kuličky a tak jsem pokračovala, až byly všechny kuličky "zapárátkované". Je důležité nepropichovat kuličku celou, stačí tak do půlky kuličky. Obalení konce párátka čokoládou zajistí stabilitu a cake pops pak lépe drží na tyčce. A nechat chvíli zatuhnout hlavou dolů. Klidně stačí čtvrt hodinky při pokojové teplotě. A pak můžete opatrně potahovat čokoládou a zapichovat do polystyrenu. (Jak jsem nakonec ráda, že máme díky neustálým přestavbám našeho starého příbytku dostatek různorodých stavebních hmot...).


Pokud chcete zdobit jen cukrovým či čokoládovým sypáním, posypte cake pops hned, dokud není čokoláda ještě zaschlá.


Pokud chcete zdobit těžšími ozdobami, musíte počkat, až čokoláda ztuhne a pak maličkým množstvím rozehřáté čokolády "přilepíte" ozdobu. Já zdobila cukrovým sypáním, ale také roztomilými muchomůrkami a legračními hrochy.


Jo, je to piplačka, to nezastírám, ale vypadá to fakt efektně a navíc upotřebíte všechny dortové zbytky.

Tak co, upečete si svůj vlastní dortík na špejli?


U nás už máme zase jiné, tentokrát z mandlovo-kakaového korpusu, opět s lučinou, ale tentokrát s banánem a troškou kokosu a zdobené bílou čokoládou.

Žampiony Portobello s dýňovo-bramborovým pyré

8. října 2013 v 13:25 | Madla |  Bezmasé dobrůtky
Jsem šťastná. Ano šťastná. Sakra. Nemám sice pořád ráda zimu a ani uklízení, ale i tak jsem šťastná. A to jsem v neděli strávila asi pět horečnatých hodin šílenou očistou našeho příbytku, protože na oslavu Kubíkových úchvatných a nezapomenutelných druhých narozenin měla samozřejmě dorazit i manželova maminka, která je na čistotu hotový drak. A tak jsem lítala s hadrou, jarem a čističem na všelijaké plochy a před tím jsem vyráběla dort ve tvaru maxi ježka a pavoučí muffiny a spoustu dalších pochutin.

A pak... Pak se to stalo. Oslava byla v plném proudu, jedlo se, pilo, povídalo a já si tak s dětmi seděla na parketách a tiše jsem si zpívali a já si naplno uvědomila, že jsem fakt šťastná. Že mě naplňuje má rodina, že mě baví jim denně vyvářet a péct a vymýšlet blbiny pro děti, mého drahého muže a zbytek svých drahých.

Nevím, jestli mě na tuhle notu naladil melancholický podzim, nebo už jsem konečně dospěla (což by možná odpovídalo, když je mi třicet dva...), ale neměnila bych. No, možná bych potřebovala větší kuchyň, topinkovač a vaflovačku a taky pořádný mixér a odšťavňovač a pravidelný přísun kilogramů a kilogramů mandlové mouky, ale i tak je mi skvěle.
A když na mě náhodou padne únava z každodenní rutiny kolem dětí, vaření a pečení a domácnosti, kouknu se na krásně oranžovou dýni a je mi hned líp. A tak udělám rychlou, teplou a sezónní večeři.

Když jsem svému muži oznámila, že k večeři dostane žampiony a dýňové pyré, zatvářil se asi jako dítě, kterému na pískovišti rozšlapáte všechny bábovičky. A šel si opékat párky. Ale nakonec mu moc chutnalo.

Každý žampion Portobello jsem očistila, jemně osolila a opepřila a asi pět minut jsem jej opékala na oleji z nakládaných rajčat. Spodek kloubuku jsem zlehka potřela rozmačkaným česnekm a opékala jsem z druhé strany.


Dýňovo-bramborové pyré jsem uvařila ze stejného poměru brambor a dýně Hokkaidó, přidala pěkných pár plátků másla a plnotučné mléko.

A takhle to vypadalo na talíři:


Myslím, že příště ten párek nebude potřeba :-)

Tak pac a pusu melancholickému podzimu a kéž jsou vaše dny vždy šťastny ...

Farmářská smetana a farmářský tvaroh od Miltry

2. října 2013 v 20:24 | Madla |  Moje úlovky
Náhodou jsem na tuhle smetanu narazila v našem "novém" (už je tam prý dva roky, cha cha...) pekařství v Uničově. Ze zvědavosti jsem ji koupila, protože v okolí jsou k dostání tak maximálně smetany od Kunína, nebo smetany s přídavkem karagenu (já vím, že je karagen přírodní, ale proč ho strkat do šlehačky, když to jde i bez něj). A protože jsem v létě zmrzlinovala jak ďábel (ano, čtete správně, v létě, a až teď jsem se dokopala vám o téhle dobrotě napsat), kupovat neustále tři čtyři kelínky Kunína mi připadalo trošku viné. Teda mě ne, mě to bylo šumák, ale paní prodavačka v mé oblíbené Hrušce (ano, tam kde mají v prodeji řecký jogurt) na mě po několikerém smetanoidním nákupu koukala už vážně krapet podezřívavě.

No a tak jsem jednou, při venčení dítka, narazila na již zmíněné pekařství, kde měli v nabídce i farmářské výrobky z mlékárny Miltra. Vzala jsem tedy tvaroh, i smetanu ke šlehání. A zákys. A fakt dobrý!


Smetana je vážně perfektní, v plastové půllitrové lahvi, krásně tučná. Ale bacha, před otevřením se musí důkladně protřepat, protože u hrdla má celkem pevný smetanový vršek. Je výborná chuťově, velmi rychle našlehaná, moc dobře drží tvar. Prostě kdybych byla pan Cuketka, tak jí dávám deset cuketek z desíti :-)


Kefír mají v lahvi stejného designu, jen vršek je zelený. Prodávají dvě velikosti, malý půllitrový a velký litrový a i kefír je fakt dobrý. Poctivě hustý, jemně nakyslý. Do okurkového salátu, dnebo jen tak k pití třeba ke sladkému obědu je fakt super.

A tvaroh? Hustý, ale přitom jemný, bez hrudek, které by nešly rozmíchat, jemně kyselý, s plnou mléčnou chutí. Tak nějak se opakuju, ale s těmihle výrobky jsem fakt spokojená. Nadmíru.


Prodává se v půlkilovém balení (teda sáčku), takže pokud máte velkou spotřebu mléčných výrobků (což my máme), tak je pro vás ideální volbou. Vzhledem ke své hutnosti je ideální do tvarohových těst, já z něj dělala různé sladké knedlíky, gnocchi, pomazánky, prostě všechno možné. Určitě by se hodil i jako náplň do koláčů.

Tak co, znáte tyto výrobky a jste s nimi spokojeni?