Cake pops aneb dortík na špejli

12. října 2013 v 21:44 | Madla |  Dorty a moučníky dětské
Tak z malého Kubíka už je velký dvouletý chlapík a tak v prvním kole jeho narozeninových oslav dostal spoustu skvělých dárků a já jsem upekla spoustu dobrot. A nesměl chybět dort. Mandlovo-kakaový korpus spojený domácím višňovým džemem s hořkou čokoládou a kardamonem a s mou oblíbenou tvarohovou bíločokoládovou náplní. Ve tvaru ježka. Maxi ježka. Protože byly oba korpusy přirozeně bezlepkové, byl trošičku horor s vykrajováním obrysů velikého ježka a hlavně s přenášením plátů, ale podařilo se a minimalisticky ozdobený ježek měl ohromný úspěch a hlavně všem moc chutnal. Sice se Kubíčkovi nepodařilo (ani po třech pokusech) sfouknout svíčky, ale dort mu moc chutnal.

Ale jestli se těšíte na recept, tak vás zklamu. Tak nějak jsem v tom shonu zapomněla milého ježuru vyfotit a bez fotky a soalvných komentářů typu jak jsem šikovná, to nemá cenu...

No, abych pořád nemlžila. Prostě mi po přípravě dortu zbylo pěkných pár kusů odřezků z obou korpusů, taky trocha domácí lučiny, kterou jsem zdobila slanou mandlovou placku a z makových mufinů-pavouků zbyly čtyři zavařené meruňky. Tak jsem se vrhla na své první cake pops.



Potřebovat budete:

jakýkoli oblíbený korpus
krém (máslový, tvarohový, nebo jako já jen lučinu)
případně ochucující složku (rozpuštěnou čokoládu, karamel, džem, rozmačkané měkké ovoce - banán, zavařené meruňky, broskve...)

na ozdobení:

rozpuštěnou čokoládu
barevné sypání, cukrové nebo marcipánové ozdoby


špejle, párátka nebo speciální tyčky na lízátka (já hlasuju pro párátka)
polystyrén nebo aranžovací hmotu na kytky

Jednoduše rozdrobíte korpus, přidáte krém a dochutíte. A uhňácáte těsto, ze kterého vám půjdou tvořit pěkně hladké kuličky bez puklin a prasklin. Ty mé první byly z mandlového korpusu, s domácí lučinou, dochucené rozmačkanými meruňkami a trochou hořké čokolády. Uhňácejte kuličky. A dejte je na hodinu až dvě do lednice nebo do mrazáku. V mrazáku je můžete mít nachystané dopředu, před zdobením je stačí na čtvrt hodinky vytáhnout a nechat při pokojové teplotě povolit. Já volila mrazákovou variantu. Zatímco se zmrazené kuličky probíraly z teplotního šoku, rozpustila jsem si ve vodní lázni mléčnou čokoládu (mimochodem úžasnou, z Kostariky, s 28,5% kakaa), nachystala párátka a polystyrén. A pak to šlo ráz na ráz: konec každého párátka (ne ten zašpičatělý) jsem namočila do čokolády, zapíchla do kuličky a tak jsem pokračovala, až byly všechny kuličky "zapárátkované". Je důležité nepropichovat kuličku celou, stačí tak do půlky kuličky. Obalení konce párátka čokoládou zajistí stabilitu a cake pops pak lépe drží na tyčce. A nechat chvíli zatuhnout hlavou dolů. Klidně stačí čtvrt hodinky při pokojové teplotě. A pak můžete opatrně potahovat čokoládou a zapichovat do polystyrenu. (Jak jsem nakonec ráda, že máme díky neustálým přestavbám našeho starého příbytku dostatek různorodých stavebních hmot...).


Pokud chcete zdobit jen cukrovým či čokoládovým sypáním, posypte cake pops hned, dokud není čokoláda ještě zaschlá.


Pokud chcete zdobit těžšími ozdobami, musíte počkat, až čokoláda ztuhne a pak maličkým množstvím rozehřáté čokolády "přilepíte" ozdobu. Já zdobila cukrovým sypáním, ale také roztomilými muchomůrkami a legračními hrochy.


Jo, je to piplačka, to nezastírám, ale vypadá to fakt efektně a navíc upotřebíte všechny dortové zbytky.

Tak co, upečete si svůj vlastní dortík na špejli?


U nás už máme zase jiné, tentokrát z mandlovo-kakaového korpusu, opět s lučinou, ale tentokrát s banánem a troškou kokosu a zdobené bílou čokoládou.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Maryna Maryna | 13. října 2013 v 10:21 | Reagovat

To musel mít Kubíček radost, děti tuhle kravinku fakt milují. Samozřejmě čím víc barevného sypání a čokolády, tím líp :-)

2 Magdaléna Magdaléna | Web | 13. října 2013 v 18:18 | Reagovat

:) Také jsem dělala. Ve tvaru kuřátek a musím říct, že je to niplačka :) Tyhle tvé jsou ale moc roztomilé... Kubík musel mít velkou radost :)

3 Meg Meg | Web | 13. října 2013 v 19:09 | Reagovat

Krásný! Já mám ty špejle ve správné velikosti nachystané, ale pořád na ně ještě nedošlo, takže díky za připomenutí :)

4 Madla Madla | E-mail | Web | 13. října 2013 v 20:18 | Reagovat

Maryna: Jojo, obě děti z nich byly nadšené :-) A ze mně se taky stala cake popsová fanynka :-)

5 Madla Madla | E-mail | Web | 13. října 2013 v 20:19 | Reagovat

Magdaléna: Jé, ty vaše kuřátkové jsou úžasné, ty musím stvořit na Velikonoce!
Ale piplačka s tím je, to souhlasím.

6 Madla Madla | E-mail | Web | 13. října 2013 v 20:21 | Reagovat

Meg: Ideální je, dělat je po nějaké větší oslavě, když zbyde krém a korpus a jsou ještě nějaké čokoládové zásoby...
Moc se těším, až se na ně vrhneš!

7 Shizuma Shizuma | Web | 15. října 2013 v 11:59 | Reagovat

Jé, to vypadá úžasně! =) A roztomile zároveň! A ta malá muchomůrka!! =)

8 Vilemína Vilemína | Web | 16. října 2013 v 14:04 | Reagovat

Jako využití zbytků beru - a nesmím zapomenout, až budu mít vnoučata! Aspoň teď pro větší děti mi to připomnělo, že na muffky s čokoládou musím taky nasypat nějaké ty barevné nesmysly a ne se snažit s mandlovými lupínky :-)

9 Madla Madla | E-mail | Web | 16. října 2013 v 15:00 | Reagovat

Shizuma: Jojo, taky hlasuju pro sladkou muchomůrku :-)

10 Madla Madla | E-mail | Web | 16. října 2013 v 15:01 | Reagovat

Vilemína: A ono se to kupodivu líbí i dospělým :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama