Žampiony Portobello s dýňovo-bramborovým pyré

8. října 2013 v 13:25 | Madla |  Bezmasé dobrůtky
Jsem šťastná. Ano šťastná. Sakra. Nemám sice pořád ráda zimu a ani uklízení, ale i tak jsem šťastná. A to jsem v neděli strávila asi pět horečnatých hodin šílenou očistou našeho příbytku, protože na oslavu Kubíkových úchvatných a nezapomenutelných druhých narozenin měla samozřejmě dorazit i manželova maminka, která je na čistotu hotový drak. A tak jsem lítala s hadrou, jarem a čističem na všelijaké plochy a před tím jsem vyráběla dort ve tvaru maxi ježka a pavoučí muffiny a spoustu dalších pochutin.

A pak... Pak se to stalo. Oslava byla v plném proudu, jedlo se, pilo, povídalo a já si tak s dětmi seděla na parketách a tiše jsem si zpívali a já si naplno uvědomila, že jsem fakt šťastná. Že mě naplňuje má rodina, že mě baví jim denně vyvářet a péct a vymýšlet blbiny pro děti, mého drahého muže a zbytek svých drahých.

Nevím, jestli mě na tuhle notu naladil melancholický podzim, nebo už jsem konečně dospěla (což by možná odpovídalo, když je mi třicet dva...), ale neměnila bych. No, možná bych potřebovala větší kuchyň, topinkovač a vaflovačku a taky pořádný mixér a odšťavňovač a pravidelný přísun kilogramů a kilogramů mandlové mouky, ale i tak je mi skvěle.
A když na mě náhodou padne únava z každodenní rutiny kolem dětí, vaření a pečení a domácnosti, kouknu se na krásně oranžovou dýni a je mi hned líp. A tak udělám rychlou, teplou a sezónní večeři.

Když jsem svému muži oznámila, že k večeři dostane žampiony a dýňové pyré, zatvářil se asi jako dítě, kterému na pískovišti rozšlapáte všechny bábovičky. A šel si opékat párky. Ale nakonec mu moc chutnalo.

Každý žampion Portobello jsem očistila, jemně osolila a opepřila a asi pět minut jsem jej opékala na oleji z nakládaných rajčat. Spodek kloubuku jsem zlehka potřela rozmačkaným česnekm a opékala jsem z druhé strany.


Dýňovo-bramborové pyré jsem uvařila ze stejného poměru brambor a dýně Hokkaidó, přidala pěkných pár plátků másla a plnotučné mléko.

A takhle to vypadalo na talíři:


Myslím, že příště ten párek nebude potřeba :-)

Tak pac a pusu melancholickému podzimu a kéž jsou vaše dny vždy šťastny ...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 HaF HaF | Web | 8. října 2013 v 23:13 | Reagovat

Tak to je bezva, že se člověk cítí šťastný a uvědomuje si to! :-)
Krásný, podzimně laděný recept. Jen u nás jeden problém - dýně v létě uschly! :-?

2 Meg Meg | Web | 9. října 2013 v 8:06 | Reagovat

Tak ten pocit chápu :) Jasně, ještě nemám svou rodinu, ale přesně pár takových chvil, blížících se tomu, jsem už zažila, a bylo mi krásně... A mám chuť si jít koupit Portobello ;)

3 vanda vanda | Web | 9. října 2013 v 16:52 | Reagovat

Pro mě by tohle byla večeře number one! Párky mám ráda, ale k tomuhle fakt není potřeba.

4 Madla Madla | E-mail | Web | 10. října 2013 v 12:31 | Reagovat

HaF: Jojo, Hani, momentálně si tohle období na mateřské vážně užívám. Sice to jsou s človíčky někdy boje a nervy, ale stojí to za to :-)
I u nás dýně uschly a nevyrostly, holt dlouhé a studené, mokré jaro a horké léto jim neudělaly dobře. Tak jsem si aspoň jednu dýňovou krasavici koupila v obchodě. Čistě jen z terapeutických důvodů :-D

5 Madla Madla | E-mail | Web | 10. října 2013 v 12:34 | Reagovat

Meg: Tak to je perfektní! Je důležité umět si vychutnat sílu okamžiku a uvědomit si, že vlastně žijeme v nádherné době.
Já na Portobello nedám poslední dobou dopustit, až se s ním musím v kcubhyni trošku krotit... :-)

6 Madla Madla | E-mail | Web | 10. října 2013 v 12:35 | Reagovat

vandi: Jojo, přesně, je to rychlovka, a navíc moc dobrá! Já si párky klidně odpustím, ale říkej to zarytému masožravci :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama