Mandlová placka s domácí lučinou a cherry rajčátky

14. listopadu 2013 v 20:08 | Madla |  Slanosti bezlepkové
aneb, nemusíte baštit jen polystyrény nebo (podle mě) hnusné bezlepkové pečivo, když jste zrovna (asi skrytý) celiak. A víte co? Tyhle slané ořechové placky mají ohromný úspěch i u normálně se stravující populace. U nás doma se staly nedílnou součástí jakékoli slavnostnější tabule, takže když se chystá nějaká oslava, jdu zkontrolovat, jestli mám doma dostatek ořechů, parmezánu a vajec a pak už je za půl hodinky včetně pečení hotovo. Orignál receptu je zde, já si jej malinko upravila, protože s mandlemi a parmezánem mi přijde ještě o krapet lepší. A taky jsem si upravila dobu pečení.


Recept není z mé hlavy, ale z úžasného blogu Veselé borůvky, který se věnuje okrajovým trendům ve výživě, paleo a raw stravě a najdete tam tolik přirozeně bezlepkových dobrot, že vám budou oči přecházet. Tak se na tyhle báječné stránky určitě mrkněte, i když se stravujete tradičně a svůj život si bez takové hezky vypečené kachničky se zelím a knedlíkem představit nedovedete (což já taky ne, sice bez knedlíku, ale na předmartinský víkend jsem celých třináct hodin pomalu pekla kachnu, ta vám byla!).

Takže honem k receptu:

100 g mletých mandlí (neloupaných)
4 bílky
2 žloutky
60 g jemně nastrouhaného parmezánu
5 kusů sušených rajčat v oleji
1 lžička tymiánu
10 g slunečnicových semínek (nemusí být)

Plech o rozměru 20x30 cm vysteleme pečicím papírem, troubu si rozehřejeme na 180 °C a pustíme se do díla.
Neloupané mandle umixujeme, nemusí to být na extra jemno, pokud váš mixér nezvládá udělat mandlovou moučku, vůbec to nevadí. Nejlíp se mandle umixují na jemno, když je dáte předem na deset minut opražit do trouby a ještě horké je umixujete.
Tak, to by byly mandle. Teď k umixovaným nadlím přidejte na jemném struhadle nastrouhaný parmezán, přijdete nadrobno nakrájená sušená rajčata, tymián a slunečnicová semínka, jemně promíchejte, aby se suché přísady propojily, pak přidejte žloutky. Vyšlehejte ze čtyř bílků tuhý sníha přidejte ho ke směsi. Pořádně zapracujte. Nejde nám o nadýchanost, takže tentorkát žádné jemné zabalování, prostě to jen brutálně umíchejte. Nalijte na plech vyložený pečicím papírem, stěrkou urovnejte a pečte zhruba 20 minut. Vyjměte, vyklopte na mřížku, sloupněte papír a nechte vychladnout.

Po vychladnutí nakrájejte na kousky dle libosti, ozdobte třeba domácí lučinou a kouskem cherry rajčátka.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Maryna Maryna | 15. listopadu 2013 v 8:37 | Reagovat

To vypadá moc dobře!

2 Meg Meg | Web | 15. listopadu 2013 v 15:25 | Reagovat

Jéé, já bych si hned dala!

3 Jana Jana | 15. listopadu 2013 v 20:39 | Reagovat

Madlo, to je nějaký omyl (nebo možná jen nešikovná formulace?) - Bea z Veselých borůvek by kachničkou se zelím taky nepohrdla (knedlíkem samozřejmě ano). Je to naprosto ukázková součást paleo jídelníčku.

4 Madla Madla | E-mail | Web | 19. listopadu 2013 v 11:07 | Reagovat

Maryna: Taky to je moc dobré :-)

5 Madla Madla | E-mail | Web | 19. listopadu 2013 v 11:08 | Reagovat

Meg: Tak já tě někdy pozvu :-)

6 Madla Madla | E-mail | Web | 19. listopadu 2013 v 11:09 | Reagovat

Jana: Jo, omlouvám se, je to blbě formulované, asi jsem měla zvolit jiný příměr (třeba  pečivo obecně).

7 Zunička Zunička | E-mail | 21. listopadu 2013 v 19:45 | Reagovat

Tak toto vyzera fantasticky! Je tato placka aj na druhy den rovnako dobra alebo je najlepsie konzumovat v den pecenia? Dakujem za odpoved ;-)

8 Madla Madla | E-mail | Web | 21. listopadu 2013 v 21:10 | Reagovat

Zunička: Je výborná první tři dny, další dny nevím jak vydrží, protože se vždycky dřív snědla :-)

9 Zunička Zunička | 21. listopadu 2013 v 22:42 | Reagovat

Dakujem velmi pekne za rychlu odpoved, urcite budem zajtra piect :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama