Pečené koleno špikované česnekem

30. listopadu 2013 v 11:37 | Madla |  Maso hraje prim
aneb něco pro tebe, tati :-) No, ještěže můj drahý zploditel nečte můj blog a má hluboký smysl pro ironii, protože to zatím vypadá, že jediné funkční koleno by mohl mít akorát na talíři. Ale já ti ho tati upeču, slibuju, a snad na chvíli zapomeneš na to, že už se nemůžeš huntovat v posilovně a i v zimě běhat za balonem.

Každý máme něco, co nás baví. Můj táta třeba sport. To já jsem sportovní střevo, vzpomínám si, jak jsem nesnášela pravidelné rodinné sobotní návštěvy posilovny a tělocvičny. Sestra vždycky při jakékoli disciplíně excelovala a já padala, narážela si záda (a jiné části těla) při pokusu přeskočit tyčku či přejít kladinu. Prostě bych byla raději doma, zavrtaná někde v klidu s knížkou, nebo se koukala na mámu, jak něco vaří.

Mého tatínka (a za to máš můj obdiv, táto, fakt) prostě až do doby nedávné hrozně bavilo posouvat limity svého těla a mě zase strašně baví překračovat své osobní limity kulinářské. Každý jsem úplně jiní a přesto stejní, a já jsem hrozně ráda, že jsem zdědila tátovy křivé prsty na nohou a hodně osobitý a černý smysl pro humor. A lásku k dobrému a kvalitnímu jídlu. Tati, drž se a až k nám zase přijdeš, bude tohle koleno.

Je horzně dobré, jemně pikantní, s křupavou kůrčičkou a vůbec není strašně mastné, jak jsem se zpočátku obávala. Jasně, žádná dietka to teda není, ale předpokládám, že nikdo z vás se nebude cpát kolenm každých čtrnáct dní. I když... jestli tohle vyzkoušíte, tak nemůžu zaručit, že vydržíte.

Tak jo, utínám své zanícené spisovatelské střevo a místo toho vám nahazuji recept na skvělé vypečené koleno.


Nachystejte si:

jedno syrové vepřové koleno
3 velké cibule
dvě lžíce dijonské hořčice
8-10 stroužků česneku
drcený kmín
sůl
6 kuliček nového koření
8 kuliček pepře
3 bobkové listy
pivo, vývar (a v nejhorším případě voda) na podlití

Koleno pořádně opláchněte ve vodě a osušte papírovou utěrkou. Celé koleno po obvodu nařízněte až ke kosti a do vzniklých zářezů dejte po stroužku česneku. Koleno řádně osolte a okmínujte drceným kmínem (celý by se připaloval).
Cibuli nakrájejte na tenké půlměsíčky, smíchejte s hořčicí a cibulovou směs dejte na dno pekáčku. Na ni dejte koleno, poházejte okolo nové koření a celý pepř, nezapomeňte na bobkové listy.
Podlijte do tekutinou do asi třetiny výšky koleno, zaklopte a pečte v troubě vyhčáté na 180 °C asi hodinku a půl. Po uplynutí první třičtvrtě hodiny koleno obraťte, polijte výpekem, znovu zakopte a pečte dál. Pak odklopte, teplotu zvyšte na 200°C a pečte zhruba dvacet minut až půl hodinky do křupava.

A pak už si jen uřízněte pořádný kus masa a hodujte! A nezapomeňte si dát na talíř taky tu cibulovou majdičku, ta je totiž bezvadná! Stylově k tomu ukusujte chleba, kdo ho nemůže, dá si třeba šťouchané brambory.


A spoustu kysané zeleniny k tomu. A pivo, nezapomeňte na pivo (teď pláčí všichni ceitici a posílají mě ... k šípku).

A co si dáte příště? Chcete rybu, něco sladkého, něco lehkého salátoidního, nebo už nějaké cukroví (jo, to by byla hujeřina...)?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | 2. prosince 2013 v 10:49 | Reagovat

Koukám,každý si z dětství nese určité trauma - a ty tak velkoryse ironicky odpouštíš pečeným kolenem.  Krása, nejen na talíři.

2 Madla Madla | E-mail | Web | 3. prosince 2013 v 12:21 | Reagovat

toffo: Jojo, těch traumat (naštěstí jen takovýchto lehkých, na které se později vzpomíná s úsměvem) by ještě bylo, hlavně ve spojení s mou tehdy velmi nezvedenou sestrou :-) Ale není nic, co by se nevyřešilo dobrým jídlem... ;-)

3 Meg Meg | Web | 3. prosince 2013 v 14:18 | Reagovat

Tak ty jsi mi teda teď udělala chuť, pěkně děkuju! Už jen abych přemýšlela, kam ho půjdu koupit... :)

4 Madla Madla | E-mail | Web | 8. prosince 2013 v 15:57 | Reagovat

Meg: Je to dobrá protiváha k cukroví :-) Tak honem pro koleno :-)

5 Zuzana Zuzana | E-mail | 20. prosince 2013 v 11:58 | Reagovat

Ahoj Madlo, kolik toho piva na podlití, nebo podléváš jen vývarem? Děkuji za odpověď :-)

6 Madla Madla | E-mail | Web | 20. prosince 2013 v 16:51 | Reagovat

Zuzana: Tady to koleno jsem podlila pivem, asi půlkou lahve, takže tak 3 deci.

7 aulay aulay | 5. února 2014 v 12:52 | Reagovat

Madli, tohle je prostě boží......miluju maso a kolena všeobecně :D ale to prasečí cos ty upekla je luxusní.....už vím co spáchám na oběd :D

8 Madla Madla | E-mail | Web | 6. února 2014 v 22:22 | Reagovat

aulay: Jé, tak to jste jako manželova maminka, pro tu je nejlepší dort cokoli masového :-) Tohle kolínko je vážně super, stejně jako všechna pomalu pečená masa. Tak ať se podaří a hlavně, ať chutná!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama