Risotto s červenou čočkou, celerem a pórkem a restovanými houbami navrch

23. listopadu 2013 v 21:45 | Madla |  Rýžové a těstovinové variace
Další variace na téma italské risotto. Moc dobrá, sytá, plná kvalitních bílkovin z červené čočky, ideální do současných sychravých dní. Tak nějak mám poslední dobou strašnou chuť na sýry, nejraději bych se nechala zasypat tunou parmezánu, zahrabala bych se do ní a vyjedla bych se na povrch světa zemského až na jaře. To by bylo!

Ale zpět k receptu, který jsem už před hodně dlouhou dobou viděla na bezvadném blogu Easy cake a který u nás doma prakticky zdomácněl. Je variabilní, rychlé, no prostě super! A nezapomeňte tam přidat celer! ten já sice moc ráda nemám, ale pěkně opečený je v risottu úplně super. Takže origoš receptura podle Easy cake je tady, moje verze je zde:

lžíce olivového oleje
plátek másla
1 středně velká cibule
2 stroužky česneku
čtvrt středně velké bulvy celeru
1 menší mrkev
1/2 hrnku rýže Arborio
1/2 hrnku červené čočky
1 dl suchého bílého vína
2,5 dl vývaru
tymián
a spousta permezánu

na restované houby:

plátek másla
pórek, na kolečka
žampiony, na čtvrtky
2 lžíce bílého vína
sůl, pepř

Tak klasika ohledně risotta - máslo s oliváčem rozpustíme v kastrolku, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek na plátky. Dvě minuty smažíme. Přihodíme na větší kostky nakrájenou mrkev a celer. Smažíme další dvě minuty. Občas promícháme. Pak přihodíme půl hrnku (počítáno na klasický hrneček čtvrtlitráček) rýže Arborio a půl hrnku červené čočky a ještě tři minuty smažíme tak, aby se rýže pěkně obalila cibulí a zeleninou. Přilijeme decku vína (a další decku či dvě do sebe, na to při výrobě risotta nikdy nezapomínejte!), promícháme, necháme odpařit (a mezitím inhalujeme tu krásnou vůni). Jakmile je víno odpařené, přiléváme postupně po žufáncích horký vývar, občas promícháme. Vždy, když rýže s čočkou vsákne tekutinu, přilijeme další naběračku vývaru a tak pokračujeme, dokud není rýže s čočkou měkká. Trvá to tak dvacet minut. Poté do horké rýže nasypeme libovolně velkou hrst parmezánu (já mám ruce malé jako šimpanzí mládě, takže hlasuji klidně pro dvě hrstě). Promícháme a můžeme servírovat na předehřátý talíř. Buď opět posypeme parmezánem, nebo doplníme restovanými houbami s pórkem.


Na másle si osmahneme na kolečka nakrájený pórek. Za občasného prohrábnutí vařečkou ho smažíme pdvě minutky, dokud pěkně nezměkne. Pak přihodíme na čtvrtky nakrájené očištěné žampiony, zastříkneme vínem, přisolíme, připepříme a honem s tím na risotto. Restované houby jsou výborným doprovodem i k roštěnkám či hovězímu po burgundsku.

V případě risotta můžeme i houby poprášit pěknou vrstvičkou parmezánu.


Tak a co byste si dali příště? Něco lehkého, něco pečeného, sladkého či masového? povídejte, přehánějte!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Meg Meg | Web | 26. listopadu 2013 v 8:51 | Reagovat

Jéé, děláš mi chutě! U mě je teda v plánu risotto dýňové, protože mi ještě stále zbývá jedna Hokkaido dýně, ale tohle vypadá moc dobře... :)

2 Natty Natty | Web | 28. listopadu 2013 v 9:40 | Reagovat

Tak rizoto bych si dala a ještě kousek nějakého masíčka. ;-)

3 Madla Madla | E-mail | Web | 29. listopadu 2013 v 15:45 | Reagovat

Meg: Já na dýně letos nemám štěstí, na zahrádce se neurodily a v obchodě jsem na ně celý podzim nemohla narazit. A to mám akutní chuť na dýňovou polévku s kokosovým mlékem a zázvorem... Ach jo.

4 Madla Madla | E-mail | Web | 29. listopadu 2013 v 15:48 | Reagovat

Meg: Tak to jsem ráda, ty mi totiž děláš chutě neustále! Dýňové risotto ti závidím, já letos na dýně nemůžu natrefit, na zahrádce se neurodily a v obchodě je nemají. A já mám přímo absťák po dýňové polévce s kokosovým mlékem a zázvorem. Tak se dýňově naladím alespoň u tebe :-)

5 Madla Madla | E-mail | Web | 29. listopadu 2013 v 15:49 | Reagovat

Natty: Tak to jsem ráda a maso bude :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama