V hrnci uzený losos na cizrnovo-rajčatovém pyré

5. listopadu 2013 v 13:05 | Madla |  Rybky nejen mořské
aneb konečně jsem se dokopala ke stvoření článku, k němuž mě naprosto nakopla Meg a její doma uzená makrela. Hned ten den, co jsem jedním dechem (dobrá, musela bych být lovkyně perel, abych to dala...) přečetla Markétin článek, se mi v hlavě líhly samé ryby. Shodou náhod jsem měla v mrazáku čerstvě nakoupené kusy lososa, co byly v akci a manžel dva dny před tím díky své vrozené činorodosti stvořil jako vedlejší produkt dva veliké pytle smrkových a borových hoblin.

Nic mi tedy nestálo v cestě. Říkala jsem si, jaká to bude pohoda, pěkně dopoledne, až bude mladší dítko u babičky, všechno připravím a pak budu za hvězdu. Jenže to by starší dítko nesmělo začít večer horečkovat a mladšímu se klubat třetí stolička. Jenže já jsem sveřepá jako buldok a tak, navzdory probdělé noci a dvěma uplakaným rozmrzelým dětem doma, jsem se pustila do akce. Receptu jsem se držela téměř dolsovně, výjimku jsem si dovlila udělat jen s výběrem lososa, kterého jsem marinovala ve směsi bílého vína, čerstvého tymiánu a olivového oleje. A cizrnu jsem použila sušenou, protože konzervovanou ji prostě nemám ráda. Takže klidně koukněte k Meg, ta má postup nádherně vychytaný a zdokumentovaný, u mě uvidíte "jen" výsledek, protože s jedním dítětem produkujícím tolik slin, že by to zaplavilo menší vesnici a druhým dítkem, kterým cloumaly čtyřicítky horečky, jsem byla fakt ráda, že jsem vyfotila alespoň výsledek. Ale stálo to za to!

A uzení v hrnci se bát nemusíte, pokud si hrnec pečlivě vystele alobalem a budete udit jen chvilku (takže žádnou celou šunku, to dá rozum), nemůže se vůbec nic stát. Takže směle do toho! Na mou variaci si nachystejte:

3 porce lososa
3 lžíce olivového olje
3 lžíce suchého bílého vína
pár snítek čerstvého tymiánu
sůl a pepř (jen lehce)

alobal na vystlání hrnce
hobliny či piliny
trocha vody (já použila tři lžíce bílého vína) na zastříknutí pilin/hoblin
bylinka na ovovnění (není nutné, ale já použila tři snítky čerstvého tymiánu)

na cizrnovo-rajčatové pyré:

lžíce olivového oleje
1 střední cibule, najemno nakrájená
3 stroužky česneku
100 g cizrny v suchém stavu (namočit na 24 hodin)
1 plechovka loupaných a krájených rajčat
150 ml vývaru/vody (já použila část vody z uvařené cizrny a zbytek tekutiny jsem doplnila domácím kuřecím vývarem)
případně sůl a pepř
30 g másla

Já začala tím, že jsem si namočila cizrnu na celý den dopředu. Po dvanácti hodinách máčení jsem vyměnila vodu za čistou a máčela jsem dál. Z mrazáku jsem si vyndala kusy lososa a nechala je v lednici přes noc rozmrazit (zakryté fólií, aby nepřijaly nežádoucí pachy z lednice a naopak). Když byl losos ráno rozmražený, opláchla jsem ho pod vodou, důkladně osušila a naložila do olivového olje, suchého bílého vína a čerstvého tymiánu. A nechala jsem ho marinovat v chladu další tři hodiny.

Hodinku před plánovaným obědem to už šlo natošup. Vodu z cizrny jsem opět slila a cizrnu jsem vařila v čisté vodě nejprve na velkém plameni a jakmile dosáhla varu, přemístil ajsem ji na malý plamen, aby lehce pobublávala. A vařila jsem doměkka, což trvalo ani ne třicet minut. Uvařenou cizrnu jsem slila (slitou vodu jsem zachytila a většinu jí použila do bramboračky a část pak do rajčatovo-cizrnového pyré).

Na lžíci olivového oleje jsem do sklovita osmažila cibulku, pak jsem přidala plátky česneku a smažila ještě dvě minuty. Do pánve jsem pak nasypala cizrnu a krájená rajčata z pelchovky. Podlila jsem vodou z vaření cirzny a domácím kuřecím vývarem. A nechala jsem vařit.

Mezitím jsem si vystlala hrnec alobalem, na alobal jsem nasypala asi centimetr a půl tlustou vrstvičku hoblin, přidala tři snítky čerstvého tymiánu a zastříkla trochou bílého vína. Na vrstvu hoblin jsem dala pařáček na knedlíky.

Lososa jsem vyjmula z marinády, lehce z každé stran osolila a dala na pařáček. Hrnec jsem pořádně utěsnila alobalem a dala nad velký plamen.

Dvě lžíce rajčatovo-cirznové směsi jsem dala stranou a zbytek jsem spolu se dvěma plátky másla dohladka umixovala. Vývar dodal chuti dost, takže nebylo ani třeba dosolovat či pepřit. K rajčatovo-cirznovému pyré jsem přidala zbylé dvě lžíce, nandala na talíř a těšila se na lososa.

Mezitím se začala z okrajů hrnce pomalu valit pára. Tak jsem vypnula hořák a nechala jsem lososa udit dvacet minut. Přeci jen to byly pěkní macci.

A takhle to pak vypadalo:


Škoda jen, že se mi losos při servírování přelomil, ale další porci jsem už k focení neměla, protože manžel se na tu svou vrhnul jako hladový vk na beránka a dětem jsem porce lososa nadrobila na kousky.

Ale bylo to moc dobré, losos byl šťavnatý, s jemnou kouřovou příchutí, cizrnovo-rajčatové pyré bylo skvělé a já alespoň na chvliku stoupla v očích mého drahého (než jsem mu práskla, jak to bylo strašně jednoduché).

Tak do toho jděte určitě taky, já si plánuju vyzkoušet vyudit kachní prsa se zázvorem, limetkou a chilli.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Meg Meg | Web | 6. listopadu 2013 v 12:49 | Reagovat

Tý jo, ten je! :) Zase jsem dostala chuť, a když mluvíš o těch kachních prsou, páni!

2 Madla Madla | E-mail | Web | 8. listopadu 2013 v 19:24 | Reagovat

Meg: Díky! Fakt jsem byla překvapená, jak je to úžasně jednoduché a na ryby přímo ideální.

3 HaF HaF | Web | 13. listopadu 2013 v 22:47 | Reagovat

Jseš prostě dokonalá! Já mám tolik plánů, ale nějak se nedokopu k akci, ovšem ty jedeš jak motorová pila! Máš můj obdiv. :-)

4 Madla Madla | E-mail | Web | 14. listopadu 2013 v 20:18 | Reagovat

HaF: Hani, díky! Letos si na nás ty choroby  nějak zasedly, ale kupodivu i s nemocnými dítky lze vařit rychle a chutně. Samotnou mě to uzení hrozně překvapilo, doufám, že budu moct udit takhle v hrnci i dál :-)
Tak díky moc za krásná slova!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama