Prosinec 2013

Mandlový chlebíček s parmezánem a sušenými rajčaty (bezlepková i "lebková" varianta)

28. prosince 2013 v 20:53 | Madla |  Slanosti bezlepkové
Nenechte se v názvu receptu zmýlit přízviskem mandlový, tenhle chlebíček vůbec není sladký, naopak, chuť prosluněné Itálie v něm číhá dolsova v každém soustu. Navíc je za deset minut připravený, je ho relativně hodně a na řezu taky vypadá celkem hodně dobře. Takže je to ideální adept na silvestrovské pohoštění.


Ale jestli už vám sladké leze krkem, tak nemusíte čekat ani do Silvestra, a vemte si ho do parády pěkně hned teď. Recept (upravený - s notným přídavkem mé oblíbené mandlové mouky) je z mé oblíbené kuchařky Chléb v hlavní roli. Dělala jsem ho ještě v dobách, kdy jsem o své skryté celiakii neměla ani tucha, a pak jsem si jej upravila tak, aby fungoval i bezlepkově. A obě verze byly super. Mandlová moučka (velmi jemně namleté mandle) se postará o vláčnost těsta a jemnou ořechovou vůni a chuť. A tymiánové dochucení tomu všemu dává tu správnou korunu.

Takže tady je můj, upravený, recept:


150 g hladké mouky (nebo kukuřičné hladké pro celiaky)
150 g mandlové moučky (lze vynechat a dát zase hladkou mouku, ale nedoporučuju)
1 lžička soli
1 prdopeč
2 lžičky sušeného tymiánu
300 ml podmáslí/kefíru/kyšky
2 vejce
1 lžička rajčatového protlaku )používám domácí kečup)
2 lžíce olivového oleje
25 g najemno nakrájených sušených rajčat
40 g strouhaného parmezánu

Troubu si předehřejeme na 180°C. Do mísy si prosejeme mouku (hladkou či kukuřičnou), přidáme mandlovou moučku (dobrá je i varianta s lískovými ořechy, ale pro někoho je příliš výrazně ořechová). Přidáme kypřicí prášek, sůl a tymián. Promícháme suché ingredience. Přilijeme podsmálí, vyklepneme vejce, přidáme rajatový protlak či kečup a olej. Promícháme v tekuté těstíčko. Nakonec vmícháme sušená pokrájená rajčata a polovinu množství (tedy 20 g) nastrouhaného parmezánu.
Hranatou formu na biskupský chlebíček si vymažeme máslem a vysypeme buď strouhankou nebo kukuřičnou polentou či krupicí. Do vymazané a vysypané formy vlijeme těsto a vršek chelbíčku posypeme zbytkem parmezánu a troškou tymiánu.
Pečeme 50-60 minut.


Podáváme s různými pomazánkami. (Na fotce je zrovna cizrnová se sušenými rajčaty a petrželkou).


nebo jen tak, s domácí lučinou a kvalitní šunkou.


Už podle toho neobvykle velkého množství fotek musíte prostě vědět, že tohle je můj favorit. Miluju ho - tu kombinaci parmezánu, tymiánu a sušených rajčat. Je to, jako bych jedla samotnou Itálii.

A jak jste na tom vy, se vztahem k sušeným rajčatům?

Amaranthové mandlové perníčky slepované povidlím

19. prosince 2013 v 22:00 | Madla |  Sladkosti bezlepkové
Jsem ostuda. Péct cukroví jsem začala už před Mikulášem a tyhle báječné amarantové perníčky se už schovávají v krabici třetí týden. A musím je bránit tělem i duší, aby alespoň nějaké zbyly do Vánoc. Teda hlavně před sebou, protože jsem perníčková, miluju ořechy a povidla. A tohle báječné cukroví splňuje vše výše řečené.


Tentokrát jsem do hry zatáhla i Jizerku, které se jinak snažím vyhýbat (jakožto i dalším směsovým bezlepkovým moukám), protože jsem chtěla, aby byl výsledek opravdu dobrý. A byl. Mouka půl na půl amaranthová a Jizerka nezklamala. Ihned po upečení byly perníčky hodně křupavé a já se bála, aby změkly. Ale hned třetí den byly krásné vláčné a stejně tak dobré vydržely až dosud.

Inspiraci jsem si vzala z mandlových perníčků uveřejněných na blogu Cucina con amore, trošku si recept upravila a zjednodušila postup a vznikly tak báječné bezlepkové perníčky.

A tady je moje bezlepková varianta:

125 g lesního medu
70 g másla
kůra z jednoho citronu
125 g Jizerky zlaté
125 g amaranthové mouky
3 lžičky bezlepkového prdopeče
100 g loupaných mandlí, rozmixovaných
70 g moučkového cukru
1 vejce
2 lžičky perníkového koření

V mikrovlnce jsem si rozheřála v hluboké misce máslo spolu s medem. Amaranthovou mouku a Jizerku jsem smíchala s citronovou kůrou, prdopečem, mandlemi, cukrem a perníkovým kořením. Vše jsem promíchala, vytvořila důlek, do toho vyklepla vejce a vlila medovo-máslovou směs. A rukama uhňácala v mírně lepivé těsto, které jsem zabalila do potravinářské fólie a dala přes noc do chladu.

A druhý den jsem jen na stole vysypaném hladkou kukuřičnou moukou vyválela plát o síle cca tři milimetry a vykrajovala malé medvídky a na plechu vystlaném pečicím papírem je pekla při teplotě 180°C zhruba deset minut.

Po vychladnutí jsem je spojovala domácími švestkovými povidly. S těmi nešetřte, dodají perníčkům další velmi pikantní chuť a švestky se k perníkovému koření moc dobře hodí.


Tak honem, ještě je stihnete! A kdyby vás zajímalo, co za mýtická zvířata na vás zírá z papíru s curkovím, tak to jsou osbi z brambor. Jednoduše rozkrojíte bramboru, opatláte barvami, otisknete a domalujete. Nechtějte vidět ten nepořádek, když se do díla ke čtyřletému dítko postaví i dvouelté batole :-)


Ale halvní je, že děti to baví. Takže jestli vás nebaví pečení cukroví, nepečte je, jestli vás baví, pečte jak o život, a do toho si zpívejte a kreslete a na nepořádek nehleďte, Vánoce jsou o pohodě a radosti v duši, ne o vycíděných oknech.


Tak šťastný zbytek adventu a co nejméně nervů Vám přeje Madla.

Kachna bez práce - třináct hodin pomalu pečená

17. prosince 2013 v 20:18 | Madla |  Maso hraje prim


Tak tuhle kachnu jsem dělala poprvé k obědu ke svátku svatého Martina. Od té doby uběhlo už moře času,ale já na tu chuť prostě nemůžu zapomenout. Jeden recept na výbornou kachnu tu už mám, ale tenhle ho s přehleem strčí do kapsy. Inspirovala jsem se tímto receptem v on-line verzi Apetitu a jinak už kachnu připravovat nebudu.


Měkoučké masíčko se doslova rozpadávalo už pod naším mlsným pohledem, kůrčička byla krásně vypečená a křupavá, prostě super. Jen asi příště vynechám potření medovou glazurou, nebo dám medu výrazně méně. Mám sice med ráda, ale tady mi ho přišlo fakt hodně.


A nebojte se, je fakt bez práce, stačí, když si přípravu a pečení dobře načasujete a můžete se těšit ze skvělého svátečního jídla.


Takže si připravte:

zhruba dvoukilovou kachnu
4 lžičky soli
3 lžičky kmínu
1 a 1/2 dl vody
polévkovou lžíci medu (původně 150 ml)

Den předem kachnu nachystejte - omyjte, osušte, odkrájejte přebytečný tuk u biskupa a u krku a kachnu pořádně osolte. I zevnitř. Okmínujte a kmín pěkně vetřete do masa. A dejte do chladu (přikryté potravinovou fólií). AKlidně na dvacet čtyři hodin. Důkladné odležení pomůže tomu, aby sůl pěkně vstoupila do masa a kachna tak nebyla ochucená pouze na povrchu.
Tak, a teď to načasování. Pokud chcete jíst v pravé poledne, stačí, když kachnu v pekáčku, podlitou deci a půl vody, strčíte do trouby vyhřáté na 90°C (ano, jenom na 90°C, není to překlep) v jedenáct večer. Pak jděte spát, do baru, péct chleba, chovat nachlazené uplakané dítko, cokoli podle nálady a vašich možností. A nechte kachnu péct sedm hodin.

V šest ráno jen zvýšíte tepltou na 120°C a nechte kachnu péct dalších šest hodin. Poslední hodinu před dopečením, tedy v 11 hodin, odklopte poklici, kachnu zlehka potřete medem a pečte dál na 120°C. Na poslední čtvrt hodinku teplotu zvyšte na 200°C a kachnu dopečte dokřupava.


Je to fakt pecka, nejen do Německa. Zpočátku jsem byla hodně skeptická, ale výsledek mě překvapil nad očekávání. Jinak už kachnu péct nebudu!

Tak co, dáte si?

A příště nějaké cukroví, kterého jsem, díky nucené izolaci s dítkem prodělávajícím neštovice, napekla chtě nechtě sedm druhů?

Špaldové a bezlepkové linecké - moka a ořechové

8. prosince 2013 v 15:51 | Madla |  Sladkosti bezlepkové
aneb, kdy uprostřed pečení zjistíte, že vám došla hladká mouka. To se mi stává celkem běžně, jsem totiž poměrně impulzivní člověk, který se do věcí vrhá po hlavě, bez rozmyslu a tak, když jsem chtěla upéct další linecké a zjistila jsem, že hladká mouka už prostě není, zapátrala jsem v útrobách naší snad padesátileté rozevírací lavice, kterou máme v kuchni a objevila tam hladkou špaldovou mouku. Heuréka, linecké bude.

A bacha, i když špaldu dobře snáší lidé alergičtí na lepek, celiakům bych tohle cukroví rozhodně nedávala. Ani já je jíst nebudu, ale protože naše čtyřleté dítko se už v půlce listopadu změnilo na šílenou adventně pečicí verzi, kdy místo oslíkovského "Už tam budem" se neustále ptalo, kdy už budeme péct cukroví, tak už jsme dvarát pekly perníčky a taky linecké. No a nevím, jestli se tohle linecké Vánoc dočká. Moc mu nedávám.

Takže tady vám předkládám tyto dva recepty na linecké. Jsou neuvěřitelně variabilní, do ořechové verze zkuste třeba přidat najemno nakrájené brusinky, do moka verze pak třeba nastrouhanou čokoládu.

A protože jsem dobrá duše (a chci si o svátcích taky pochutnat), nabídnu vám ke každé verzi i variantu bezlepkovou.

Na ořechovou verzi si nachystejte:


150 g hladké špaldové mouky (na bezlepkovou verzi si namíchejte stejný poměr hladké kukuřičné, pohankové a rýžové mouky)
150 g mletých ořechů (vlašských, lískových, mandlí)
100 g moučkového cukru
200 g másla (studeného)
2 žloutky


Smíchejte si mouky, ořechy a cukr do sypké směsi. Pak přidejte na kousky nakrájené studené máslo a žloutky a rychle zpracujte rukama do hladkého těsta. Dejte do igelitové fólie a do chladu. Stačí na hodinku, ale těsto na vás klidně počká i několik dní.
Poté těsto na pomoučeném vále vyválejte do tloušťky tří milimetrů a vykrajujte libovolné tvary (v případě bezlepkového pečiva volte raději nějaké jednodušší, bezlepkové pečivo je křehčí a lámavější). Upeččte dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C. V příapdě bezlepkového pečení nechte cukroví na plechu vychladnout, zamezíte tak jeho lámavosti.


A slepujte třeba švestkovými povidly nebo domácí nutellou.



Na moka verzi si nachystejte:

250 g hladké špaldové mouky (pro bezlepkovou verzi si namíchejte 50 g kukuřičného škrobu, 100 g hladké kukuřičné mouky a 100 g rýžové mouky)
50 g mletých ořechů
2 zarovnané kávové lžičky instantní kávy
1 lžíce kakaa
100 g moučkového cukru
špetku kardamonu (není nutný)
200 g studeného másla
2 žloutky

A postupujeme úplně stejně jako u předchozího receptu.

Pokud chcete změnu, vynechte kávu, kakao a kardamon a přimíchejte do těsta třeba lžičku skořice a nastrouahnou kůru z jednoho pomeranče. Tuhle verzi má snad nejradši můj muž. A v tomto případě slepujte nějakou výraznou marmeládou, třeba rybízovou.


U původní moka verze je nejlepší slepovat domácí nutellou a pokud jste fajnšmekři, tak vršek cukroví ještě polijte rozpuštěnou hořkou čokoládou a ozdobte oloupanou mandlí.

Chtěla jsem na blog dát rubriku vánoční pečení, ale protože v současných dnech služba blog.cz nějak blbne (že by taky sháněla dárky a pekla cukroví?), tak vám alespoň pod tento článek dám malý souhrn receptů na cukroví, které by vás třeba mohlo zajímat.

Milovníci kokosu zbystřete, přicházejíc na řadu kokosky - a hned dva jednoduché recepty - nejsnadnější kokosky na světě, a pro koho by byly ještě pořád moc pracné, nabízím i kokosky sestávající pouze se smíchání dvou přísad. Posledně jmenované kokosky jsou perfektní. Bleskurychlé a ihned měkké.

A v tomto článku najdete recepty na naše rodinné stříbro - vynikající mandlové vaniláčky, dvě variace na mandlové palcové sušenky, dál pomerančové sušenky s čokoládou a mandlemi. A aby sušenkoidního pečení nebylo málo, najdete tu i máslové sušenky se zeleným čajem. A taky trošku zdravé a hlavně hříšně dobré müsli hrudky s brusinkami, zalité v bílé čokoládě.

A co by to bylo za Vánoce bez perníčků - naše oblíbené jsou čokoládové legislativní perníčky, výborné jsou také hutné a zdravé celožitné medové perníčky.

A co takhle upéct dětem vánoční ježečky z lineckého těsta? Uvnitř se může skrývat třeba oříšek, nebo sladká kandovaná třešeň.

A co pečete dobrého k Vánoců vy?