Amaranthové mandlové perníčky slepované povidlím

19. prosince 2013 v 22:00 | Madla |  Sladkosti bezlepkové
Jsem ostuda. Péct cukroví jsem začala už před Mikulášem a tyhle báječné amarantové perníčky se už schovávají v krabici třetí týden. A musím je bránit tělem i duší, aby alespoň nějaké zbyly do Vánoc. Teda hlavně před sebou, protože jsem perníčková, miluju ořechy a povidla. A tohle báječné cukroví splňuje vše výše řečené.


Tentokrát jsem do hry zatáhla i Jizerku, které se jinak snažím vyhýbat (jakožto i dalším směsovým bezlepkovým moukám), protože jsem chtěla, aby byl výsledek opravdu dobrý. A byl. Mouka půl na půl amaranthová a Jizerka nezklamala. Ihned po upečení byly perníčky hodně křupavé a já se bála, aby změkly. Ale hned třetí den byly krásné vláčné a stejně tak dobré vydržely až dosud.

Inspiraci jsem si vzala z mandlových perníčků uveřejněných na blogu Cucina con amore, trošku si recept upravila a zjednodušila postup a vznikly tak báječné bezlepkové perníčky.

A tady je moje bezlepková varianta:

125 g lesního medu
70 g másla
kůra z jednoho citronu
125 g Jizerky zlaté
125 g amaranthové mouky
3 lžičky bezlepkového prdopeče
100 g loupaných mandlí, rozmixovaných
70 g moučkového cukru
1 vejce
2 lžičky perníkového koření

V mikrovlnce jsem si rozheřála v hluboké misce máslo spolu s medem. Amaranthovou mouku a Jizerku jsem smíchala s citronovou kůrou, prdopečem, mandlemi, cukrem a perníkovým kořením. Vše jsem promíchala, vytvořila důlek, do toho vyklepla vejce a vlila medovo-máslovou směs. A rukama uhňácala v mírně lepivé těsto, které jsem zabalila do potravinářské fólie a dala přes noc do chladu.

A druhý den jsem jen na stole vysypaném hladkou kukuřičnou moukou vyválela plát o síle cca tři milimetry a vykrajovala malé medvídky a na plechu vystlaném pečicím papírem je pekla při teplotě 180°C zhruba deset minut.

Po vychladnutí jsem je spojovala domácími švestkovými povidly. S těmi nešetřte, dodají perníčkům další velmi pikantní chuť a švestky se k perníkovému koření moc dobře hodí.


Tak honem, ještě je stihnete! A kdyby vás zajímalo, co za mýtická zvířata na vás zírá z papíru s curkovím, tak to jsou osbi z brambor. Jednoduše rozkrojíte bramboru, opatláte barvami, otisknete a domalujete. Nechtějte vidět ten nepořádek, když se do díla ke čtyřletému dítko postaví i dvouelté batole :-)


Ale halvní je, že děti to baví. Takže jestli vás nebaví pečení cukroví, nepečte je, jestli vás baví, pečte jak o život, a do toho si zpívejte a kreslete a na nepořádek nehleďte, Vánoce jsou o pohodě a radosti v duši, ne o vycíděných oknech.


Tak šťastný zbytek adventu a co nejméně nervů Vám přeje Madla.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 HaF HaF | Web | 19. prosince 2013 v 22:50 | Reagovat

Asi je vyzkouším, do perníčků jsem zatím nešla, nějak jsem neměla odvahu. Těm kupovaným bezlepkovým moukám se taky snažím vyhýbat, ale třeba u cukroví to asi moc nejde. Ale aspoň je míchám ještě s něčím jiným. ;-)  jěště, že existují i přirozeně bezlepkové druhy cukroví - třeba pusinky! Ale rumové kuličky máme letos prvně taky bezlepkové - narvala jsem do nich bezlepkové piškoty - byly v akci, tak jsem je operativně nakoupila ve větším a s tím rumem jsou fakt super!!! :-P
A ještě půjdou pod vosátka (piškoty jsou z vajec a kukuřičné mouky). Tak přeji pohodové, bezlepkové Vánoce, spokojená prťata a nekonečnou zásobu perníčků! :-)

2 Madla Madla | E-mail | Web | 20. prosince 2013 v 16:48 | Reagovat

HaF: Tak, tak, mluvíš mi z duše, třeba u perníčků konkrétně bych se výsledku bez Jizerky hodně bála. Nebo u vanilkových rohlíčků (ty zatím v bezlepkové variantě vyzkoušeny nemám).
Teda, jak rumové kuličky a vosí hnízda nemusím, po tvém popisu bych si je hned dala!

3 Vanda Vanda | Web | 23. prosince 2013 v 12:38 | Reagovat

Milá Madlo, mluvíš mi z duše, však já ty okna taky nemám vycíděný:-D a napečeno v rámci možností, s loňskými hojnými léty mateřské dovolené se to srovnat nedá. Ale co, hlavně že jsme spokojení. Tyhle perníčky působí velmi voňavě a musí být skvělé. přeju krásné svátky!!! :-)

4 WeCantStop WeCantStop | Web | 24. prosince 2013 v 14:31 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama