Kachna bez práce - třináct hodin pomalu pečená

17. prosince 2013 v 20:18 | Madla |  Maso hraje prim


Tak tuhle kachnu jsem dělala poprvé k obědu ke svátku svatého Martina. Od té doby uběhlo už moře času,ale já na tu chuť prostě nemůžu zapomenout. Jeden recept na výbornou kachnu tu už mám, ale tenhle ho s přehleem strčí do kapsy. Inspirovala jsem se tímto receptem v on-line verzi Apetitu a jinak už kachnu připravovat nebudu.


Měkoučké masíčko se doslova rozpadávalo už pod naším mlsným pohledem, kůrčička byla krásně vypečená a křupavá, prostě super. Jen asi příště vynechám potření medovou glazurou, nebo dám medu výrazně méně. Mám sice med ráda, ale tady mi ho přišlo fakt hodně.


A nebojte se, je fakt bez práce, stačí, když si přípravu a pečení dobře načasujete a můžete se těšit ze skvělého svátečního jídla.


Takže si připravte:

zhruba dvoukilovou kachnu
4 lžičky soli
3 lžičky kmínu
1 a 1/2 dl vody
polévkovou lžíci medu (původně 150 ml)

Den předem kachnu nachystejte - omyjte, osušte, odkrájejte přebytečný tuk u biskupa a u krku a kachnu pořádně osolte. I zevnitř. Okmínujte a kmín pěkně vetřete do masa. A dejte do chladu (přikryté potravinovou fólií). AKlidně na dvacet čtyři hodin. Důkladné odležení pomůže tomu, aby sůl pěkně vstoupila do masa a kachna tak nebyla ochucená pouze na povrchu.
Tak, a teď to načasování. Pokud chcete jíst v pravé poledne, stačí, když kachnu v pekáčku, podlitou deci a půl vody, strčíte do trouby vyhřáté na 90°C (ano, jenom na 90°C, není to překlep) v jedenáct večer. Pak jděte spát, do baru, péct chleba, chovat nachlazené uplakané dítko, cokoli podle nálady a vašich možností. A nechte kachnu péct sedm hodin.

V šest ráno jen zvýšíte tepltou na 120°C a nechte kachnu péct dalších šest hodin. Poslední hodinu před dopečením, tedy v 11 hodin, odklopte poklici, kachnu zlehka potřete medem a pečte dál na 120°C. Na poslední čtvrt hodinku teplotu zvyšte na 200°C a kachnu dopečte dokřupava.


Je to fakt pecka, nejen do Německa. Zpočátku jsem byla hodně skeptická, ale výsledek mě překvapil nad očekávání. Jinak už kachnu péct nebudu!

Tak co, dáte si?

A příště nějaké cukroví, kterého jsem, díky nucené izolaci s dítkem prodělávajícím neštovice, napekla chtě nechtě sedm druhů?
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 HaF HaF | Web | 19. prosince 2013 v 14:05 | Reagovat

Potvrzuji, je báječná, já ji takhle peču už asi tři roky a je bezkonkurenční! Navíc kačka v tomhle ročním období nemá chybu. Ať brzy vyzdravíte! :-)

2 Madla Madla | E-mail | Web | 19. prosince 2013 v 22:03 | Reagovat

HaF: Hani, já na ni narazila až letos (holt jsem opožděná), ale jinak ji péct už nebudu!
Teď právě máme krátké období klidu, ale počítám, že budeme mít pupínkaté Vánoce :-)

3 HaF HaF | Web | 19. prosince 2013 v 22:57 | Reagovat

[2]:Husa u nás moc nejede, ale kačena je vždy vítána. A právě syn Martin ji vyžaduje na svůj svátek místo husy. A tak ji na Martina děláme několik let pravidelně. Tu pomalu pečenou jsem taky objevila v Apetitu, ale tištěném. Taky ji Ditta P. prezentovala v časopisu Albert. Ono vůbec pomalu dělané maso je vždy pochoutka. Navíc má drahá polovička tvrdí, že takhle si představuje ideální bezlepkovou dietu - maso, může být i trocha zeleniny a zbytek nemusí!!! :-D

4 Madla Madla | E-mail | Web | 20. prosince 2013 v 16:50 | Reagovat

HaF: I mi jsme vysazeni spíš na kačenky :-) A s tou bezlepkovou stravou je to pravda, maso, zelenina a téměř nic víc není třeba :-) Jen v tom zimním období je to se zeleninou krapet bída, rychle se sezónní druhy přejí.

5 bara bara | Web | 28. prosince 2013 v 0:59 | Reagovat

To je chytry..!

6 Madla Madla | E-mail | Web | 31. prosince 2013 v 19:47 | Reagovat

bara: ... a pekelně dobrý :-)

7 Marcela Marcela | E-mail | 3. ledna 2015 v 16:51 | Reagovat

Zajímavé komentáře.Já jsem dala kachmu péct v 1 hod.3O min v noci na 90 stupňů a v 7 ráno mě vzbudil zápach spalené kachny a byli jsme bez oběda.Byla úplně vysušená,spíš zbyla jen připálená kůže a zápach po celém bytě.Kde se stala chyba ???

8 Madla Madla | E-mail | Web | 4. ledna 2015 v 10:41 | Reagovat

Marcela: Těch devadesát stupňů je fakt málo, já ji takhle peču už dlouho a evidentně i podle komentářů to ostatním vychází, takže vážně netuším, jak by se kachna mohla spálit... Nepekla jste třeba na horkovzduch?

9 Dana72 Dana72 | 19. února 2015 v 9:12 | Reagovat

Dala jste poklici na pekáč? Ja vyzkoušela recept včera a je vynikající. [7]:

10 Martina Martina | 5. dubna 2015 v 19:09 | Reagovat

Dobrý večer,můžete mi prosím někdo poradit,jestli mám dát troubu jenom na dolní pečení,nebo i na horní pečení? Děkuji :-)

11 Jiri Kral Jiri Kral | 24. října 2015 v 23:58 | Reagovat

Diky za recept, dopadlo to fakt skvele. Stavnate a rovnomerne slane maso, krupava kurcicka. Parada!

12 Moka Moka | Web | 5. prosince 2015 v 1:39 | Reagovat

Tak většinou peču kolem 5 hodin, ale teď mám noční proud :D Takže začít o půlnoci se prostě nabízí. Takže vyzkouším tenhle recept. I když ho trochu upravím, moje kačena má jen 1400g. Začnu péct v 1:40 a skončím kolem poledne.

13 Moka Moka | Web | 6. prosince 2015 v 1:29 | Reagovat

Tak nakonec byla naprosto dokonalá! Když budu mít čas, tak už ji ani jinak dělat nebudu. Díky za super recept!

14 Madla Madla | E-mail | Web | 9. prosince 2015 v 10:48 | Reagovat

jiri Kral: Tak to jsem moc ráda, že to takhle dobře dopadlo :-)

15 Madla Madla | E-mail | Web | 9. prosince 2015 v 10:48 | Reagovat

Martina: Ano, dát spodní i horní ohřev :-)

16 Madla Madla | E-mail | Web | 9. prosince 2015 v 10:49 | Reagovat

Moka: Tak to jsem neskutečně ráda! U nás taky jiná úprava kachny už nefrčí :-)

17 Ema Ema | Web | 24. února 2016 v 13:57 | Reagovat

Miluji pomalu pečenou kachnu, to je prostě moje závislost.

18 carey carey | 9. září 2016 v 9:14 | Reagovat

pujcka 4500 do vyplaty ;-)

19 Jirka Jirka | E-mail | 26. prosince 2016 v 8:41 | Reagovat

[7]:
Koupit novou troubu při 90°C se nevaří ani voda natož aby se něco spálilo ;-)

20 ivanhoe111 ivanhoe111 | E-mail | 29. prosince 2016 v 16:08 | Reagovat

Dělal jsem ji v klasickém smaltovaném pekáči s víkem,které netěsní (cca 1/2 cm -mezera)přesně dle receptu (kachna měla 2100gramů).Půl dne předtím jsem dle teploměru do trouby si na knoflíku od trouby přesně tužkou vyznačil kdy je teplota 90,120 a 200 stupňů.Po dvanácti hodinách,kdy jsem sundal víko-byla spálená,vysušená a bez výpeku.V reakci na to jsem si na netu objednal skleněný pekáč na husu s víkem,které těsní.

21 ivanhoe111 ivanhoe111 | E-mail | 29. prosince 2016 v 16:24 | Reagovat

Nyní jsem si jist,že je tento recept špatný!Pokud se to někomu dle tohoto receptu povedlo-tak byla skutečná teplota nnohem nižší než nastavená teplota 90 stupňů.Přečtěte si recept na pomalu pečenou husu (jejíž hmotnost je dvojnásobná)a kterou jsem s úspěchem 2x dělal v onom klasickém smaltovaném pekáči s víkem,které netěsní!!!ONEN RECEPT:http://hobby.idnes.cz/svatomartinska-husa-krok-za-krokem-pece-se-sama-bez-kontroly-13-hodin-1gi-/hobby-domov.aspx?c=A101108_145649_hobby-domov_bma

22 ivanhoe111 ivanhoe111 | E-mail | 29. prosince 2016 v 16:37 | Reagovat

No a do třetice důkaz,že je tento recept špatný!!!U receptu na pomalu pečenou husu (dvojnásobná hmotnost!)byl v komentářích dotaz ,zda se takto může péci kachna-zde je odpověď: Re: pečení

Pokud máte troubu, u které lze nastavit opravdu nízkou teplotu (kolem 80 stupňů), tak rozhodně ano. Na mé plynové tak nízké teploty nedosáhnu, takže kachně i na nejnižší možnou teplotu stačí pět hodin pod pokličkou plus potřebná doba na zezlátnutí. Já kachnu dávám péct, když se ráno vzbudím, a na oběd je hotová.
ONEN RECEPT na pomalu pečenou husu:http://hobby.idnes.cz/svatomartinska-husa-krok-za-krokem-pece-se-sama-bez-kontroly-13-hodin-1gi-/hobby-domov.aspx?c=A101108_145649_hobby-domov_bma

23 Leona B. Leona B. | 24. března 2017 v 17:37 | Reagovat

Ivanhoe111: Já teda tento recept ještě nezkoušela, ale myslím, že v něm problém nebude. Úplně běžně peču kuře třeba i 5 hodin na 90 stupňů a nikdy se mi to nevypeče.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama