Mandlový chlebíček s parmezánem a sušenými rajčaty (bezlepková i "lebková" varianta)

28. prosince 2013 v 20:53 | Madla |  Slanosti bezlepkové
Nenechte se v názvu receptu zmýlit přízviskem mandlový, tenhle chlebíček vůbec není sladký, naopak, chuť prosluněné Itálie v něm číhá dolsova v každém soustu. Navíc je za deset minut připravený, je ho relativně hodně a na řezu taky vypadá celkem hodně dobře. Takže je to ideální adept na silvestrovské pohoštění.


Ale jestli už vám sladké leze krkem, tak nemusíte čekat ani do Silvestra, a vemte si ho do parády pěkně hned teď. Recept (upravený - s notným přídavkem mé oblíbené mandlové mouky) je z mé oblíbené kuchařky Chléb v hlavní roli. Dělala jsem ho ještě v dobách, kdy jsem o své skryté celiakii neměla ani tucha, a pak jsem si jej upravila tak, aby fungoval i bezlepkově. A obě verze byly super. Mandlová moučka (velmi jemně namleté mandle) se postará o vláčnost těsta a jemnou ořechovou vůni a chuť. A tymiánové dochucení tomu všemu dává tu správnou korunu.

Takže tady je můj, upravený, recept:


150 g hladké mouky (nebo kukuřičné hladké pro celiaky)
150 g mandlové moučky (lze vynechat a dát zase hladkou mouku, ale nedoporučuju)
1 lžička soli
1 prdopeč
2 lžičky sušeného tymiánu
300 ml podmáslí/kefíru/kyšky
2 vejce
1 lžička rajčatového protlaku )používám domácí kečup)
2 lžíce olivového oleje
25 g najemno nakrájených sušených rajčat
40 g strouhaného parmezánu

Troubu si předehřejeme na 180°C. Do mísy si prosejeme mouku (hladkou či kukuřičnou), přidáme mandlovou moučku (dobrá je i varianta s lískovými ořechy, ale pro někoho je příliš výrazně ořechová). Přidáme kypřicí prášek, sůl a tymián. Promícháme suché ingredience. Přilijeme podsmálí, vyklepneme vejce, přidáme rajatový protlak či kečup a olej. Promícháme v tekuté těstíčko. Nakonec vmícháme sušená pokrájená rajčata a polovinu množství (tedy 20 g) nastrouhaného parmezánu.
Hranatou formu na biskupský chlebíček si vymažeme máslem a vysypeme buď strouhankou nebo kukuřičnou polentou či krupicí. Do vymazané a vysypané formy vlijeme těsto a vršek chelbíčku posypeme zbytkem parmezánu a troškou tymiánu.
Pečeme 50-60 minut.


Podáváme s různými pomazánkami. (Na fotce je zrovna cizrnová se sušenými rajčaty a petrželkou).


nebo jen tak, s domácí lučinou a kvalitní šunkou.


Už podle toho neobvykle velkého množství fotek musíte prostě vědět, že tohle je můj favorit. Miluju ho - tu kombinaci parmezánu, tymiánu a sušených rajčat. Je to, jako bych jedla samotnou Itálii.

A jak jste na tom vy, se vztahem k sušeným rajčatům?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 J. J. | 28. prosince 2013 v 23:36 | Reagovat

Madlo, Vy máte i celiakii? Myslela jsem, že jen nějaké zánětlivé onemocnění kloubů.

2 Vilemína Vilemína | Web | 29. prosince 2013 v 14:29 | Reagovat

Sušená rajčata jsou ve slaných chlebíčcích skvělá, mám ozkoušený recept na dýňový i cuketový, všude je málo mouky a tymián i rajčata, vskutku úplná Itálie!

3 HaF HaF | Web | 31. prosince 2013 v 18:15 | Reagovat

Skvělé! Vyzkouším! Přeji jen to nej v novém roce 2014!
Sušená rajčata můžu, ale jsem v naší rodině nějak osamocena. :-)

4 Madla Madla | E-mail | Web | 31. prosince 2013 v 19:44 | Reagovat

J.: U mě je to s celiakií složitější, v podstatě mám "jen" revmatoidní artritidu, ale po vysazení lepku jsem zjistila, že je mi mnohem lépe, klouby nebolí (téměř, teď v zimě je to trošku horší) a neotékají, z krve byly protilátky na celiakii negativní a další vyšetření bylo dle mého lékaře zbytečné. Takže se domnívám, že u mě se jedná o nějaký problém s lepkem, nevím, zda o celiakii či nesnášenlivost nebo alergii na lepek, každopádně při dodržování bezlepkové diety se cítím mnohem lépe.

5 Madla Madla | E-mail | Web | 31. prosince 2013 v 19:45 | Reagovat

Vilemína: Hmm, všechny tebou vyjmenované varianty miluju, jen s tou dýní jsem sama. Sakryš, nadělala jsi mi chutě!

6 Madla Madla | E-mail | Web | 31. prosince 2013 v 19:46 | Reagovat

HaF: Ani v naší rodině se žádný další milovník sušených rajčat nenachází. Nu, alespoň jich po mě zbyde víc! I tobě hani přeji do nového roku vše nejlepší, hlavně to zdraví, že. ;-)

7 HaF HaF | Web | 1. ledna 2014 v 0:34 | Reagovat

[6]: Jo, jo, zdraví! ;-) Ale ten prevít rohlík a dobrý chleba někdy sekra chybí - potvora! Ale sladké ani ne, ořechovo jablečná buchte podle Pipi je skvělá a ráno ujíždím na jahelné kaši s medem. A vynechávám i mléčné výrobky a nějak mi nechybí, jen občas si dám k dobrému vínku dobrý sýr! (jako vedlejší produkt mám od září dole 6kg a žádné léky na tlak, nižší dávky hormonů na štítnou žlázu a ani přes vánoce jsem nijak nepřibrala, nakonec byl ten lepek asi větší prevít, než si člověk dokázal připustit) :-? Tak ještě jednou vše nej!

8 Lucie Lucie | E-mail | Web | 1. ledna 2014 v 13:36 | Reagovat

Hodně štěstí a zdraví do nového roku! :-)

Chlebíček vypadá bezvadně, aspoň budu mít záminku při mletí mandlí vyzkoušet tyčový mixér, co jsem dostala od milého k Vánocům :-P
Jinak pro milovníky sušených rajčat doporučuju pomazánku, kterou včera dělala spolubydlící na jednohubky: sušená rajčata, zelené olivy, česnek - rozmixovat. Toť vše a chutná to božsky!

9 toffo toffo | 1. ledna 2014 v 19:37 | Reagovat

Jsem závislák na sušených rajčatech a ještě víc na těch naložených v oleji! Chlebíček budu vést v paměti, recept se mi moc líbí.

10 Madla Madla | E-mail | Web | 2. ledna 2014 v 10:28 | Reagovat

HaF: To mi povídej, Hani, když muž přijede z náloží ještě teplých křupavých rohlíků a kváskového chleba z mohelnické pekárny, mám chuť okamžitě emgirovat...
Se slaným je trochu probém, ale už si začínám vychytávat recepty, tak je budu postupně pomaličku přidávat na blog, tak snad alespoň trochu pomůžu.
Jinak to je asi nějaká bezlepková telepatie, protože já taky po vysazení lepku shodila přesně šest kilo, které se pořád drží dole (i přes to, že jím snad víc než před tím).
A zkouším taky redukovat mléčné výrobky, občas si dopřeju jogurt nebo domácí lučinu, a stejně jako ry se nedokážu vzdát dobrých sýrů a sobrého vína :-)
Tak ať se nejen v novém roce daří!

11 Madla Madla | E-mail | Web | 2. ledna 2014 v 10:32 | Reagovat

Lucie: Děkuju moc, tobě (nevadí?) taky! Tyčák mandle určitě umixuje skvěle, takovéhle dárky já mám nejradši :-)
A olivovo-rajčatová pomazánka zní super, tu teda musím brzy vyzkoušet!
Jinak mi u tebe na blogu nejde komentovat, nezobrazuje se tam okénko pro komentář, chtěla jsem ti pochválit galletku. Jinak u smetanového karamelu mi pomáhá zalitý karamel se smetanou vrátit na plotýnku, na nejmírnější hořák, a prostě pořád intenzivně míchat, dokud není směs úplně hladká.
Tak ať se ti v novém roce vše daří, nejen v práci a při studiu a těším se na tvé další nápady z kuchyně!

12 Madla Madla | E-mail | Web | 2. ledna 2014 v 10:34 | Reagovat

toffo: Taky mám raději rajčata naložená v oleji, ale u nás je celkem kumšt je sehnat. Chlebíček určitě vyzkoušej, je perfektní!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama