Špaldové a bezlepkové linecké - moka a ořechové

8. prosince 2013 v 15:51 | Madla |  Sladkosti bezlepkové
aneb, kdy uprostřed pečení zjistíte, že vám došla hladká mouka. To se mi stává celkem běžně, jsem totiž poměrně impulzivní člověk, který se do věcí vrhá po hlavě, bez rozmyslu a tak, když jsem chtěla upéct další linecké a zjistila jsem, že hladká mouka už prostě není, zapátrala jsem v útrobách naší snad padesátileté rozevírací lavice, kterou máme v kuchni a objevila tam hladkou špaldovou mouku. Heuréka, linecké bude.

A bacha, i když špaldu dobře snáší lidé alergičtí na lepek, celiakům bych tohle cukroví rozhodně nedávala. Ani já je jíst nebudu, ale protože naše čtyřleté dítko se už v půlce listopadu změnilo na šílenou adventně pečicí verzi, kdy místo oslíkovského "Už tam budem" se neustále ptalo, kdy už budeme péct cukroví, tak už jsme dvarát pekly perníčky a taky linecké. No a nevím, jestli se tohle linecké Vánoc dočká. Moc mu nedávám.

Takže tady vám předkládám tyto dva recepty na linecké. Jsou neuvěřitelně variabilní, do ořechové verze zkuste třeba přidat najemno nakrájené brusinky, do moka verze pak třeba nastrouhanou čokoládu.

A protože jsem dobrá duše (a chci si o svátcích taky pochutnat), nabídnu vám ke každé verzi i variantu bezlepkovou.

Na ořechovou verzi si nachystejte:


150 g hladké špaldové mouky (na bezlepkovou verzi si namíchejte stejný poměr hladké kukuřičné, pohankové a rýžové mouky)
150 g mletých ořechů (vlašských, lískových, mandlí)
100 g moučkového cukru
200 g másla (studeného)
2 žloutky


Smíchejte si mouky, ořechy a cukr do sypké směsi. Pak přidejte na kousky nakrájené studené máslo a žloutky a rychle zpracujte rukama do hladkého těsta. Dejte do igelitové fólie a do chladu. Stačí na hodinku, ale těsto na vás klidně počká i několik dní.
Poté těsto na pomoučeném vále vyválejte do tloušťky tří milimetrů a vykrajujte libovolné tvary (v případě bezlepkového pečiva volte raději nějaké jednodušší, bezlepkové pečivo je křehčí a lámavější). Upeččte dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C. V příapdě bezlepkového pečení nechte cukroví na plechu vychladnout, zamezíte tak jeho lámavosti.


A slepujte třeba švestkovými povidly nebo domácí nutellou.



Na moka verzi si nachystejte:

250 g hladké špaldové mouky (pro bezlepkovou verzi si namíchejte 50 g kukuřičného škrobu, 100 g hladké kukuřičné mouky a 100 g rýžové mouky)
50 g mletých ořechů
2 zarovnané kávové lžičky instantní kávy
1 lžíce kakaa
100 g moučkového cukru
špetku kardamonu (není nutný)
200 g studeného másla
2 žloutky

A postupujeme úplně stejně jako u předchozího receptu.

Pokud chcete změnu, vynechte kávu, kakao a kardamon a přimíchejte do těsta třeba lžičku skořice a nastrouahnou kůru z jednoho pomeranče. Tuhle verzi má snad nejradši můj muž. A v tomto případě slepujte nějakou výraznou marmeládou, třeba rybízovou.


U původní moka verze je nejlepší slepovat domácí nutellou a pokud jste fajnšmekři, tak vršek cukroví ještě polijte rozpuštěnou hořkou čokoládou a ozdobte oloupanou mandlí.

Chtěla jsem na blog dát rubriku vánoční pečení, ale protože v současných dnech služba blog.cz nějak blbne (že by taky sháněla dárky a pekla cukroví?), tak vám alespoň pod tento článek dám malý souhrn receptů na cukroví, které by vás třeba mohlo zajímat.

Milovníci kokosu zbystřete, přicházejíc na řadu kokosky - a hned dva jednoduché recepty - nejsnadnější kokosky na světě, a pro koho by byly ještě pořád moc pracné, nabízím i kokosky sestávající pouze se smíchání dvou přísad. Posledně jmenované kokosky jsou perfektní. Bleskurychlé a ihned měkké.

A v tomto článku najdete recepty na naše rodinné stříbro - vynikající mandlové vaniláčky, dvě variace na mandlové palcové sušenky, dál pomerančové sušenky s čokoládou a mandlemi. A aby sušenkoidního pečení nebylo málo, najdete tu i máslové sušenky se zeleným čajem. A taky trošku zdravé a hlavně hříšně dobré müsli hrudky s brusinkami, zalité v bílé čokoládě.

A co by to bylo za Vánoce bez perníčků - naše oblíbené jsou čokoládové legislativní perníčky, výborné jsou také hutné a zdravé celožitné medové perníčky.

A co takhle upéct dětem vánoční ježečky z lineckého těsta? Uvnitř se může skrývat třeba oříšek, nebo sladká kandovaná třešeň.

A co pečete dobrého k Vánoců vy?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 HaF HaF | Web | 19. prosince 2013 v 14:11 | Reagovat

Vypadá to lákavě, já se taky pustila do bezlepkového pečení a překopala jsem naši vánoční klasiku. A jestli fungujete jako u nás, tak pečete další várku! :-)

2 Madla Madla | E-mail | Web | 19. prosince 2013 v 22:04 | Reagovat

HaF: Ano, přesně tak, nějak to cukroví rychle mizí z těch krabic, bohudíky mládě pečení baví a tak jsem každý den spáchaly něco dobrého a ještěže polovinu cukroví rozdám, jinak bychom se po Vánocích neunesli :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama