Celerová mléčná polévka

14. ledna 2014 v 12:41 | Madla |  Z polévkové mísy
Játrová omáčka, rýžový nákyp, šunkafleky, mléčná polévka. Pro někoho hororový výčet vzpomínek na neblahé školní stravování v šedém postsocialistickém období, pro mého muže pak poslední bod znamená lehký úsměv na rtech a počátek kručení v břiše.
Když se přivdala do nového města a nové rodiny, neměla jsem ráda celer. Jakože vůbec. A manželova maminka celer zbožňuje. Na první rodinnou oslavu donesla jednohubky s celerovou pomazánkou, to si pamatuju přesně. A pak se mě za pár týdnů zeptala, jestli svému drahému muži vařím celerovou mléčnou polévku. Brr, úplně si vzpomínám, jak jsem se otřásla jen při té přestavě. Mléčná polévka a ještě v celerovém provedení, návrat do školní jídleny, kdy nad vámi stojí přísná úča a vrací vás s tácem s nedojezenou polévkou nazpět, byl takřka reálný.

Ale aby nedošlo k nedorozumění. Moje tchyně je úžasný člověk. Je to hodná, obětavá, milá a vtipná ženská, která mi fakt hodně pomáhá. Hlídá děti, každou chvíli se nabízí, že mi s něčím pomůže, prostě je to zlatá ženská. jen jedinou vadu má. Má ráda celer... Ale počkejte, já už mu taky přišla na chuť. A dokonce jsem se naučila i vařit manželovu oblíbenou mléčnou celeračku. Můžu jí uvařit jak velký chci kotel a mí oba Antonínové ji vždycky zblajznou s ohromnou chutí. Tak pokud máte doma celeromilce, kterému nevadí mléčné polévky, určitě mu ji uvařte.


Na cca 6 porcí budete potřebovat:

plátek másla
1 lžíce oleje
1 středně velkou mrkev
1 středně velký pastiňák/petržel
jednu čtvrtinu z větší bulvy celeru (tj. asi 200 g)
1 menší cibuli (nebo kousek pórku)
2 středně velké brambory
1 l mléka (nebo 1/2 l vývaru a 1/2 l mléka)
zarovnanou polévkovou lžíci soli
lžičku celého kmínu
lžíce sušené majoránky

Mrkev, petržel a celer oloupejte a nakrájejte na drobné kousky. V hrnci si rozpusťte máslo s olejem a vsypte kořenovou zeleninu. Smažte tři minutky a přidejte nadrobno nakrájenou oloupanou cibuli nebo pórek (pouze bílou část). Smažte ještě dvě minutky. Zalijte mlékem (nejlépe plnotučným). Pokud chcete polévku jemnější chuti, dejte půl na půl mléko a vývar, polévka nebude tak výrazně mléčná a můžete ke stolu pozvat i necelerové fanatiky ), takže i mě :-))
Oloupejte a na drobné kostky nakrájejte brambory. Vsypte je do polévky, osolte a okmínujte a na velmi mírném plameni za občasného míchání vařte do měkka, tj. asi čtvrt hodinky. Bacha, mléčné polévky rády utíkají, takže vařte raději bez pokličky a nikam raději neodcházejte. Do uvařené polévky rozemněte v dlaních lžíci sušené majoránky, promíchejte a můžete podávat.


Tak co, patříte mezi milovníky celeru, nebo jste jeho zapřisáhlými odprůci. Nebo se ho pomalu přestáváte jako já bát? Pokdu kolem celeru stále našlapujete velmi obezřetně, zkuste třeba mačkaný celer podle Jamieho, spoustu celeorvé natě zase využijete při přírpavě voňavé kotlety v celerové krustě, celer si perfektně rozumí i s brambory, zvláště těmi zapečenými. Vyzkoušeno a testováno na neceleroholikovi :-)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Magda Magda | E-mail | 14. ledna 2014 v 13:32 | Reagovat

Ahoj Madlo (nejsi Magdalena?), zatím jsem jen nakoukla ale já už většinou na první "čuchnutí" poznám, kde prásknu dveřmi a nevracím se a kam mě to naopak přitáhne znovu a znovu.
Už v tom mám jasno, odpoledne má synek chuť na puzzle, tak budu mít chvíli jen pro sebe a prolítnu to u Tebe.
recepty skvělé ALE CO MĚ NAPROSTO OKOUZLILO - TO JSOU TY TVÉ TALÍŘE, takové originálně hluboké s tím vroubením, no krása. Odkud je máš?
Hezký den, Magda z Brd :-)

2 Madla Madla | E-mail | Web | 20. ledna 2014 v 16:27 | Reagovat

Magda: Ahoj Magdi, nene, nejsem taky Magda, křestním jsem Marie a přezdívka Madla vznikla už v mém raném dětství a od té doby na ni slyším víc než na jiné, klasičtější, podoby svého jména :-)
Děkuju moc za chválu, snad sis na chvíli našla čas pobrouzdat mými stránkami a zalíbilo se ti tu.
Talíře jsem dostala od muže k narozeninám, vím jen, že je kupoval přes internet, prý je to značka Thon, ale už se mi je na netu nepodařilo najít. :-(

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama