Domácí super müsli bochník

28. ledna 2014 v 16:24 | Madla |  Ať to má smüsl
ze kterého nakrájíte takové množství tyčinek, že to zasytí menší město. Dobře, možná trošku přeháním, ale stačí mít doma v kredenci nějaké ty vločky, semínka, ořechy a sušené ovoce, a když si do lékárny skočíte pro Psyllium, můžete pak péct do nekonečna müsli tyčinky podle momentální chuti a nálady.


Už asi před rokem jsem tenhle recept od Julliany "Maškrtnice" vyzkoušela téměř hned, co spatřil světlo světa a jsem s ním strašně spokojená. Je neskutečně variabilní a úžasný, takže Julko, díky moc! A já budu dnes večer "nakládat" dva druhy müsli, jedno jablečné s brusinkami (z obyčejných ovesných vloček pro obyčejné smrtelníky) a pak pomerančové s meruňkami (z vloček jáhlových pro nebohé bezlepkáře). A pak půjdu s kůží na trh a spolu s dalšími "lebkovými" i bezlepkovými výrobky budu tyto své tovary nabízet v uničovském pekařství Vašíček. Tak jestli budete mít cestu, stavte se, ochutnejte a pokud vám bude chutnat, ráda pro vás budu touto cestou péct.

Ale pro ty, co mají stejně jako já, slabost pro vše hand made, přepisuji svou variantu obrovského sladkého müsli bochníčku. Ten můj má z celé dávky rozměr 20x30 cm a z toho už je fakt hodně tyčinek.

Takže dost kvákání, jdeme na to, ano?


100 g oblíbeného sušeného ovoce (brusinky, meruňky, švestky...)
90 g lněných semínek
40 g slunečnicových semínek
145 g vloček (ovesných/jáhlových/pohankových)
50 g dýňových semínek
70 g ořechů dle libosti
3-4 lžíce psyllia
čtvrt lžičky soli


vše zamícháte a doplníte:

350 ml vody nebo stopro džusu (jablečný džus + sušené brusinky, pomerančový + meruňky)
4 lžíce medu
3 lžíce olivového oleje

Všechno pořádně promíchejte se suchou směsí, nalijte do formy vystlané pečicím papírem, morkou rukou uhla´dte a pořádně přitlačte, zakryjte potravinářskou fólií a nechte dvanáct hodin stát. Už po chvíli vidíte, jak se tekutina díky Psylliu mění v gel a ráno na vás vyfbafne krásně tuhý gelový palckoid. Tak s ním bafněte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte ho tam dvacet minut. Potom ho vyklopte na plech a z druhé strany dopékejte ještě 30-40 minut. Vyklopte na mřížku a nechte (nejlépe až do druhého dne) řádně vychladnout. Jen tak vám půjdou krájet krásně tenké plátky.


Ale tady se fotek úhledných plátečků nedočkáte, protože müsli svíbochy musím chránit skoro vlastním tělem před "dravou zvěří", viz foto:


Tak co, znáte, vyzkoušíte, nebo si radši přijdete ochutnat?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Meg Meg | Web | 29. ledna 2014 v 16:55 | Reagovat

Neznám a musím zkusit! Jak mi jenom tohle mohlo uniknout... Budou tyčky na svačiny! :)

2 Vilemína Vilemína | Web | 30. ledna 2014 v 14:00 | Reagovat

Madlo, vypadá to dobře - ten "projekt" s pečením do krámu taky, tak ať se daří!

3 Madla Madla | E-mail | Web | 31. ledna 2014 v 11:15 | Reagovat

Meg: Já zase musím vyzkoušet ten tvůj grilovaný dort, ten mě úplně uchvátil!
tyhle tyčky jsou vážně super, momentálně přemýšlím makovo-švestkovou variantou s kardamonem.

4 Madla Madla | E-mail | Web | 31. ledna 2014 v 11:16 | Reagovat

Vilemína: Díky moc, je to dobré, i zdravé = ideální kombinace. Jinak do krámu péct nebudu, bylo by s tím moc práce (hygiena, ŽL), jen jsem udělala ochutnávku a k ní "servírovala" i kontakt na mě.

5 Jindra Jindra | 31. ledna 2014 v 14:43 | Reagovat

Vyzkouším !!!!!!!!!!!!!!

6 HaF HaF | Web | 1. února 2014 v 20:12 | Reagovat

Taky musím vyzkoušet! A smekám, doma dvě malé děti, bezlepková dieta a ještě ochutnávky v pekárně! ;-)

7 Madla Madla | E-mail | Web | 2. února 2014 v 21:45 | Reagovat

Jindra: určitě vyzkoušejte, nebudete litovat!

8 Madla Madla | E-mail | Web | 2. února 2014 v 21:47 | Reagovat

HaF: Hani, chystám se i na variantu s pohankovou lámankou, tak snad to bude fungovat. A jinak je fakt, že to chce asi trošku blázna na takové věci, co já vyvádím, ale já byla vždycky hrozně do všeho hrrr... a když mě to prostě baví a potřebovala jsem si ověřit, jestli bude nějaká odezva. A ona asi bude :-)

9 HaF HaF | Web | 2. února 2014 v 22:09 | Reagovat

[8]: Tak to gratuluji! Já asi nějak stárnu. Vaření mě baví pořád a nijak ho nešidím, jen to nestíhám fotit a zpracovávat. A taky mám pocit, že to naše rodinné vaření není tak zajímavé, no a pak podobné recepty najdu u druhých a navíc nějak hezčí! :-D
Musím se polepšit a vzít si příklad třeba z tebe! ;-)

10 Madla Madla | E-mail | Web | 4. února 2014 v 13:10 | Reagovat

HaF: Hani, není potřeba na sebe nějak přehnaně tlačit, blog má být pro radost, ne z povinnosti. Myslím, že tví věrní čtenáři si rádi počkají na každý příspěvek (třeba ty zvěřinové paštiky, ty mě vážně dostaly!). Ono někdy i jednoduché recepty si zaslouží spatřit světlo světa, protože největší práce je opravdu skryta v takovém tom nenápadném, každodenním vaření.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama