Mrkvový salát - klasicky i s troškou šmrncu

7. ledna 2014 v 20:48 | Madla |  Salátové lupení
Měla jsem pro vás vážení a milí nachystané supr dupr virtuální silvestrovské pohoštění, dokonce i s alkoholovým míchaným doprovodem. Leč zavítal k nám vánoční bacil, který připravil den před Štědrým dnem o veškeré zbytky sil nejdřív mého muže a tak jsem mezi balením dárků, výrobou bramborového salátu, pečením kapra a výrobou jedlých dárků (tentokrát to byl čokoládový likér, domácí granoly, vánoční dorty a husí paštiky) lítala s hektolitry čaje a oloupanými pomeranči nacpanými Paraleny a snažila se do toho mumraje ještě zabavit děti. A vánoční vypětí si pak vyžádalo svou daň, dva dny po Vánocích jsem lehla opět já. Ještěže byl drahý doma a já tak strávila jeden a půl dne v posteli, což je luxus, který si dopřeju tak maximálně jednou za rok.

Pár dní bylo docela bez nemocí (i bez negativních emocí) a já z toho byla zřejmě tak nafoukaná, že jsem dostala zánět dutin. A drží mě už čtrnáct dní. Když čtu večer dětem pohádky, huhňám a po každé druhé větě smrkám do šnuptychlu, z neustálého inahlování mám hlavu napařenou tak, že si mě lze téměř splést s ovarem.

Ale už je to lepší, inhalace a bramborové obklady pomáhají a já už dokonce můžu vypít na ex hrnek s čajem, bez pocitu, že na mě někdo vykonává waterboarding. A dokonce už můžu vyjít i mezi lidi, protože už nikoho svým vzhledem, který připomínal kombinaci Quasimoda, Olgy Šípkové a krále bramborových lidí, neděsím.

A tak, abych podpořila oslabenou imunitu, spolu s dětmi baštím doslova kila klasického mrkvičkového salátu s jablíčkem. Já vím, že to je strašně známý recept, ale třeba si díky němu vzpomenete, jak vám bylo fajn, když vám zachumlaným do peřiny četla maminka u postele pohádky (nebo hrála maňáskové divadlo jako ta moje) a pak vám donesla tuhle šťavnatou dobrotu.


Já ji dělám takhle:

na jemném struhadle nastrouhám mrkve, k nim přidám stejný počet jablek nastrouhaných na hrubo. A teď to přijde, zaliju stejným dílem jablkového džusu a vychladlého čaje (obvykle mám doma uvařený pro děti červený rooibos). Přidám lžičku tekutého medu a lžičku rostlinného oleje (aby se vstřebaly vitamíny rozpustné v tucích - A, D, E, K). Zamíchám a servíruju.


Dět se po něm můžou utlouct, takže nemám čas jej ani pěkně vyfotit. A tohle je navíc už skoro dva roky stará fotka. To jsem ostuda, že?

Tak abych to trošku napravila, naservíruji vám další salát, zase dva roky starý (ale mnohem častěji připravovaný), který je pro svou pikantnost určený spíše dospělým strávníkům. Tenhle mrkváč je fakt zvláštní, ale určitě ho vyzkoušejte, já ho mám strašně moc ráda. Kdysi za dob svých vysokoškolských studií jsem jej vyčetla z kuchařky MUDr. Igora Bukovského a utkvěl mi v paměti. A od té doby je u nás v kuchyni dost častným evergreenem.

Na pořádnou vitamínovou bombu si nachystejte:

1/3 šálku loupaných mandlí (osobně mám radši neloupané, pan doktor promine, zdají se mi i zdravější)
2 lžíce sezamového olje
1 lžíce celozrnné hořčice
2 lžíce citronové šťávy
2 šálky najemno nastrouhané mrkve
(do směsi na zálivku patří i kukuřičná mouka, tu však já vynechávám)

Na pánvi si nasucho orestujeme mandle. Pěkně se rozvoní a zesílí se jejich aroma i chuť. Smícháme si sezamový olej, celozrnnou hořčici a citronovou šťávu. Přidáme mrkve a mandle a hned podáváme.


Opět prastaré foto, rozostřené, nehezky naservírované. Asi by to chtělo staré recepty přefotit, jenže já jih mám ještě v archivu tolik... Ale vyzkoušejte ho, hůř než na fotce u vás vypadat nebude, ale jeho chuť vás určitě překvapí.

A co si dáte příště? Něco slaného, nějaký dobrý sýr (třeba domácí polotvrdý?), maso, nebo nějakou sladkou tečku? Povídejte, přehánějte...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Milena Milena | 7. ledna 2014 v 22:53 | Reagovat

Mňam, díky, právě jsem na něj dostala chuť. Mládě to sice jíst nebude, páč ono, když vidí něco neznámýho, tak hned ví, že mu to nechutná, ale já jsem zase zavzpomínala, jak u nás byl mrkvový salát tradičně k vařené slepici, ano, vedlejší produkt báječné slepičí polévky a ano, chudší učitelská rodina, ale báječně to šlo dohromady, vařené maso a mrkev! Upgraduju podle tebe a bude to super, dík!

2 Vilemína Vilemína | Web | 9. ledna 2014 v 16:26 | Reagovat

Tak snad bude zdraví sloužit, po takovém množství mrkve...
Dělám ji nejradši s jablky a grepem, ale tu naslano s hořčicí zkusím. Mandle či semínka v salátech mi však nějak drhnou.

3 Maryna Maryna | 9. ledna 2014 v 16:27 | Reagovat

Madli, s hořčicí jsem ho nikdy nezkoušela, jsem zvědavá, jaké to bude :-)

4 pavla pavla | Web | 10. ledna 2014 v 13:52 | Reagovat

Mrkvový salát miluju. Spíš ten klasický, ale i ten druhý vypadá zajímavě. Až seberu odvahu, vyzkouším! Jinak mě zaujal ten jablečný džus a čaj! To musím vyzkoušet! Díky za inspiraci a doufám, že už jste všichni zdraví!!!

5 Vilemína Vilemína | Web | 10. ledna 2014 v 22:29 | Reagovat

A ještě gratuluju k získání měsíce bez reklam!
(Pro ty, co nevědí: je to odměna pro 20 nejnavštěvovanějších blogů za předchozí měsíc)

6 ajka ajka | Web | 11. ledna 2014 v 2:58 | Reagovat

Mrkvový mám ráda, dělám s ananasem a banánem:-))
Ajka

7 Madla Madla | E-mail | Web | 11. ledna 2014 v 10:23 | Reagovat

Milena: A mě jste svým komentářem zase udělala neskonalou chuť na slepici na paprice. A to takovou, že jsem tu slépku prostě musela koupit.
Vařené maso a mrkev k sobě fakt krásně pasuje!

8 Madla Madla | E-mail | Web | 11. ledna 2014 v 10:25 | Reagovat

Vilemína: Jojo, já jsem děvče mrkvové a saláty evidentně zabraly, už zase jedu jako motorová myš :-)
S těmi semínky a ořechy ve slaných jídlech to má stejně můj muž, takže pro něj je to vždycky "nahoře bez" :-D
A díky za upozornění k získání měsíce bez reklam, nějak jsem si to ani neuvědomila :-)

9 Madla Madla | E-mail | Web | 11. ledna 2014 v 10:26 | Reagovat

Maryna: Je trošku neobvyklejší, ale moc dobrý!

10 Madla Madla | E-mail | Web | 11. ledna 2014 v 10:27 | Reagovat

pavla: Díky džusu a čaji je pak salát příjemně vlahý, což v zimních obdobích, kdy není mrkev tak šťavnatá, je docela dobrá devíza :-)
A jinak díky, už jsme zdraví, tak snad to vydrží.

11 Madla Madla | E-mail | Web | 11. ledna 2014 v 10:28 | Reagovat

ajka: Mňam, tak tuhle kombinaci bych si dala moc ráda, leč ti mí pidimládežníci by asi protestovali.

12 La Cuoca La Cuoca | E-mail | Web | 21. ledna 2014 v 20:39 | Reagovat

Také se hrdě hlásím k milcům mrkve. Dnes k obědu se zaskvěla ve formě dušené s přídavkem kari a kokosového mléka. Jinak Vánoce jsou jako stvořené ke zdravotním trablům. Mně zase něco ofouklo, oko rudé až hrůza. Tak jsem nastrouhala mrkev s jablkem a zpucovala celý lavorek. Druhý den na mě koukalo zcela zdravé oko. Jo, strava léčí, hlavně když věříme, že nás léčí :) V jedné francouzské knize jsem četla další skvělý recept na mrkev: 500 g strouhané mrkve, 2 hrsti sekané petrželové nati, zálivka ze 3 lžic olivového oleje, lžičky hořčice, lžičky medu, sůl a pepř. Vynikající!

13 Madla Madla | E-mail | Web | 22. ledna 2014 v 17:57 | Reagovat

La Cuoca: Jé, dušenou mrkvičku si také někdy musím udělat, myslím, že je to ta pravá dobrota do studeného počasí. A s kokosovým mlékem a kari zní přímo báječně!
A francouzský mrkvový salát zní taktéž skvěle, zdá se, že následující dny budou u nás na oranžové vlně, díky moc za skvělé tipy!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama