Salát z pečené červené řepy s mozzarellou

21. ledna 2014 v 12:12 | Madla |  Salátové lupení
Moc dobrý salát, který klidně zastoupí lehčí oběd nebo večeři. Pokud si dáváte novoroční předsevzetí a frčíte momentálně na odlehčovací vlně, je tenhle salát pro vás jako dělaný. Ale pokud jste jako já a daly jste si jako jediné novoroční předsevzetí přání, aby jste si víc užívaly každé drobnosti ze všedních dnů a místo salátů teď při psaní článků odbíháte k hrnci s risottem s opékaným celerem a slaninou, tak si ho stejně udělejte. Je fakt strašně dobrý!

Recept je z kuchařky Dity P., kterou mám ráda jen coby "němou průvodkyni" magazínem Albert, ale její televizní marketingové PR jsem prostě neskousla. Nicméně na její kuchařku jsem slyšela samou chválu, takže jsem Ježíška po dlouhém přemlouvání ukecala a papírovou Dittu jsem dostala.

A hned jsem vyzkoušela tenhle recept a taky bramborové muffiny, které jsem si domestikovala v bramborový chléb bez lepku, ale teď vám představím tenhle recept. Já si jej tedy zjednodušila, protože mám ráda samotnou pečenou červenou řepu a Ditta ji předvářela a pak pekla ještě spou s medem a tymiánem, což mi přijde zbytečné, ale proti gustu ...


Takže moje jednodušší, leč fakt dobrá verze:

500 g vcelku upečené červené řepy
sáček rukoly
250 g mozzarelly, natrhané na kousky
kůra z jednoho biocitronu, najemno nastrouhaná
2 lžíce balzamikového octa
2 lžíce olivového oleje
sůl a pepř

Vcelku upečenou řepu oloupám a nakrájím na asi půlcentimetrové plátky. Na servírovací talíř rozprostřu omytou a osušenou rukolu (taky vzpomínáte na pana Beana s ponožkou?). Na rukolové lůžkou naházím halabala plátky červené řepy a mezi ně kousky mozzarelly. Vše zlehka pokapu balzamikovým octem a skropím olivovým oljem. Nad salátem párkrát zlehka otočím mlýnkem se solí a pepřem a můžu servírovat.




Pokud máte rádi červenou řepu, určitě si jej udělejte, ta chuť vás vážně dostane. A navíc i hezky vypadá!


A co Vám, mí drazí čtenáři, mám naservírovat příště? Chcete něco sladkého, polévkoidního, nebo pořádný kus masa? Nebo jste spíš pečivovitě zaměřeni?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 K K | 21. ledna 2014 v 14:47 | Reagovat

Mohu poprosit stručně, jak upéct řepu? Loupat, neloupat, jak dlouho....atd. Díky

2 Madla Madla | E-mail | Web | 22. ledna 2014 v 17:55 | Reagovat

K: Já ji peču jednoduše, lehce ji očistím, seříznu "ocásek" a košťál, zabalím do alobalu a peču při 180°C podle velikosti, maličké bulvičky stačí péct půl hodinky, ty velké i přes hodinu. Upečené jsou, pokud do nich jde lehce píchnout nožem nebo vidličkou.
Většinou, když něco peču (maso, koláč, dort), tak na k roštu přihodím zabalené řepy a je to :-)

3 Meg Meg | Web | 27. ledna 2014 v 7:35 | Reagovat

Krása!
Já peču omyté řepy v alobalu, před zabalením přidám kapku olivového oleje, soli a pepře. Nezdá se to, ale i tak je to ochutí. Po upečení oloupu, skladuju pár dnů v lednici a používám, kde se dá. Už bych prý zase měla nějaké upéct a přidat je do kuskusu s balkánským sýrem - řepa zvládne hrát hlavní roli a pak ani to maso chlapi nepotřebují :)

4 Madla Madla | E-mail | Web | 27. ledna 2014 v 20:54 | Reagovat

Meg: Hmm, tvůj způsob musím brzy vyzkoušet, myslím, že to bude fakt ještě o level lepší. Já bych řepu baštila jen tak, dokonce i naše ratolesti ji zbožňují.

5 Terezka Terezka | E-mail | 28. ledna 2014 v 12:39 | Reagovat

Madli ahoj, já také pekla v alobalu, ale teď už je na vrstvě v soli v pekáčku, sůl řepu nejen ochutí, ale vytáhne i přebytečnou vodu, ve které se mi v tom alobalu spíš vařila a takhle je krásně pečená a chutná mi daleko víc.

6 Madla Madla | E-mail | Web | 28. ledna 2014 v 16:24 | Reagovat

Terezka: to je dobrý nápad, jen mě děsí to množství soli. Ale určitě také vyzkouším, díky moc za tip!

7 Terezka Terezka | E-mail | 29. ledna 2014 v 12:32 | Reagovat

Madli, kupuji za asi 5Kč kilo v Lidlu a dám tak 2cm vrstvu a do řepy se dostane tak, že úplně v klidu používám takto pečenou i do sladkého...aktuálně mám v troubě čokoládový koláč s pyré z řepy na zítra do kavárny...

8 Madla Madla | E-mail | Web | 31. ledna 2014 v 11:21 | Reagovat

Terezka: Teda, škoda, že Lidl u nás  nemáme, asi bych tam jako správná Maruška chodila pro sůl nad zlato :-)
Čokoládový koláč s řepou zní fantasticky, doufám, že bude recept u tebe na blogu?

9 toffo toffo | E-mail | Web | 1. února 2014 v 0:55 | Reagovat

Ocásek ani čepičku neřežu, aby mi červená šťáva nevytekla. Terezky inovace pečení na soli se mi moc líbí. Začala jsem jí strouhat na silnější plátky, chutnalo nám to s Aničkou víc v naší ruské Pancake factory (to je fúze, co!) víc, než ty mé tlusté "klofáky." Doplnila jsem čerstvější fotky ze zmíněné restaurace do mého staršího článku: http://toffo.blog.cz/1202/carpaccio-z-cervene-repy

10 Madla Madla | E-mail | Web | 2. února 2014 v 21:45 | Reagovat

toffo: Já zpočátku taky nic neřezala, leč manžel měl pak výhrady, že se to v naší staré Moře pálí a kdesi cosi.
Občas ji taky peču strouhanou na tlusté plátky, je pak rychleji hotová.
Ruská Pancake factory je teda fakt mazec!

11 Terezka Terezka | E-mail | 12. února 2014 v 12:29 | Reagovat
12 Madla Madla | E-mail | Web | 15. února 2014 v 21:24 | Reagovat

Terezka: Terezko, děkuju moc za odkaz, určitě ho brzy vyzkouším!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama