Únor 2014

Univerzální těsto na krásně vláčné podmáslové muffiny

28. února 2014 v 20:13 | Madla |  Sladké vábničky
Já vím, že jsem vám slíbila recept na bramborový chleba i pro celiaky, ale když mě už druhý člověk v průběhu dvou dní požádal o recept na vláčné a dobré muffiny, prostě jsem musela konat. A jsou fakt dobré, o čem svědčí i fakt, že je teď peču dvakrát týdně do pekařství. A zmizí prý vždy ještě týž den. Zatím začínám, takže Uničovští mohli zatím ochutnat jen banánové se smetanovou čokoládovou polevou a hruškové se zkaramelizovanými mandlemi. A ze slaných pak zaválely bramborové muffiny se slaninou a uzeným sýrem a podmáslové s mozzarellou a sušenými rajčaty. Takže pokud v úterý a ve čtvrtek nemíříte náhodou do Uničova a i přesto máte chuť na dobrý, vláčný (vydrží vláčný až čtyři dny) muffin, není nic jednoduššího, než vzít pár surovin, zamíchat a upéct si bábovičku pdole vaší fantazie a chuti.


Na asi 20 báboviček:


300 g polohrubé mouky
150 g cukru krupice
1 prdopeč
100 g rozpuštěného másla (ne horkého)
300 ml podmáslí/kefíru/acidofilního mléka
2 šťastná vejce

a podle chuti:

čokoláda, kakao, sušené ovoce, nastrouhaný amrcipán, džem, koření a různé kombiance


Nejdřív zamícháme suché ingredience, do nich vlijeme tekuté přísady, zamícháme a přidáme ochucující složku. Naplníme do dvou třetin papírových košíčků/formiček na muffiny a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C asi na dvacet až dvacet pět minut (podle velikosti košíčků ... hihi, to je trošku sexistické...). KOntrolujeme vpichem šlejle, až se na špejli nic nelepí, je hotovo a muffiny můžeme vytáhnout z trouby.

A jaká je moje oblíbená kombinace, To je těžké, je jich toli! Ale miluju kombinaci pravého mandlového marcipánu a kávy, dál je úžasný višňový džem s těstem ovoněným levandulí, čokoládové se sušenými švestkami macerovanými v bílém rumu ... hmm a takhle bych mohla pokračovat do nekonečna.... prostě příchutí je fakt spousta. Záleží jen na vás!


Tipy a triky: pokud chcete ušetřit na vejcích, rozmačkejte do těsta zralý banán, platí úměra jeden banán= jedno vejce, ale když dáte banánů víc, ničemu to vadit nebude.

Bezlepkový muffin upečete jednoduše, prostě nahradíte mouku v poměru 1:1 moukou rýžovou a polohrubou kukuřičnou. Ale v případě bezlepkového pečení je dobré nahradit část mouky mletými ořechy, jemně strouhaným kokosem nebo mákem. Těsto pak není suché, což s bezlepkovými moukami často bývá. Já většinou dávám 100 g mletých mandlí/ořechů/kokosu/máku, 100 g polohrubé kukuřičné a 100 g rýžové.

Tak ať se vám povedou a dejte mi vědět, jaká kombinace Vám nejvíc chutná!

Mozzarellový salát se zakysanou smetanou podle Jamieho

21. února 2014 v 21:41 | Madla |  Malá sousta aneb předkrmy
Ne, nezbláznila jsem se a nebudu vás v ufoukaném předjaří krmit ještě nevyrašeným salátem. Tenhle salát je zhotnělé krémové blaho. Je strašně jednoduchý a moc dobrý. Věřte mi.


Proto přejdu rovnou k receptu, což nedělám moc často :-)

6-8 porcí:

4 koule mozzarelly (nejlépe buvolí)
kelímek zakysané smetany
sůl
čerstvě mletý pepř
citron (kůra i šťáva)
čerstvá majoránka/tymián (majoránku radí Jamie, mě líp ladil k mozzarelle tymián)
čerstvé chilli papričky/cayenský pepř )to první radí jamie, to druhé,hádejte kdo... :-))
olivový olej


Mozzarellu nakrájejte na zhruba půlcentimetrové plátky, rozložte na talíř a potřete tučnou zakysanou smetanou. Zlehka osolte, opepřete.
Citron (pokud nemáte bio), napatlejte olejem a a umyjte vodou s troškou jaru. Znovu důkaldně omyjte pod horkou vodou. Tak a teď jste se zbavili všech postřiků (alespoň u citrusů pěstovaných v rámci EU).
Citron osušte a nakárjete škrabkou na brambory jemné hoblinky žluté kůry. Bacha na bílou, ta je hořká. Hoblinkami citronové kůry poházejte mozzarellu se zakysankou. Citron rozpulte a vymačkejte z něj šťávu. Citronovou šťávou zakapejte salát. Jamie sice radí jen půlku citronu, ale to se mi zdál sýr moc planý. Poházejte lístky tymiánu a zlehka posypte cayenským pepřem. Dejte vychladit.


Jasně, na fotkách nevypadá fešácky, ale ta chuť, ta je, panečku! Kombinace mozzarelly, tučné zakysané smetany s voňavým tymiánem, citronovou kůrou a šťávou, to celé šmrnclé cayenským pepřem, to prostě dobrota.Chutná nejlépe s vykřupanou bagetkou, třeba tou domácí, superjednoduchou.
A pokud jste bezlepkáři, dejte si k salátku bramborový chlebík (recept bude snad záhy), a budete v sedmém nebi.


A jinak, pokud se bojíte, co je s Madlou, že píše až po tak dlouhé odmlce, tak nebojte, jsem v pořádku. Jenom peču (a po prvním dortu na zakázku a každotýdenním pečicím maratónu pro mendlovské pekařství jsem dnes ještě pekla své první tři chleby na zakázku), prostě nějak nestíhám. Ale baví mě to, a to je hlavní. A že občas něco nevyjde? Nevadí, vyjde zase něco jiného...

Svět je krásný, tak si ho koukejte užít!

Dančí guláš na červeném víně s celerovo-bramborovým pyré

8. února 2014 v 18:50 | Madla |  Maso hraje prim
Madla se teď momentálně koupe ve vlně endorfinů, protože Uničováci (a nejen ti, samozřejmě) mohou momentálně ochutnat její čokoládový dortík (bez mouky!) s višňovým želé a pěnou z bílé čokolády. A kde? Přece v restauraci U Radnice, tam, kde velmi dobře vaří, je tu pohotová a milá obsluha, myslí tu i na maminky s dětmi a pro návštěvníky tu mají i piano.
A navíc v přilehlém Benkově a Medlově si můžete koupit mé dvojbarevné ovocné řezy a kávovo-marcipánovou buchtu se smetanovou čokoládovou polevou. A to se teprve rozjíždím, dámy a pánové!

A kdo není na sladké, možná si dá gulášek. A ne ledajaký. Dančí. Marinovaný v červeném víně. Ještě pořád jsem vás nenalákala? Jak je to možné? A co takhle spojení voňavého, na nitky se rozpadajícího masa s jemným celerovo-bramborovým pyré? Ale to si už musíte uvařit sami.


Tohle jídlo není jen tak nějaká rychlovka, chce dostat náležitou péči a koupel v kvalitním víně, ale pak ... jedno velké ACH.


Takže pro asi 6-8 osob si nachystejte:

1 kilo dančího masa na guláš
1 lžička sušeného tymiánu
8 kuliček jalovce
3 bobkové listy
1 vrchovatá lžíce sladké papriky
1 sušená feferonka
1 vrchovatá lžička kmínu
2 lžíce sádla
5 cibulí
5 stroužků česneku
lžíce soli
750 ml červeného vína (Modrý Portugal)
5 lžic rybízové zavařeniny a lá brusinky

Dančí jsem si řádně očistila a nakrájela na zhruba centimetr a půl velké kostky. Nasypala jsem do velké mísy, přidala všechno koření a zalila vínem. A nechala jsem v chladu pěkně dvacet čtyři hodin marinovat. Poté jsem na sádle do světle hněda osmažila oloupané a na silnější kostky nakrájené cibule, přidala jsem na plátky nakrájený česnek a samžila ještě minutu. Pak jsem zcedila maso (víno nevylévat!) a přidala ho na cibulový základ. A opékala jsem pěkně dohněda. Trvá to skoro půl hodiny. Poté jsem opečené maso osolila, promíchala, zalila vínem s kořením, opět promíchala a nechala jsem hodinku a půl na velmi mírném plameni probublávat. Poté jsem do gulášku vmíchala pět lžic rybízové zavařeniny a lá brusinky (Vilemíno díky - recept zde) a nechala ještě půl hodinky povařit.

A servírovala jsem s celerovo-bramborovým pyré.


Na něj si nachystejte:

stejný díl brambor a celeru
sůl
stroužek česneku
olivový olej

Oloupané a na kostky nakrájené brambory jsem dala vařit s taktéž oloupaným a na kostky nakrájeným celerem a dvěma oloupanými stroužky česneku do osolené vody. Z doměkka uvařené zeleniny jsem slila část vody, přidala jsem pár lžic olivového oleje a ušťouchala jsem jemňoučké pyré.


Jemné pyré krásně ladilo s vínem nasáklým masem (nebojte se příliš vinné chuti, alkohol vyprchá a po víně zůstane v mase jen příjemná chuťová a čichová stopa). Maso se rozpadalo na vlákýnka a chutnalo dokonce i našemu čtyřleťákovi, který už asi tři měsíce nejí téměř maso.

Tak honem na vysokou!

Čokoládovo-ořechový dort s domácí pařížskou šlehačkou, hruškovým želé a bíločokoládovou smetanovou polevou

3. února 2014 v 21:56 | Madla |  Dorty a dezerty čokoládové, pralinky
To jsem si tak před minulým víkendem drsně naběhla. V rámci zabavení díťat jsem tomu staršímu, co už mi v kuchyni hrdě pomáhá, položila zdánlivě nevinnou otázku: "Toníčku, co si dobrého upečeme? Muffinky, sušenky, nebo něco jiného?" - "Dort!" - zněla nekompromisní odpověď. Naléhání a přemlouvání nepomáhalo, ani argument, že upečení a ozdobení dortu trvá moc dlouho. Tak prý jaký. No, mládě ukázalo na mou novou zástěru (vánoční dárek od mého úžasného muže), na třívrstvý světlý pišotový dort se sněhobílou polevou ozdobený ovocnou hromadou. A že prý musí vypadat úplně stejně. Matce se zpotilo čelo, leč zhostila se věci s nadhleem a takhle nakonec ta dobrota vypadala.


od zástěrového originálu skoro k nerozeznání. A jaká je pointa tohoto všedně pečicího příběhu? To se dozvíte až na konci receptu. Úpravy samozřejmě proběhly, protože jsem už hodně dlouho chtěla vyzkoušet oblbíený dort babi Bicanové, ovšem v bezlepkové verzi a taky jsem měla strašnou chuť na pařížskou šlehačku. A musela jsem nějak zužitkovat zbylé hruškové želé z manželovy oslavy narozenin (želé tu dekorovalo perníkové mini Pavlovy).

A celek byl vážně super. Nad očekávání.


jemný a vláčný temně kakaový korpus s výraznou chutí a vůní ořechů, doplněný sametovou pařížskou šlehačkou a pikantním hruškovým želé. Ještě teď mi tečou sliny, když si na něj vzpomenu. Tak pokud se chcete blýsknout, určitě ho vyzkoušejte!


Na zhruba 20 cm dortovou formu budete potřebovat:

na temně kakaovo-ořechový korpus:

180 g cukru krupice
20 g vanilkového cukru
4 vejce (žloutky a bílky zvlášť
100 g másla (rozpuštěného, ale ne horkého)
70 g kakaa
70 g jemně mletých ořechů
110 g polohrubé mouky (celiatici použijí polohrubou kukuřičnou)
100 ml mléka

pařížská šlehačka:

100 g kvalitní hořké čokolády (50 a víc procent kakaa)
250 ml smetany ke šlehání

hruškové želé:

250 g hrušek okapaných z velkého kompotu
100 ml suchého bílého vína
čtvrt lžičky skořice
čtvrt lžičky čerstvě mletého pepře
1 vrchovatá lžička agar-agaru

Piškotový korpus:

Žloutky vyšleháme spolu s rozpuštěným máslem a oba cukry do pěny. Poté zamícháme kakao, jemně mleté ořechy, mouku a mléko. Nakonec zlehka zbalíme dotuha ušlehaný sníh z bílků. Nalijeme do máslem a dětskou (nebo kukuřičnou) krupicí vysypané formy o průměru 20 cm a v troubě vyhřáté na 180 °C pečeme zhruba 25-35 minut. Zkusíme špejlí. Pokud po vpichu špejle doprostřed těsta vyjde šlejle suchá, vytáhneme z trouby dortový korpus, dáme na mřížku vychladnout. Po mírném vychladnutí vyklopíme z mřížky a necháme na ní nejlépe do druhého dne. (Půjde paklépe rozkrojit).

Na pařížskou šlehačku si jednoduše svaříme na čtverečky rozlámanou čokoládu s nevyšlehanou šlehačkou, kterou pak dáme do chladu na 24 hodin. Poté vyšleháme dotuha.

Na hruškové želé si na kostičky nakrájíme okapané hrušky z velkého kompotu (já mám pořád domácí, heč!), které pomalu čtvrt hodinky zlehka vaříme v suchém bílém víně se skořicí a pepřem. Poté přidáme lžičku agaru, rozmícháme a ještě pět minut povaříme. Poté odstavíme ze zdroje tepla a necháme zatuhnout.


Kompletace:

Dort prořízneme (srabi jako já jen jednou), naplníme pařížskou šlehačkou a kousky pikantního hruškového želé, přiklopíme druhou částí korpusu a polijeme libovolnou polevou. Já zdobila bíločokoládovou ganache, na kterou jsem si ve vodní lázni jednoduše rozpustla 100 g bílé čokolády, 20 g másla a 40 ml smetany ke šlehání. A dozdobila jsem mraženým ovocem (červený a černý rybíz a višně) a posypala cukrovými perličkami. Necháme zatuhnout a pak už se do něj nedočkavě pustíme.



A co ta slíbená pointa? Jakou byste asi čekali...

Milé dítko neochutnalo ani kousíček. Prostě nechtělo, i kdyžjsem se snažila. Takže jsem dala velý kus dortu manželovým rodičům, po kousku dostali spolupracovníci mého drahého a zbytek .. padl do mě jako do hladové jámy. Musím říct, že jsem se těšila na každý kousek, který jsem si vychutnala s hrnkem kafe. Klidně by kolem mě mohli střílet kanonýři, já měla svůj sametově hebký těžce čokoládový dort s pikantním a osvěžujícím hruškovým želé a byla jsem spokojená tak, že být ještě spokojenější, tak bych se dala namazat na chleba.