Čokoládovo-ořechový dort s domácí pařížskou šlehačkou, hruškovým želé a bíločokoládovou smetanovou polevou

3. února 2014 v 21:56 | Madla |  Dorty a dezerty čokoládové, pralinky
To jsem si tak před minulým víkendem drsně naběhla. V rámci zabavení díťat jsem tomu staršímu, co už mi v kuchyni hrdě pomáhá, položila zdánlivě nevinnou otázku: "Toníčku, co si dobrého upečeme? Muffinky, sušenky, nebo něco jiného?" - "Dort!" - zněla nekompromisní odpověď. Naléhání a přemlouvání nepomáhalo, ani argument, že upečení a ozdobení dortu trvá moc dlouho. Tak prý jaký. No, mládě ukázalo na mou novou zástěru (vánoční dárek od mého úžasného muže), na třívrstvý světlý pišotový dort se sněhobílou polevou ozdobený ovocnou hromadou. A že prý musí vypadat úplně stejně. Matce se zpotilo čelo, leč zhostila se věci s nadhleem a takhle nakonec ta dobrota vypadala.


od zástěrového originálu skoro k nerozeznání. A jaká je pointa tohoto všedně pečicího příběhu? To se dozvíte až na konci receptu. Úpravy samozřejmě proběhly, protože jsem už hodně dlouho chtěla vyzkoušet oblbíený dort babi Bicanové, ovšem v bezlepkové verzi a taky jsem měla strašnou chuť na pařížskou šlehačku. A musela jsem nějak zužitkovat zbylé hruškové želé z manželovy oslavy narozenin (želé tu dekorovalo perníkové mini Pavlovy).

A celek byl vážně super. Nad očekávání.


jemný a vláčný temně kakaový korpus s výraznou chutí a vůní ořechů, doplněný sametovou pařížskou šlehačkou a pikantním hruškovým želé. Ještě teď mi tečou sliny, když si na něj vzpomenu. Tak pokud se chcete blýsknout, určitě ho vyzkoušejte!


Na zhruba 20 cm dortovou formu budete potřebovat:

na temně kakaovo-ořechový korpus:

180 g cukru krupice
20 g vanilkového cukru
4 vejce (žloutky a bílky zvlášť
100 g másla (rozpuštěného, ale ne horkého)
70 g kakaa
70 g jemně mletých ořechů
110 g polohrubé mouky (celiatici použijí polohrubou kukuřičnou)
100 ml mléka

pařížská šlehačka:

100 g kvalitní hořké čokolády (50 a víc procent kakaa)
250 ml smetany ke šlehání

hruškové želé:

250 g hrušek okapaných z velkého kompotu
100 ml suchého bílého vína
čtvrt lžičky skořice
čtvrt lžičky čerstvě mletého pepře
1 vrchovatá lžička agar-agaru

Piškotový korpus:

Žloutky vyšleháme spolu s rozpuštěným máslem a oba cukry do pěny. Poté zamícháme kakao, jemně mleté ořechy, mouku a mléko. Nakonec zlehka zbalíme dotuha ušlehaný sníh z bílků. Nalijeme do máslem a dětskou (nebo kukuřičnou) krupicí vysypané formy o průměru 20 cm a v troubě vyhřáté na 180 °C pečeme zhruba 25-35 minut. Zkusíme špejlí. Pokud po vpichu špejle doprostřed těsta vyjde šlejle suchá, vytáhneme z trouby dortový korpus, dáme na mřížku vychladnout. Po mírném vychladnutí vyklopíme z mřížky a necháme na ní nejlépe do druhého dne. (Půjde paklépe rozkrojit).

Na pařížskou šlehačku si jednoduše svaříme na čtverečky rozlámanou čokoládu s nevyšlehanou šlehačkou, kterou pak dáme do chladu na 24 hodin. Poté vyšleháme dotuha.

Na hruškové želé si na kostičky nakrájíme okapané hrušky z velkého kompotu (já mám pořád domácí, heč!), které pomalu čtvrt hodinky zlehka vaříme v suchém bílém víně se skořicí a pepřem. Poté přidáme lžičku agaru, rozmícháme a ještě pět minut povaříme. Poté odstavíme ze zdroje tepla a necháme zatuhnout.


Kompletace:

Dort prořízneme (srabi jako já jen jednou), naplníme pařížskou šlehačkou a kousky pikantního hruškového želé, přiklopíme druhou částí korpusu a polijeme libovolnou polevou. Já zdobila bíločokoládovou ganache, na kterou jsem si ve vodní lázni jednoduše rozpustla 100 g bílé čokolády, 20 g másla a 40 ml smetany ke šlehání. A dozdobila jsem mraženým ovocem (červený a černý rybíz a višně) a posypala cukrovými perličkami. Necháme zatuhnout a pak už se do něj nedočkavě pustíme.



A co ta slíbená pointa? Jakou byste asi čekali...

Milé dítko neochutnalo ani kousíček. Prostě nechtělo, i kdyžjsem se snažila. Takže jsem dala velý kus dortu manželovým rodičům, po kousku dostali spolupracovníci mého drahého a zbytek .. padl do mě jako do hladové jámy. Musím říct, že jsem se těšila na každý kousek, který jsem si vychutnala s hrnkem kafe. Klidně by kolem mě mohli střílet kanonýři, já měla svůj sametově hebký těžce čokoládový dort s pikantním a osvěžujícím hruškovým želé a byla jsem spokojená tak, že být ještě spokojenější, tak bych se dala namazat na chleba.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 HaF HaF | Web | 3. února 2014 v 22:06 | Reagovat

Tak tento dortík vypadá úžasně!Dobře si to dítko umělo vybrat! :-) Což mi připomnělo, že jsem v létě pekla bezlepkové piškoty a dělala jsem z nich tvarohový dezertík s ovocem a taky tiramisu. Ještě že tě mám, milá Madlo! :-D  Užívej si klidné chvilky u kafe a já jdu hledat fotky a ten recept na ty piškoty - ať je mi taky fajn!!! ;-)

2 Madla Madla | E-mail | Web | 4. února 2014 v 13:07 | Reagovat

HaF: hani, na tvé domácí bezlepkové piškoty se moc těším, já jsem zatím ostuda a piškoty kupuju, ale mám pocit, že se to po přečtení tvého receptu brzy změní. Navíc piškoty jsou skvělý základ pro řadu dezertů. No už se na ně vážně těším!

3 Ditta Ditta | Web | 5. února 2014 v 19:58 | Reagovat

Brala bych celý dort z fleku, ale bez těch stříbrných ozdob. Jednou jsem u někoho kousla do takovéto kuličky na vánočním cukroví  a málem přišla o zub. Bylo to tvrdé jako šutr :-(
Jinak, mě čeká dort ve tvaru (policejní stanice) a barvě (modrá) cestovního prostředku z britského seriálu Dr. Who. Nevím, nevím, zda to zvládnu.

4 efie efie | Web | 6. února 2014 v 16:56 | Reagovat

Tak ten dort vypadá parádně :), málem jsem si tu poslintala klávesnici :D

5 Madla Madla | E-mail | Web | 6. února 2014 v 22:21 | Reagovat

Ditta. ty bych tam osobně také nedávala, leč dítě bylo nekompromisní a byla jsem ráda, že to nakoenc skončilo jen decentním posypem. Jinak tyhle kuličky jsou malinké, takže o zuby jsem starost neměla, ale dortík vypadá skvěle i bez nich.
teda, takový komplikovaný dort jako píšete, to je opravdu cukrářský Mount Everest, na to bych si netroufla! tak přeju, ať se povede!

6 Madla Madla | E-mail | Web | 6. února 2014 v 22:21 | Reagovat

efie: Děkuju! Já při pohledu na něj slintám též, hned bych si ho dala znovu.

7 Adele ♥ Kate Middleton Adele ♥ Kate Middleton | Web | 15. února 2014 v 22:27 | Reagovat

ježiš ten vypadá báječně :)))

8 Madla Madla | E-mail | Web | 18. února 2014 v 10:09 | Reagovat

Adele ♥ Kate Middleton: Děkuju moc, taky chutnal báječně :-)

9 ludmila ludmila | E-mail | Web | 6. března 2014 v 14:30 | Reagovat

Já dorty nepeču, raději je koupím. Mám sice novou kuchyni, ale to ještě nezaručuje úspěch, jsem antitalent O_O

10 Madla Madla | 12. března 2014 v 9:44 | Reagovat

ludmila: A to já zas dorty peču, chce si to vybrat jednoduchý recept a dort je pak v pohodě :-) I v nové kuchyni :-)

11 Eva B Eva B | E-mail | 21. března 2014 v 11:19 | Reagovat

Moc zdravím, vybrala jsem si tento recept a nějak nevím, kolik tam dát mléka. V ingrediencích není, v postupu ano...Olej bude to rozpuštěné máslo...přeji pěkný den.E

12 Madla Madla | E-mail | Web | 21. března 2014 v 17:18 | Reagovat

Eva B.: Děkuju moc a omlouvám se, hned jsem do receptu doplnila, jedná se o 100 ml mléka. V původním receptu byl olej a já používám rozpuštěné máslo, dort je pak chutnější a voňavější, ale nějak jsem ho v postupu zapomněla, tak se omlouvám a děkuju moc za upozornění, už jsem vše v textu opravila. Tak doufám, že se povede, dejte mi pak vědět!

13 Petra Petra | 30. září 2014 v 13:38 | Reagovat

Vypadá úžasně a už dlouho si na něj brousím zuby...a konečně se blíží vhodná příležitost, abych ho nemusela jíst sama. Teda ne že by mi to zas až tak vadilo, ale v zájmu zachování linie... Předpokládám správně, paní Madlo, že teď v sezoně hrušek mohu použít čerstvé a jen trochu prodloužit dobu pobytu ve víně?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama